Delta Electronics Türkiye Ürün Pazarlama Müdürü Ali Naim Küçük, ST Endüstri Radyo'da katıldığı Otomasyonun Seyir Defteri programında yapay zeka ve makine öğreniminin endüstriyel otomasyonda nasıl bir dönüşüm yarattığına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

DAHA ETKİN ÖNLEYİCİ BAKIM UYGULAMALARI

Sözlerine yapay zeka alanında ciddi bir gelişim olduğunu söyleyerek başlayan Küçük, bu gelişmelerin hızına yetişmenin çok zor olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "Yapay zeka ve makine öğrenimi köklü bir dönüşüm meydana getirecek endüstriyel otomasyon pazarında, bunda hiç şüphe yok. Ve bu değişimin etkilerini artık çok yakın bir gelecekte daha hızlı göreceğiz. Gittikçe artan bir hızla devam ediyor olacak. Öncelikle otonom ve akıllı üretim sistemleri tabii ki çok ciddi manada yapay zeka sistemlerinden etkileniyor olacak. Ve bununla birlikte endüstriyel otomasyonun daha esnek ve sürdürülebilir hale gelmesi kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Artık çok daha etkin önleyici bakım sistemleri konuşuyor olacağız yapay zekanın desteği sayesinde. Çok daha yüksek verimli tedarik zinciri yönetimi olacak ki bu firmaların aslında gelişim için çok önemli bir konu ve ciddi bir maliyet aslında, iyi yönetilmesi gerekiyor. Otonom robotlar ve makineler artık daha çok karşımıza çıkmaya başlayacak. Belki seri imalattan daha fazla kişiselleştirilmiş üretim süreçlerine geçiyor olacağız. Yine bunda yapay zekanın çok büyük bir katkısı olacak bizlere."

Net Sıfır Emisyon Hedefiyle Çalışmalarını Sürdürüyor Net Sıfır Emisyon Hedefiyle Çalışmalarını Sürdürüyor

PROGRAMLAMADA YAPAY ZEKA ÇAĞI

İnsan-makine etkileşiminin de çok daha kolay hale geleceğini sözlerine ekleyen Küçük, "Bu durum hem kullanıcı tarafından hem de uygulayıcı tarafından ayrı ayrı incelenebilir. Yani kullanıcılar da makineleri çok daha kolay bir şekilde kullanıyor olacaklar, makineler çok daha adaptif olacak. Aynı zamanda makinelerin kurulması, programlanması süreçleri de çok daha kolay olacak. Eskiden belki belli programlama dillerini belli kalıplarda bilmeniz gerekiyordu ama artık şu an oturuyorsunuz, ChatGPT'ye bana şunları yapan bir kod yaz diyorsunuz ve istediğiniz dilde bunu karşınıza çıkarıyor. Artık bir PLC programlamak, ekran arayüzü tasarlamak, motion control sistemlerini tasarlamak da belki bu kadar kolay olacak. Siz sadece neler istediğinizi düzgün bir algoritma içinde anlattıktan sonra o sistemin bütün kodları otomatik olarak belki yazılıyor olacak." diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Ayşete Yavaş