Robot yatırımları, sürdürülebilirlik açısından hem çevresel hem de ekonomik yönden önemli etkiler yaratmaktadır. Üretim süreçlerinde robotların kullanımı, enerji verimliliğini artırarak ve atıkları minimize ederek çevreye olumlu katkılar sağlar. Geleneksel üretim yöntemlerine göre daha hassas ve tutarlı çalışan robotlar, hammadde kullanımını optimize ederek israfı azaltır. Ayrıca, robotlar sürekli ve kesintisiz çalışabilme kapasitesine sahip olduğu için enerji tüketimini daha verimli yönetir. Bu durum, hem karbon ayak izinin azalmasına hem de genel kaynak kullanımının daha sürdürülebilir bir hale gelmesine yardımcı olur. 

Verimliliği Artıran Ürünleriyle Ziyaretçileri Buluşturacak Verimliliği Artıran Ürünleriyle Ziyaretçileri Buluşturacak

“Enerji verimliliği iyileştirmeleri sayesinde işletmeler, enerji tüketimini azaltıp maliyetleri düşürerek karbondioksit emisyonlarını minimuma indirebiliyor, bu sayede sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunabiliyorlar.” diyen Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Nurettin Geçgel, robot yatırımlarının sürdürülebilirlik ve çevre üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

ÇOK YÖNLÜ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

"İş gücünde robotların kullanımı, üretim süreçlerinde önemli avantajlar sağladığı gibi daha az enerji ve malzeme kullanarak sürdürülebilirliğe de katkı sunuyor."  diyen Geçgel, "Aynı zamanda, üretim süreçlerinde oluşabilecek hatalı çıktıları minimize ederek atık üretimini azaltıyorlar. Yüksek hassasiyetle çalışabilen bu teknolojiler, olası arızaları önleyerek operasyonel süreçlerin de sürekliliğini sağlıyor." dedi.

Robotların sürekli ve kesintisiz çalışma yeteneğinin hem üretim kapasitesini artırdığını hem de iş gücü maliyetlerinin optimize edilmesine destek olduğunu söyleyen Geçgel, "Bu da işletmelerin rekabet gücünü artırmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, tekrarlayan ve zorlu görevleri üstlenen robotlar, çalışanların daha yaratıcı ve stratejik işlere odaklanmasına olanak tanıyor." dedi.

Görsel1

“GELECEKTE ROBOTLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMAYA YARDIMCI OLABİLİR”

Gelecekte robot teknolojilerinin sürdürülebilirlik ve çevre üzerindeki etkileri konusunda da öngörülerini aktaran Geçgel, şunları söyledi:

"Gelecekte robotlar, gelişmiş batarya teknolojileri ve enerji geri kazanım sistemleri kullanarak enerji verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir. Böylece, operasyonel maliyetler azaltılırken karbon ayak izinin daha da azaltılması mümkün olur. Gelecekte çevresel değişiklikleri izleyen ve veri toplayan robotlar, okyanus kirliliği, orman yangınları veya hava kalitesi gibi alanlarda aktif rol oynayabilir. Yapay zekâ destekli robotlar, çevresel verileri analiz ederek daha verimli ve sürdürülebilir operasyonlar için önerilerde bulunabilir. Robotların üretim süreçlerinde daha hassas çalışması, malzeme israfını azaltarak daha az atık oluşmasına katkı sağlayabilir. Tarımda kullanılan robotlar da daha az kimyasal ve su kullanarak verimliliği artırmaya destek olabilir."

"SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİNDE ÖNCELİKLERİMİZİ BELİRLEDİK"

Son olarak robot yatırımlarının sürdürülebilirlik ve çevre üzerindeki etkileri konusunda mesajını da paylaşan Geçgel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mitsubishi Electric olarak küresel değer zincirlerimiz aracılığıyla sürdürülebilir bir dünya yaratmaya katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda da global vizyonumuz çerçevesinde beş ana alanda değişim yaratmayı amaçlıyoruz: Karbon nötralizasyon, döngüsel ekonomi, güvenlik, kapsayıcılık ve refah. Bu amaçlara ulaşmak için Avrupa Birliği'nin belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi arasından önceliğimizi 'Sağlık ve Kaliteli Yaşam', 'Erişilebilir ve Temiz Enerji', 'Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı', 'Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar' ve 'İklim Eylemi' olarak belirledik. Mitsubishi Electric Türkiye olarak bu değerlerden ilham alıyor, global vizyonumuzdan operasyonel süreçlerimize kadar tüm işlerimizi geri dönüşümü merkeze alarak şekillendiriyoruz. Bu kapsamda üretim aşamalarımızda sürdürülebilir malzemelerden faydalanarak çevresel zararları minimize ediyor ve endüstriyel standartlarda çevre dostu çözümler sunuyoruz." 

Editör: Ayşete Yavaş