Perakende sektörünün lider kuruluşu BİM 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Yaşanabilir bir çevre ve sürdürülebilir bir gelecek vizyonu ile belirlediği gerçekçi sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı amaçlayan BİM bu alandaki faaliyetlerini ve aldığı sonuçları çarpıcı verilerle aktardı. Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative-GRI) tarafından yayımlanan GRI Standartları’na uyumlu olarak hazırlanan raporda sürdürülebilirliğin bütün alanlarına değinildi ve BİM’in sürdürülebilir bir gelecek için yaptığı yatırımlar ve belirlediği hedefler paylaşıldı. Şeffaflık ilkesiyle hareket eden BİM, iklim kriziyle bağlantılı olarak belirlemiş olduğu risk ve fırsatlar konusundaki yönetim yaklaşımını, stratejisini ve risk yönetimini açık bir şekilde paylaştı.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UYGULAMALARIMIZ VE YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK”
Raporun yayımlanmasıyla ilgili bir açıklama yapan BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de yüksek indirim modelinin ilk temsilcisi BİM olarak yalın iş modelimiz ve ‘her gün düşük fiyat’ politikamızla enflasyona karşı mücadele ediyor ve hane halkının tasarruflu yaşamına destek oluyoruz. Bu yaklaşımımızı BİM Sürdürülebilirlik Anlayışı temelinde konumluyor ve müşterilerimizin menfaatini her zaman kısa vadeli yüksek kârdan üstün tutuyoruz. Kaliteli ürünlerin müşterilerimiz için erişilebilir hale getirilmesinden çevresel etkimizin azaltılmasına kadar uzanan geniş bir yelpazede iş modelimizin sürdürülebilirliğini gözeten uygulamalarımız ve yatırımlarımız aynı yoğunlukta devam edecek. 2022 yılındaki çalışmalarımızla ilgili olarak hazırladığımız bu kapsamlı raporu tüm paydaşlarımızın bilgisine sunmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Mağazalar ve depolarda enerji verimliliği çalışmaları
BİM mağaza ve depolarından kaynaklanan çevre etkisini asgari düzeye indirebilmek için yoğun çalışmalar yapıyor. Bu konuda BİM enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularına odaklandı. Böylece, fosil yakıt kullanımının önüne geçmek ve sera gazı salımlarını azaltmak hedefleniyor. 2021 yılında başlayan ve sektörde örnek uygulama olarak öne çıkan güneş enerjisi santralleri projesi 2022 yılında devamı etti ve 7 adet depo çatısına daha GES kurulumları tamamlandı. BİM’in toplam 10 deposunda GES’ler aracılığıyla elektrik üretimi yapılıyor. 2022 yılında üretilen 12,220 MWh elektrik enerjisi sayesinde 5,3 bin ton CO2 tasarrufu sağlandı. 2022 yılında 10 GES projesinin toplam kurulu gücü 15 MW’a ulaşırken, devam eden projelerle 2023 yılında 40 MW toplam kurulu güce ulaşmak hedefleniyor. 2022 yılında GES projelerinden elde edilen elektrik BİM’in toplam elektrik tüketiminin %2,2’sine ulaştı. 2025 yılı itibariyle ise bu oranın %25 olması hedefleniyor.