Bilişim Vadisi ile Albaraka Türk Katılım Bankası, Vakıf Katılım ve KOSGEB’in katkı verdiği Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, 11 girişime yatırım gerçekleştirdi. 

FON BÜYÜKLÜĞÜ 300 MİLYON TL'YE ULAŞTI

Türkiye’de ilk kez bir teknoparkla katılım bankaları ortaklığında hayata geçen fondan yatırım alan firmalar, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde kamuoyuna tanıtıldı.

Söz konusu fon, 2021 senesinde Bilişim Vadisi ile Albaraka Türk Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’nın 100 milyon TL'lik başlangıç sermayesi ile hayata geçmesinin ardından KOSGEB’in ve Vakıf Katılım’ın ek yatırımlarıyla fon büyüklüğü 300 milyon TL'ye ulaştı.

Sivil teknolojiler alanındaki girişimlere yatırım yapmak hedefiyle kurulan fon, yaklaşık bin girişimi inceledi ve sonucunda 11 firmaya yatırım yapmaya karar verdi.

"TÜRKİYE'NİN YENİ TEKNOLOJİ YILDIZLARIYLA TANIŞMAK İÇİN BİR ARADAYIZ"

Tanıtım programında bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu tür programlarda bulunmaktan dolayı gurur duyduğunu belirterek "Bugün girişimcilik ligine damga vuracağına inandığımız 11 cevval girişimle, Türkiye’nin yeni teknoloji yıldızlarıyla tanışmak için bir araya geldik." dedi.

Girişimci olmanın ilk kuralının cesur olmak olduğunun altını çizen Bakan Varank, “İki sene önce Türkiye’de milyar dolar değerlemeye ulaşan şirket yani unicorn yokken, bugün unicornların sayısı 6’ya ulaştı. Peak Games, Getir, Dream Games, Trendyol, Hepsiburada, Insider milyar dolar değerlemeye ulaşarak ülkemizin dünyada adeta vitrini oldular." ifadelerini kullandı.

"HEDEFİMİZ, 100 BİN TEKNOLOJİ GİRİŞİMİNİN KURULMASI"

Hazırladıkları "Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi"ni yakında ilan edeceklerini ifade eden Varank, hedeflerinin 2030'a kadar 100 bin teknoloji girişiminin kurulması olduğunu vurguladı. 

Söz konusu hedef doğrultusunda tüm altyapıyı uçtan uca planladıklarını aktaran Varank, stratejiyi başarıyla hayata geçirebildikleri takdirde 2030'da Türkiye'nin teknoloji girişimciliği ekosistemi dünyanın en gelişmiş ilk 10 ekosistemi arasında yer alacağını dile getirdi.

Varank, İstanbul’u da girişimcilikte dünyanın ilk 20 merkezinden biri haline getireceklerinin altını çizdi.

"YÜZDE 92 DOLULUK ORANLARINI YAKALADIK, İZMİR İSE HIZLA YÜKSELİYOR"

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin en büyüğünün Bilişim Vadisi olduğunu bildiren Bakan Varank, "Türkiye’nin mega teknoloji koridorunu Kocaeli’den İstanbul’a ve İzmir’e kadar genişlettik. Bilişim Vadisi Kocaeli kampüsünde yüzde 92 doluluk oranlarını yakaladık. Burada mobilite başta olmak üzere, Bilgi ve iletişim Teknolojileri, Yazılım, Elektronik, Enerji, Tasarım ve Oyun sektörlerinde çalışan 311 şirket var. İstanbul’da firma yerleşimleri başladı. Geçtiğimiz aylarda temelini attığımız Bilişim Vadisi İzmir ise hızla yükselmeye devam ediyor." biçiminde konuştu.

"GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNDE KALDIRAÇ ETKİSİ OLUŞTURUYOR"

Girişimcilik ekosisteminin ivmelenmesindeki itici güçlerden birinin girişim sermayesi fonları olduğuna dikkati çeken Bakan Varank, “Son dönemde öncülük ettiğimiz Tech-InvesTR Girişim Sermayesi Fonu, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu ve İstanbul Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu gibi fonlarla girişimcilik fonlarının hacmini giderek büyütüyoruz. İşte bugün lansmanını yaptığımız 2021 yılında kurulan Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu da girişimcilik ekosisteminde kaldıraç etkisi oluşturuyor.” diye konuştu.

“Daha Da İleriye, Daha Hızlı Gitmeye Kararlıyız" “Daha Da İleriye, Daha Hızlı Gitmeye Kararlıyız"

"GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ise, girişimcilik ekosisteminin çok önemli bir noktasında yer aldıklarını ifade ederek yatırım alan girişimlere KOSGEB’in önemli katkısı olduğunu dile getirdi.

KOSGEB’in 2007’de İstanbul Girişim Sermayesi’ne fon aktardığın bilgisini veren Kurt, buradan gelen dönüşleri de Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nda değerlendirdiklerini söyledi. Kurt, girişimleri erken aşamada yakalamanın önemine dikkat çekerek "Kurum olarak hem fonları hem fonların fonu şeklindeki yapıları güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

"16 AYLIK ÇALIŞMANIN SONUCUNDA YATIRIM KARARI ALDIK"

Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu da, Bilişim Vadisi’nin ulusal ve uluslararası alanda dünyayı değiştirecek faydalı teknolojilere öncü olması amacıyla kurgulandığına değinerek “Son 20 yılda savunma sanayisinde geliştirdiğimiz teknolojileri, sivil alanlara aktaracağımız bir ortamı oluşturmak için çalışıyoruz.” dedi.

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun da girişimlerin en büyük problemi olan finansmana erişim amacıyla hayata geçirdiklerini vurgulayan Genel Müdür İbrahimcioğlu, 16 aylık bir çalışma sonucunda sivil teknolojiler alanında çalışan 11 girişime yatırım kararı aldıklarını söyledi.

"DÜNYAYA TEKNOLOJİ İHRAÇ EDECEK FİRMALAR ARIYORUZ"

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı programın açılış konuşmaları öncesinde Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş. Girişim Sermayesi Yatırım Fonları Müdürü Mustafa Keçeli, fona ilişkin bilgilendirme yaptı. Doğru yatırımcıyla doğru girişimciyi bu fon aracılığıyla bir araya getirmeye çalıştıklarını anlatarak dünyaya teknoloji ihraç edecek firmalar aradıklarını kaydetti.

Programda yatırım alan Vagon Teknoloji, Syntonym, Cowealthy, Virtual AI, For Farming, Peyk Siber Güvenlik, Kronnika, Düşyeri, İletmen Akıllı Teslimat, Jetlexa, Craftgate sunumlarını gerçekleştirdi.

"BİLİŞİM VADİSİ MARKASIYLA TÜRKİYE'DE TEKNOLOJİYE YÖN VERECEĞİZ"

Tören sonrasında Bakan Varank, yatırım alan girişimcilerle sohbet etti.

Gazetecilerin soruların yanıtlayan Varank, girişimcilere finansal destek sağlamak için bu Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kurduklarını vurgulayarak hedeflerini şöyle anlattı:

"Özellikle gelecek vadeden teknolojilere yatırım yaparak bir manada özel sektörün bu alanlara yatırım yapmalarını teşvik edecek şekilde bu fonu kurduk. Bu yola Vakıf Katılım, Albaraka ile çıkmıştık. Bugün KOSGEB de dahil oldu. Farklı kurumlardan istekliler var. Bilişim Vadisi, Türkiye’nin teknoloji geliştirme serüvenine öncülük edecek. Şu anda İzmir’de binalarımız yapılıyor. Bilişim Vadisi markası altında teknolojiye, Türkiye’de yön vereceğiz."

Editör: Haber Merkezi