Stäubli geleneksel olarak her yıl düzenlenen Automatica Fuarı’nda ürün yeniliklerine odaklandı, ama bu yıl şirket farklı bir yaklaşım benimsedi. Robot üreticisi, müşterilere bir robotun yaşam döngüsünün tüm aşamalarında eksiksiz bir fayda paketi sunmak için tasarlanan “Kolay Kullanım” konseptine yer verdi.

KULLANIMI KOLAY: ROBOTİK BASİT VE YALIN HALE GETİRİLDİ

Stäubli Robotik Grup Bölüm Başkanı Christophe Coulongeat, şöyle açıklıyor: “Programlama kolaylığı, bu yılki Automatica’da katkımızın merkezindeydi. Ancak bu, robotların konumlandırılmasında maksimum verimlilik sağlamanın sadece bir yönüdür. Stäubli ise bu yaklaşımı çok daha ileri taşıyor. Sahadaki 40 yıllık deneyimimizle, bir robotun tüm yaşam döngüsünü yakından inceledik ve toplam sahip olma maliyeti (Total Cost of Ownership) açısından en yüksek değeri ve optimum sonuçları garanti eden ‘Kolay Kullanım’ konseptimizi ortaya çıkardık.”

Stäubli Robotics ekibinin Automatica’da sergilediği bir diğer kilit nokta, bir robotun satın alma fiyatının maliyet etkinliği için belirleyici bir parametre olmadığıdır; bunun yerine toplam sahip olma maliyeti (TCO)’su, tüm ürün yaşam döngüsü boyunca genel performans tarafından belirleniyor.

DOĞRU ROBOTU SEÇMEK

“Kolay Kullanım” konsepti, ilgili uygulama için doğru robotu seçmekle başlar. Stäubli, halihazırda pazarda bulunan belki de en kapsamlı, özel versiyon çeşitleriyle neredeyse tüm uygulamalar için en uygun modelleri sunar.

Örneğin, HE ve H1 versiyonlarını sipariş eden müşterilerin gıda sınıfı yağ ile yağlanmış ve sıçramalara ve yıkamalara karşı dayanıklı bir robot aldığı gıda endüstrisini ele alalım. Coulongeat, “Pratik günlük kullanımda, böyle bir robot, yüksek basınçlı bir temizleme hortumuyla kolayca yıkanabilir ve temizlenebilir.” diyor ve şöyle devam ediyor “Bu, herhangi bir ek iyileştirme gerektirmeden hijyen gereksinimlerine uymayı kolaylaştırır.” 

KOLAY PROGRAMLAMA İÇİN FONKSİYON BLOKLARI

Stäubli ayrıca, yeni başlayanlardan uzmanlara kadar tüm olası kullanıcı grupları için uygun programlama araçları sunuyor. Bunlar, basit manuel öğrenme ve önceden hazırlanmış fonksiyon bloklarının kullanımından ileri düzey kullanıcılar için Stäubli Robotik Suite ve VAL 3 ile programlamaya kadar uzanıyor.

Kullanıcılar ayrıca robotları normal çok eksenli makina kontrolörleri, PLC'ler veya Siemens TIA Portalı aracılığıyla programlama seçeneğine de sahiptir. Haberleşme arayüzleri; uniVAL sürücü, uniVAL plc ve uniVAL pi şeklindedir. Bunlar, PLC programcılarının sadece birkaç adımda robot programcısı olmalarını sağlar. Son derece basittir, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar.

DÜŞÜK BAKIM VE UZUN SÜRELİ HİZMET İÇİN UZUN ÖMÜRLÜ BİLEŞENLER

Uygulamada, robotlar uzun yıllar boyunca sürekli operasyonda kalarak kendilerini kanıtlamak zorundadır. Bu noktada genellikle ihmal edilen bir faktör, yani mekanik öne çıkıyor. Stäubli robotları, firma içinde geliştirilen ve olağanüstü yörünge hassasiyeti, sıfır boşluk, düşük bakım ve ortalamanın çok üzerinde bir hizmet ömrü sunan patentli tahrik teknolojisini kullanır. Stäubli tahrik teknolojisi, 100 bin saat ve daha ötesindeki çalışma sürelerine ulaşır.

