Haber: Murat Tanık
Fabrikasındaki aylık 4.000.000 metre dokuma, 900 ton da örme kumaş kapasitesiyle müşterilerine boyama, baskı, apre gibi hizmetleri sunan Arta Tekstil, ERP yazılımında kademe kademe uygulamaya aldığı sistemlerle birçok makinasının, ısı, hız, nem, baca gazı değerlerini canlı olarak izliyor, otomatik olarak kontrol ediyor. Bu sayede hem verimliliği hem de operatör hatalarını önlediği için kalite standardını sağlıyor. Arta Tekstil Kurucu Ortağı Arif Nalbant, önümüzdeki dönemde veri toplama ve takip sistemini güçlendirerek, makinalarında enerji verimliliği, proses rota optimizasyonu ve kestirimci bakım ile olası arızaları önlemeyi planladıklarını aktardı. Yaptığı yatırımlar ve yüksek üretim kapasitesiyle Avrupa’nın ilk 5 non-denim kumaş üreticisinden birisi olma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Arif Nalbant Arta Tekstil’i şöyle anlattı: “ARTA Tekstil olarak 1935 yılından bugüne uzanan aile geleneğimizi 35 yıldır sürdürüyor, yüksek kalitede mamul dokuma ve örme kumaşları Türkiye’den dünyaya ulaştırıyoruz. Şu anda Çorlu’da 45 bin metrekare alana yayılan bir fabrikamız ve İstanbul’da satış, pazarlama, finans, muhasebe faaliyetlerini yürüttüğümüz bir merkez ofisimiz bulunuyor. Fabrikamızda 500, ofisimizde ise 40 çalışma arkadaşımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mamul kumaş satışı ve fason işlem başlıkları altında müşterilerimize boyama, baskı, apre gibi hizmetleri sunuyoruz ve fabrikamızda aylık 4.000.000 metre dokuma, 900 ton da örme kumaş kapasitemiz bulunuyor.”
GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ, YÜKSEK KAPASİTE
Sürdürülebilir üretim anlayışıyla dünyanın önde gelen hazır giyim üreticilerine yüksek kalitede mamul dokuma ve örme kumaşlar sunduklarını söyleyen Nalbant, “Non-denim kumaş tedariki alanında en geniş ürün yelpazesi ve en yüksek kapasiteyi sağlıyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız ile Avrupa markalarının istediği tüm sertifikaları alan ilk işletmeyiz. Isıl enerji ihtiyacının yarısını yenilenebilir biyo yakıt ile sağlayan ve bu sene ağustosta tamamlanacak Güneş Enerji Santrali ile elektrik tüketiminin tamamını yenilenebilir ve sıfır karbon salınımlı fotovoltaik panellerle sağlayacak ilk boya-terbiye fabrikası durumundayız. Kurulduğumuz ilk günden bu yana birçok ‘ilk’ ve ‘en’ diyebileceğimiz başarımız var ancak bizim en büyük önceliğimiz müşterilerimize en hızlı ve kaliteli hizmeti sunmaya çalışmak. Uyguladığımız kaliteli hizmet politikamız sayesinde 2016 yılından bu yana da “İhracatın Altın Yıldızları” ödülünü alıyoruz. Yaptığımız yatırımlar ve yüksek üretim kapasitemizle Avrupa’nın ilk 5 non-denim kumaş üreticisinden birisi olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
40 MİLYON DOLARLIK MAKİNA PARKURU
ARTA Tekstil’in hali hazırda dokuma üretim hattına özel 30, örgüye özel 17, her 2 hat için de uygun 51 makina olmak üzere toplamda 98 makinadan oluşan 40 milyon dolarlık makina parkuru var. Şirketin mevcut tesisinde boyalı, baskılı ve kaplamalı kumaşta aylık 4 milyon metre, dokuma kumaşta ise 900 tonluk bir üretimle hizmet veriliyor. Dinamik bir yapıya sahip olan şirket, sektördeki yeniliklerin ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmaların da yakından takipçisi. Yakın zamanda 3. rotasyon baskı ve buharlama hattı için 1 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştiren Arta Tekstil bununla birlikte çevreye ve doğaya saygılı, sürdürülebilir üretim anlayışı çerçevesinde Çorlu Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasının elektrik ihtiyacını yenilenebilir güneş enerjisi ile karşılamak amacıyla 110 bin metrekare alana konuşlanacak Güneş Enerji Santrali yatırımı gerçekleştirdi. Şirket, nitelikli ve sürdürülebilir üretim için yatırımlarını sürdürüyor.
