Universal Robots Türkiye ve  MEA Genel Müdürü Kandan Özgür Gök, insanlarla robotların yan yana çalışabileceği bir dünyaya doğru gidildiğine dikkat çekti ve cobot’ların tam da bu noktada devreye girerek, teknoloji bariyerinin aşılmasına katkı sunduğunu belirtti.

YAŞAMIN HER ALANINDA YAYGINLAŞMAYA DEVAM EDİYOR

Dünyada üretim süreçleri hızla dijitalleşirken, robotik dönüşüm de her geçen gün yaygınlaşıyor. Artan enerji maliyetini düşürmek ve olası hataları minimuma indirerek yüksek kaliteye ulaşmak için robotların üretim süreçlerine entegre edilmesi işletmeler için gereklilik haline geldi. İşletmelerin güvenlik riski nedeniyle robotlara karşı çekinceleri cobot’lar yardımıyla aşılıyor.

Cobot’lar, risk analizlerine bağlı olarak, işletme personeli ile arasında herhangi bir güvenlik bariyeri kurulmadan, rahatlıkla üretim ünitesine entegre edilebiliyor. Universal Robots’un mucidi olduğu cobot’lar, üretime yaptıkları katkıyla yaşamın her alanında yaygınlaşmayı sürdürüyor.

"BARİYERSİZ, TEHLİKELİ VE ZORLU GÖREVLERİ ÜSTLENİYORLAR"

Türkçe kullanım olanağı da bulunan cobot’lar, milyar dolarlık cirolara sahip olan saç ekim sektöründen, pizza yapımına kadar her alanda üretime katılabiliyorlar. Kazandırdığı esneklikle zamanın en iyi şekilde yönetilmesini olanaklı hale getiren cobot’lar üretim bandında maksimum verim elde edilmesini sağlıyorlar.

Universal Robots Türkiye ve  MEA Genel Müdürü Gök, cobot’ların insanlarla birlikte çalışarak hayatın her alanında yer almaya başladığını belirtti. Gök, “Cobot’ların pandemi döneminde Fransa’da pizza yapımında, Türkiye’de saç ekim sektöründe, İspanya’da ise fizik tedavi  alanında kullanılabildiğini gördük. Tabii ki yalnızca bunlarla sınırlı değil. Cobot’lar ile daha fazlasını keşfetmek, düşünmek ve uygulamak mümkün. Cobot’lar risk analizlerine bağlı olarak insanlarla birlikte çalışabilen, araya herhangi bir bariyer konmasına gerek duyulmayan, tehlikeli ve zorlu görevleri sürdürebiliyor” dedi.

İnsanlarla robotların yan yana çalışabileceği bir dünyaya doğru gidildiğine dikkat çeken Gök, cobot’ların tam da bu noktada devreye girerek, teknoloji bariyerinin aşılmasına katkı sunduğunu anlattı. 

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ KOLAYLAŞTIRIYOR

Cobot’ların KOBİ’lerde kullanımına ilişkin bilgi veren Gök, “Cobot’lar sağlıktan, otomotiv üretimine, paketleme servisine kadar her alanda kullanılabiliyor. KOBİ’ler için özellikle teknolojik dönüşümü sağlayabilecek niteliklere sahip. Bir iş vardiyasında kaynak yapmakta kullandığınız bir cobot’u başka bir iş vardiyasında iş elemanlarını değiştererek paletlemede kullanmanız mümkün. Mobil ve kompakt olması başka üretim süreçlerinde kullanılmasına olanak sağlıyor. Kullanım programı da oldukça basit. Üzerindeki sensörler yardımıyla dokunmatik olarak yönlendirebilceğiniz gibi kumanda ile de yönlendirebiliyorsunuz.” şeklinde konuştu.

Universal Robots’un internet sitesine girerek cobot’ların kullanımı öğrenmenin mümkün oluğunu sözlerine ekleyen Gök, “Dünyanın gidişine baktığımızda cobot’lar dijital dönüşüme kolaylaştıran teknolojiye sahip” diye konuştu.

DÜNYADA YÜZDE 60 PAZAR PAYINA SAHİP

Merkezi Danimarka’da olan 2005’te kurulan Universal Robots; kolaboratif robot ya da cobot olarak adlandırılan, hafif ve esnek robot kollarıyla endüstriyel robotiği yeniden tanımladı. UR3, UR3e, UR5, UR5e ve UR10, UR10e, UR16e olarak farklı erişim ve taşıma kapasitesiyle CB ve e-Series olarak 2 seri mevcut. Universal Robots, dünyanın 50’den fazla ülkesinde kurulu 50 binden fazla cobot ile yüzde 60 pazar payına sahip.

Teradyne Inc.'in bir parçası olan şirketin merkezi Danimarka, Odense'de olup Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Türkiye, Çin, Hindistan, Singapur, Japonya, Güney Kore  ve Meksika’da bulunan bölge ofisleri, dünya çapında yaklaşık 700+ distribütör ve sistem entegratörü ile faaliyet gösteriyor. Universal Robots cobot’ları metal, makina, otomotiv, gıda ve tarım, mobilya, ilaç ve kimya, plastik ve polimer vb. birçok sektörde kullanılıyor. 

KOLAY VE HIZLI KURULUM SAĞLAYABİLİYOR

Yenilikçi UR+ ‘Tak ve Çalıştır’ uygulamasıyla kolay hızlı kurulum sağlayabilen Universal Robots, ücretsiz online eğitim sunulan Universal Robots Akademi ile iş birliğine dayalı robot kavramlarını ve programlanmasını öğrenmek isteyenler için bir platform sunuyor.

Kolay programlama, hızlı kurulum, esnek konumlandırma ve uygulama, iş birliğine dayalı, herhangi bir güvenlik bariyeri olmadan insan ile beraber çalışmaya uygun yapısıyla (risk değerlendirmesine bağlıdır) kullanıcılara avantaj sağlayan Universal Robots, enerji verimliliği ve dar alanda çalışabilme özellikleriyle işletmelerin maliyetlerini azaltıyor. Kolaboratif robotlarda standartları belirleyen Universal Robots, robot teknolojisinin Nobel’i sayılan Engelberger Ödülü’nün de sahibi.