Gresli yağlama ile yapılması gereken standart dişli kutularının aksine, Stäubli dişli kutuları ve motor dişli üniteleri bir yağ banyosunda çalışır. Bu da, robotun tüm yaşam döngüsü boyunca daha iyi soğutma, daha düşük gürültü emisyonları ve daha yüksek hassasiyet gibi ek avantajlara sahip olmasını sağlar.

DİJİTAL ÇÖZÜMLERDE DE SON TEKNOLOJİ

Stäubli, çözümlerinin dijital değerlerini vurgulamak adına Automatica için bir canlı demo uygulaması seçti. Christophe Coulongeat, “Fuardaki standımızda, elektrikli bisiklet (e-bike) iskeleti için akıllı bir üretim hattı sergiledik.” diyor ve ekliyor: “Bu bize, robotlar, cobotlar, mobil robot sistemleri ve AGV’lerden oluşan eksiksiz tüm ürün yelpazemizi sergileme fırsatı sağladı.”

Stäubli'nin yeni SCOPE dijital çözümü, kullanıcılara, kullanıcı dostu bir gösterge panosu formatında görüntülenen robot filosu çalışma durumu verilerini sağlıyor.

İlgili verilere ve analitiklere herhangi bir zamanda kolay erişim, kullanıcılara OEE’leri (Toplam Ekipman Verimi) üzerinde daha fazla kontrol sağlayarak, hataları ve arızaları önleme, arıza süresini minimize etme, üretkenliği optimize etme ve üretimdeki varlık/yaşam döngülerini uzatma potansiyeli ile önleyici ve kestirimci bakımın yolunu açıyor. 

Bu, çok çeşitli makina verilerinin gerçek zamanlı olarak üretilmesi ve işlenmesiyle mümkün olur. Gerekirse, veriler MQTT, PPMP ve gelecek diğer protokoller aracılığıyla daha yüksek seviyeli Bilişim Teknolojileri (BT) sistemlerine de aktarılabilir.

Ziyaretçiler ayrıca, robotlarını yönetmek için ihtiyaç duydukları her şeyi tek bir yerde bir araya getirerek kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan yeni “Stäubli Müşteri Portalı”nı keşfetme fırsatına sahip oldular. Bunlar arasında; robot filolarına genel bakış, yeni robotlar için uygun ürün kaydı, yedek parça listelerine hızlı erişim ve herhangi bir makina için belgeler bulunuyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: İKİNCİ BİR HAYATIN BAŞLANGICI

Gerçek dünyadaki endüstriyel senaryolarda, Stäubli robotları ortalamanın çok üzerinde bir hizmet ömrüne sahiptir. Bu makinaların kalitesi, kullanıcılar için çifte kazanç sağlıyor.

Coulongeat, bunu şöyle açıklıyor; “Standart makinaların birkaç yıl sonra tamamen değiştirilmesi gerekirken, Stäubli'de robotlarımızın çok daha uzun bir hizmet ömründen sonra genel olarak elden geçirilmesini/revizyonunu amaçlıyoruz. Onarımdan sonra güncellenen ve her zamankinden daha güçlü olan robotlar ikinci bir hayata başlamaya hazır.”

Bu durum sadece iyi bir ticari anlam ifade etmekle kalmıyor, aynı zamanda karbon emisyonlarının azaltılmasına da yardımcı olur. Son derece talep edilen diğer birçok özelliğe sahip olan kapsamlı “Kolay Kullanım” konsepti ile Stäubli, bilinçli olarak Automatica 2022’de sunumun merkezindeydi!

Coulongeat, “40 yıllık robotik uzmanlığı, ölçütü belirleyen Kolay Kullanım bir konseptte doruğa ulaştı” diyor ve açıklamasını şöyle tamamlıyor: 

“Robotlarımızın örnek teşkil eden mekanik niteliklerinin ve inovatif dijital özelliklerinin karışımı, TCO, süreç güvenilirliği, işlerlik ve sürdürülebilirlik açısından katma değer yaratıyor. Automatica 2022’de gösterdiklerimiz işte tam da buydu.”