Alfa Solar Enerji, 2011 yılından beri güneş enerjisi alanında kullanılması amacıyla yüksek kalitede fotovoltaik (PV) panel seri üretimi ve satışı gerçekleştiriyor. Üretim çalışmalarına Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 5.400 metrekare kapalı alana sahip fabrikasında başlayan Alfa Solar Enerji, diğer taraftan yaşanan talep artışı nedeniyle burada hızlı bir kapasite artışı yatırımı gerçekleştirdi. Şimdi ise yine Kırıkkale’de satın aldıkları arazi üzerinde yeni fabrika yatırımına başladı. 

Yeni dönem hedef ve projeleriyle ilgili görüştüğümüz Alfa Solar Enerji CEO’su Hüseyin Karabaş, halka arz başvurusu yaptıklarını ve henüz inceleme aşamasında olduğunu söyledi. Karabaş, “Deniz Yatırım liderliğinde yapılması planlanan halka arz başvurumuz henüz inceleme aşamasında. Ama başvurumuz olumlu karşılanırsa hem sermaye artırımı yöntemiyle gerçekleşecek halka arzdan elde ettiğimiz gelirle bize değer katacak yatırım fırsatları fonlanabilecek, hem de daha şeffaf ve hesap verebilir bir kimliğe kavuşmuş olacağız” dedi. 

Demir Çelik Sektöründe Çatı GES Uygulama Zorlukları ve Verimlilik Demir Çelik Sektöründe Çatı GES Uygulama Zorlukları ve Verimlilik

Firmanızın kuruluşundan ve sektöre sunduğunuz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

Alfa Solar Enerji olarak sektöre adım attığımız 2011 yılından bu yana yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlisi konumundaki güneş enerjisi alanında kullanılması amacıyla yüksek kalitede fotovoltaik (PV) panel seri üretimi ve satışı gerçekleştiriyoruz. Üretimimize Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 5.400 metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda başladık. Öte yandan, 2020 yılı ile birlikte ciddi ölçüde yaşanan talep artışı nedeniyle burada hızlı bir kapasite artışı yatırımı gerçekleştirdik. Yine Kırıkkale’de geçen yıl satın aldığımız arazi üzerinde yeni fabrika yatırımına başladık. İlk fazı Ekim 2022’de devreye giren, ikinci fazını Nisan 2023’te devreye almayı hedeflediğimiz ve yaklaşık 22 bin metrekare kapalı alana sahip bu yeni fabrikamız ile yıllık 290,70 MWp olan üretim kapasitemize ek 1.000 MWp kapasite ile toplam 1.290,70 MWp’e ulaşacağız.  Bu da kapasitenin yaklaşık 5 katına çıkacağı anlamına geliyor. Alfa Solar olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 140 milyon liralık yatırım tutarı da 300 milyon liraya ulaşmış olacak.

Satışlarımızın yüzde 95’ten fazlasını yurt içine gerçekleştiriyoruz. Zira yurt içinde yoğun bir talep söz konusu ve önceliğimiz bu talebi karşılayabilmek. Bu nedenle bugüne kadar ihracatın ciromuzun içindeki payı önemli seviyelerde olmadı. Bununla birlikte, Nisan 2023’te tamamlanması planladığımız yeni fabrika yatırımızın ardından başta Avrupa ve ABD olmak üzere ihraç pazarlarımızı da peyder pey artırmayı planlıyoruz. Bu zamana kadar Türkiye’deki talebi karşılamamız öncelikliydi ama kapasite artışı ile birlikte hedefimizde Avrupa ve ABD pazarları da önemli yer tutacak.

Türkiye’de ve dünyada artan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle Türkiye’de pazarın gelişmesi için nasıl çalışmalar yapılması gerekiyor? 

Tüm dünyada çevresel ve toplumsal anlamda sürdürülebilirlik pandemi ile gerek kamu otoritelerinin gerekse şirketlerin ana gündem maddesi haline geldi. Aynı zamanda enerji kaynaklarının gitgide azalması yenilenebilir enerjinin önemini daha artırdı. Son yıllarda azalan maliyetler ve kurulum kolaylığı ise güneş enerjisini ön plana çıkardı. Güneş enerjisinin toplam kurulu gücü ve elektrik üretimi içerisindeki payı da giderek arttı.  

