iyzico, Dogma Alares ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) iş birliği ile hazırlanan "2022 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu"ndaki sonuçlar, Türkiye'nin e-ticaret sektöründeki güçlü performansını ortaya koyarak, bu alandaki büyüme potansiyelini ortaya çıkarıyor.
  
Raporda, Türkiye'nin dünya genelindeki e-ticaret pazarındaki yerinin 18. sırada yer aldığı görülüyor. 2022 yılında Türkiye'deki e-ticaret sektörünün büyüklüğü ise Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın yaklaşık yüzde 6'sını oluşturarak 801 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Son beş yıl içerisinde e-ticaretin GSYİH'den aldığı pay düzenli bir artış yaşayarak yüzde 2.8'e yükseldi.

DÜNYADAKİ EKONOMİK KOŞULLARI FIRSATA ÇEVİRMEK: E-İHRACAT

Açıklanan rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Navlungo CEO'su ve Kurucu Ortağı İsa Korkmaz, raporda görüldüğü üzere, Türkiye'deki e-ticaret sektörünün oldukça hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini ve 2022 yılında e-ticaret sektörünün Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'dan aldığı payın yaklaşık yüzde 6'ya ulaşarak 801 milyar TL'lik ekonomik hacme ulaşmasının önemli bir gösterge olduğunu söyledi. Korkmaz, son 5 yıl içerisinde ise e-ticaretin GSYİH'den aldığı payın düzenli bir artış göstererek yüzde 2,8'e yükselmesinine ilişkin ise "Bu tür büyüme ve artış oranları, e-ticaretin Türkiye ekonomisinde önemli bir rol oynadığını ve potansiyelini sürdürdüğünü gösteriyor." dedi.
 
Raporun lojistik firmalarına olan yansımalarını da değerlendiren Korkmaz; e-ticaret sektöründeki bu hızlı büyümenin, ürünlerin müşterilere ulaştırılmasıyla doğru orantılı olarak lojistik hizmetlerine olan talebi artırdığını söylüyor. Lojistik firmalarının, müşterilerin siparişlerini zamanında ve güvenli bir şekilde teslim etmek için stratejilerini ve operasyonlarını geliştirebileceğini ve büyümekte olan piyasada rekabet avantajı elde edebileceklerini söyledi.

2021 yılında bünyesine kattığı ParkPalet sayesinde Türk e-ihracatçılarının güçlü bir kalesi olmayı hedefleyen Navlungo, e-ticaret işletmelerinin hizmetine sunduğu depolar ile gelecek 2 sene içerisinde 15 ülkede yaklaşık 40 depo ile Türkiye’den dünyaya e-ihracatı yaymayı hedefliyor. Korkmaz; Amerike’da Charlotte, NC; İngiltere’de Cardiff; Türkiye’de Bağcılar ve Almanya’da Münih gibi stratejik konumlardaki depolara sahip olan Navlungo'nun, dünyanın lider lojistik ağı Global Key Family Network'e (GKF Network) Türkiye’de son 3 yılda üye olabilen tek Türk firması olarak amaçlarının Türkiye’nin e-ihracatçılarına hizmet sunmak olduğunu söylüyor.

Ankara Sincan OSB'nin İlk İnsansız Tam Otomatik Deposu Ankara Sincan OSB'nin İlk İnsansız Tam Otomatik Deposu

TÜRK KOBİ’LERİNİN DÜNYAYA AÇILMASI

E-ihracatın geleceğine ilişkin de açıklamada bulunan Korkmaz, rapordaki verilerin Türkiye'nin gelecek dönemlerdeki e-ihracat piyasasının oldukça karlı olabileceğini gösterdiğini ve e-ticaretin GSYİH'den aldığı payın artmasnın, Türk şirketlerinin dijital platformlar üzerinden uluslararası müşterilere ürün ve hizmetler sunma potansiyelini artırdığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi