Akademi ve sanayi iş birlikleri, inovasyonu ve ekonomik büyümeyi destekleyen temel bir köprü görevi görüyor. Bu iş birlikleri, üniversitelerin teorik bilgi ve araştırma yetkinliklerini, sanayinin uygulama odaklı deneyimi ve kaynaklarıyla birleştirerek yeni teknolojiler ve çözümler geliştirilmesini sağlıyor. Ayrıca, öğrencilerin gerçek dünya projelerinde yer alarak sanayinin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yetişmelerine katkı sunuyor. Sürdürülebilirlik, ekonomik büyüme ve toplumsal fayda gibi konularda yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesine olanak tanıyan bu iş birliği, hem bilimsel hem de ekonomik kalkınmayı hızlandırmak için kritik bir role sahip.
Volt Elektrik Motor Üretim Müdürü Atanur İz, ST Endüstri Radyo'da katıldığı Otomasyonun Seyir Defteri programında akademi iş birliğiyle sahada hayata geçirdikleri bir projenin, akademik destek alınmamış bir projeyle kıyaslandığında ortaya çıkan farklarını anlattı.
İŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİNİ MES PROJESİ ÜZERİNDEN ANLATTI
Akademik destekli projeler ile destek alınmayan projeler arasında çok belirgin farklar bulunduğunu söyleyen Atanur İz, konuşmasına şöyle devam etti: "Akademi desteksiz projelerde genellikle pratik çözümler üretmeye odaklanılırken, akademik destekli projelerde inovatif, sürdürülebilir ve uzun vadeli çözümler geliştiriliyor. Burada hem topluma katkıda bulunurken hem de ticari olarak avantaj sağlanmaktadır. Buradaki en önemli konulardan bir tanesi ise ticari avantajın yanında üniversitede bir bilgi birikimi ve şirkete de kurumsal hafıza sağlanmasıdır."
Hayata geçirdikleri bir projeden örnekler veren Atanur İz şöyle anlattı: "Örneğin, akademik bir destekle üretim hattımızdan bir tanesine IoT tabanlı izleme sistemi kuruldu. Şu anda MES sistemi olarak da yaygınlaşmış durumda bu teknoloji. Bu sistem üretim hattımızdaki enerji tüketimini ve arıza oranlarını gerçek zamanlı olarak izlememizi sağladı. Bu neye yol açtı diye sorarsanız, akademik destek alınmayan projelerde bu tür ileri teknolojiler yerine daha basit çözümler üretmek zorunda kalmaktaydık. Örneğin böyle bir durumda arıza oluştuğunda gidip müdahale ederken, bu durumda ise arıza oluşmadan önce gidip müdahale etmeye başladık ve önleyici bakım çalışmalarını gerçekleştirebileceğimiz bir duruma geldik. Akademi iş birliğiyle bu çözümümüzü geliştirmeseydik, uzun vadede maliyetler artarken rekabet avantajı düşecekti."
SANAYİDE REKABET AVANTAJI ELDE ETMEK İÇİN
Akademik iş birliğinin vazgeçilmez olduğunu söyleyen İz, "Bu sebepler nedeniyle akademik bir işbirliği, projelere daha ileri düzey bir vizyon ve teknoloji kazandırırken kaynakların ise verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle sanayide rekabet avantajı elde etmek için akademik bir işbirliği vazgeçilmez olarak sürekli karşımıza çıkmaktadır." diyerek cümlesini noktaladı.