Enerjisini Üreten Fabrikalar

Çin'in Rüzgar ve Güneş Enerjisi Kurulu Kapasitesi 1,206 Milyar Kilovata Ulaştı

2023 itibarıyla fosil olmayan enerji tüketimini yüzde 17,9’a çıkaran Çin, karbon ticaretinde çelik ve çimento gibi büyük sektörleri de kapsayarak sürdürülebilir bir geleceğe adım atıyor.

Çin, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında kendi koşullarına göre belirlediği “Ulusal Katkı Beyanı” hedeflerini başarıyla uyguluyor. 6 Kasım’da Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2030 yılı hedefleri önceden gerçekleştirildi. Çin’in hedefleri arasında, karbon emisyonlarının 2030’dan önce zirveye ulaşması ve 2060’a kadar karbon nötrlüğü sağlaması bulunuyordu. 2024 Temmuz itibarıyla Çin'in rüzgar ve güneş enerjisi kurulu kapasitesi 1,206 milyar kilovata ulaştı, bu da 2020 sonuna göre 2,25 kat artış anlamına gelerek, 2030 yılı hedeflerinin planlanandan 6 yıl önce gerçekleştirilmesini sağladı.

2030 HEDEFİ ÇOKTAN GERÇEKLEŞTİ

2023 yılı itibarıyla Çin, karbon yoğunluğunu azaltmak için çalışmalara devam etti. Enerji tüketiminde fosil olmayan enerji kaynaklarının payı yüzde 17,9’a ulaşırken, orman rezervleri 194,93 milyar metreküpe çıktı; bu, 2005 yılına göre 65 milyar metreküp artış anlamına geliyor ve 2030 hedefi çoktan gerçekleşmiş durumda. Çünkü 2024 Temmuz itibarıyla, Çin'in rüzgar ve güneş enerjisi kurulu kapasitesi 1,206 milyar kilovata ulaştı, bu da 2020 sonuna göre 2,25 kat artış anlamına geliyor. Bu gelişme, 2030 yılı hedeflerinin planlanandan 6 yıl önce gerçekleştirilmesini sağladı ve iklim değişikliğiyle mücadeleye önemli bir katkı olarak değerlendirildi.

Çin, 2025 yılına kadar yeni bir "Ulusal Katkı Beyanı" hazırlamayı ve Paris Anlaşması ile geçtiğimiz yıl üzerinde uzlaşılan “BAE Mutabakatı” çerçevesinde 2035 yılı hedeflerini belirleyerek Birleşmiş Milletler’e bildirmeyi planlıyor.

ÇELİK SEKTÖRÜ VE KARBON PİYASASI

Karbon ticaret sistemi, Çin’in karbon emisyonlarını azaltmada ana stratejilerden biri olarak kabul ediliyor. Çelik, çimento ve alüminyum eritme gibi sektörlerin ulusal karbon ticaret pazarına dahil edilmesi için çalışmalar devam ediyor. İklim değişikliği sorumlusu Xia Yingxian’a göre, Çin’in karbon ticareti piyasası, 2021 Temmuz ayında faaliyete geçti ve bugüne kadar toplamda yaklaşık 5 milyar ton karbon ticareti yapıldı. Bu piyasada karbon fiyatları ton başına 100 yuan civarında seyrediyor ve istikrarlı bir şekilde işlem görüyor.

Çin’in toplam karbon salınımının yüzde 75’ini oluşturan sekiz ana sektör (enerji üretimi, çelik, inşaat malzemeleri, demir dışı metal, petrokimya, kimya, kağıt ve havacılık) aşamalı olarak karbon ticaretine dahil edilecek. Bu kapsamda, çelik sektörüne dair kılavuzlar oluşturulup görüşler toplandı; çimento ve alüminyum sektörleri için de gerekli teknik standartlar yayımlandı.

Bu yeni düzenlemeler, Çin’in sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği hedeflerine önemli katkılarda bulunmayı hedefliyor.