Arif Nalbant, 2023 dönemi yeni yatırım planlarına dair şunları söylüyor: “Gerekli ekipman ve yazılımlarla, makinalarımızdan canlı olarak anlık (ısı, nem, hız, elektrik, su tüketimi gibi) verileri takip edip, aksama durumunda müdahale edeceğimiz sistemler kurduk. Dozajlama otomasyon sistemleri ile boya-kimyasal ve su beslemelerimiz merkezi sistem tarafından kontrol ediliyor. Güneş Enerji Santrali ve 3. rotasyon baskı hattı yatırımlarımızı henüz yeni gerçekleştirdik. Çalışmaları şubat ayında başlayan güneş enerji santralimiz Ağustos 2023’te tamamlandı. Nisan ayında yatırımı gerçekleşen son teknoloji buharlama ve 3. rotasyon baskı hattımızın da bu yıl içerisinde tamamlanmasını planlıyoruz. Şu an bu yıl için öncelikli olarak tamamlanmasını planladığımız yatırımlarımız bunlar, ilerleyen süreçte yatırımlarımıza devam ederek üretim kapasitemizi artırmak ve dünyada adımızdan daha çok söz ettirmek istiyoruz.”
AMBALAJ VE SEVKİYATTA ROBOT GÜCÜ
Arta Tekstil, şimdilik yalnızca ambalaj ve sevkiyata hazırlık bölümünde robot kullanıyor. Bu sayede kalite kontrolü yapılmış kumaşlar barkod etiketi yapıştırıldıktan sonra otomatik olarak ambalajlanıp belirtilen sepetlere aktarılıyor. İş gücünden tasarruf ettiren bu sistemle olası operatör hataları önleniyor.
Üretimde operatör hatasını önlemek için her partinin reçetesinin boya mutfağında otomatik olarak hazırlanarak ilgili boya makinasına yönlendirildiğine değinen Arif Nalbant, “Enerji tüketimimizi minimize etmek için makina hızlarını, su ve kimyasal dozajlamalarını otomatik olarak kontrol eden bir sistem oluşturduk. Atık sularımızın da ısısını geri kazanarak besleme suyuna aktarıyoruz. Firma olarak tek seferde kaliteli ürün üretme temel felsefemiz olduğu için sıfır hata hedefiyle çalışıyoruz. Bunun için üretim sırasında kalite verileri operatörlerimiz tarafından denetim altında tutuluyor ve kaliteyi güvence altına alıyoruz. Tüm ürünlerimizi her aşama sonrasında Kalite Kontrol birimimiz aracılığıyla gerek kumaş performans testlerine gerekse yüzey kontrollerine tabii tutuyoruz, onaylanması halinde işleme devam ederken, herhangi bir problem çıkması halinde ise üretimi durdurup tamir prosesine alıp, hatanın tekrarlanmaması için gerekli önlemleri tartışıp, süreci yeniden tasarlıyoruz” dedi.
DOĞAYA SAYGILI
Veri toplama ve takip sistemini güçlendirerek, makinalarında enerji verimliliği, proses rota optimizasyonu ve kestirimci bakımla olası arızaları önlemeyi planlayan şirket, ERP yazılımında kademe kademe uygulamaya aldığı sistemlerle şu anda birçok makinanın, ısı, hız, nem, baca gazı değerlerini canlı olarak izleyip otomatik olarak kontrol edebiliyor. Bu sayede hem verimlilik artıyor hem de operatör hataları önleniyor. Bu da beraberinde kalite standardını getiriyor. Ürünün depoya ilk girdiği andan, gerekli işlemleri görüp tekrar sevk edildiği ana kadar tüm işlemlerde takip sistemi bulunan Arta Tekstil, oluşturduğu kayıt sistemi ile her ürünün tarih tarih, saat saat her aşamada takibini yaparak hem müşterilerine zamanında ulaşmasını sağlıyor hem de sevkiyat sırasında yaşanılabilecek aksamaların önüne geçiyor.
Temiz ve sağlıklı bir çevrenin gelecek nesillere aktarılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması için enerji maliyetlerini düşürecek ve doğayı koruyacak çalışmalara da son derece önem veren şirket doğal kaynakları verimli kullanmak adına sıcak atık su ve baca gazından ısı geri kazanımı elde ediyor. Bunun yanı sıra Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımı da var.
DÖVİZ BAZINDA %25 CİRO ARTIŞI HEDEFLİYOR
“2023 yılı Cumhuriyetimizin 100. yılı, bu nedenle bizim için ayrı bir anlamı var” diye konuşan Arif Nalbant, son olarak şirketin 2023 planlarına dair şu bilgileri paylaştı: “Ülke olarak geçtiğimiz aylarda deprem ile zorlu bir süreçten geçsek de bu günleri hep birlikte atlatıp 100. yılımıza yakışacak başarılara imza atmak istiyoruz. ARTA Tekstil olarak bir yandan yıl boyunca deprem bölgesi için elimizden geleni yaparken diğer yandan da sektörümüzde yatırımlarımıza devam edip yakaladığımız ihracat başarısını sürdürerek toplam ciromuzu döviz bazında %25 artırmayı hedefliyoruz. Yılın kalan kısmını en verimli şekilde değerlendirerek gerek fuarlar gerek çeşitli uluslararası iş birlikleri ile yüksek rakamlara ulaşarak ülkemiz ekonomisine de katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Hayal ettiklerimize ve hedeflediklerimize ulaşmak için tüm gücümüzle çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz.”