Dünyada 2010 yılından itibaren düzenli büyüme gösteren güneş enerjisi kurulu gücü 2021 yılı sonunda 951 Gigawatt (GW) seviyesine ulaştı. PwC Sektör Raporu’na göre, öngörüler 2050 yılında küresel GES kurulu gücünün çok önemli bir büyüme göstererek yaklaşık olarak 9.095 GW seviyesinde olacağı yönünde. GES kurulu gücünde 2021 yılı verilerine göre Çin 307 GW ile lider ülke konumunda bulunuyor. Sıralamada Çin’i, ABD, Japonya, Almanya ve Hindistan takip ediyor. 

Türkiye’de ise 2022 Haziran ayı itibarıyla toplam güneş enerjisi kurulu gücü 8.479 MW’a ulaştı. 2022 Haziran ayı itibariyle tüm kaynakların toplam kurulu gücü 101.518,3 MW olurken, güneşin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 8,35 oldu. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) tahminlerine göre 2026’ya kadar Türkiye’de GES kurulu gücünün yıllık ortalama 2 GW seviyesinde artması bekleniyor. Bu da Türkiye’nin dünyada 10. Sıraya yükseleceği anlamına geliyor. Bununla birlikte IEA’nin de dahil olduğu birçok kuruluşun yaptığı tarihsel tahminler, gerçekleşen hızlı büyümelerin oldukça gerisinde kalmıştır. Bu nedenle tahminlerin hızla aşılacağı öngörülmekte.

Yine PwC Sektör Raporu’na göre, güneş panellerinin yıllık satış hacmi, dünyada 2015’ten bu yana devam eden büyüme ivmesiyle birlikte 2020 yılı sonunda 132 GW güce ulaştı ve Çin menşeili ürün ve markaların piyasada bir üstünlüğü söz konusu. Türkiye’nin güneş enerjisi ürünlerine yönelik ithalatının yıllar içinde gittikçe azalıyor olması ise sevindirici bir gelişme. Bunun temel nedeni 2017 yılında güneş panellerinde başlayan anti-damping uygulaması. Uygun üretim maliyetleri ve daha önemlisi yüksek sanayi tecrübesi ile Türkiye sektörde dünyada 2. Sırada olma yolunda ilerliyor. Kısaca ülkemiz güneş paneli üssü haline geliyor diyebiliriz. 

Kendi enerjisini üretmek isteyen fabrikalar için sunduğunuz hizmetler ve çözümler nelerdir? 

Alfa Solar enerji olarak birçok farklı hücre teknolojisiyle ve boyutlarıyla üretilen, farklı boyut ve enerji üretim değerlerine sahip fotovoltaik güneş panelleri üretimi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca kendi markamızın yanı sıra Türkiye’de faaliyet gösteren büyük ölçekli enerji firmalarına orijinal ekipman üretimi gerçekleştiriyoruz. Ürün gamımızda 144 hücreli 166 ve 182 mm hücreleri işleyerek oluşturduğumuz 455 Watt ve 545 Watt güneş panellerimiz bulunuyor.

Güneş enerji santrali projelerinde verimlilik konusu oldukça önemli. Güneş panelleri de bu doğrultuda yenileniyor ve daha yüksek performansla çalışan yeni modeller gelişiyor. Bize bu konuda gelişen yeni teknolojileri anlatabilir misiniz? 

Evet ve bu anlamda da sektörde yüksek verimlilikte hücre teknolojileri geliştirilmeye çalışılıyor. Bu kapsamda da verimlilik konusunda üst sınıra ulaşmış olan polikristal ve monokristal hücreler yerini gelişen teknolojiyle birlikte Mono PERC yapısına bırakmaya başladı. Günümüzde Mono PERC yapıdaki hücreler en sık kullanılan yeni nesil hücre teknolojisi haline geldi. Alfa Solar enerji olarak biz de tamamen monokristal PERC teknolojisi ile üretim yapıyoruz.  

Yeni dönem hedef ve projelerinizi bizlerle paylaşabilir misiniz? 

Alfa Solar Enerji olarak şu anda en büyük gündemimiz daha kurumsal ve şeffaf bir yapıya kavuşmak. Bu amaçla da halka açılarak Borsa İstanbul’da işlem görebilmek için Sermaye Piyasası Kurulu’na gerekli başvuruları yapmış bulunuyoruz. Deniz Yatırım liderliğinde yapılması planlanan halka arz başvurumuz henüz inceleme aşamasında. Ama başvurumuz olumlu karşılanırsa hem sermaye artırımı yöntemiyle gerçekleşecek halka arzdan elde ettiğimiz gelirle bize değer katacak yatırım fırsatları fonlanabilecek, hem de daha şeffaf ve hesap verebilir bir kimliğe kavuşmuş olacağız. 
 

Editör: Haber Merkezi