Geleceğin teknolojisi ve iş yapma stratejileri robot bilimi alanında şekillleniyor. Dev araştırma şirketi ABI Research tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2025 yılına kadar 50 bin depoda 4 milyondan fazla robot çalışacağı öngürülüyor. Bu rakam 2018 yılında sadece 4 bin idi.
ASYA PASİFİK ÜLKELERİNDE ROBOT DEVRİMİ
Robotların iş yaşantısında büyük ölçekli bir devrim yaratacağı ülkelerin başında ise Japonya, Çin ve Güney Kore gibi Asya Pasifik ülkeleri gelmekte.
ABI Research kıdemli analisti ve söz konusu raporun yazarı Nick Finill, robotların şu anda depo içindeki malların taşınmasında kullanıldığının altını çizerek, “Yerdeki işaretleri izleyen Otomatik Yönlendirmeli Araçlar (AGV) ve görme sistemlerini kullanarak otonom bir şekilde hareket eden Autonomous Mobile Robots (AMR’ler) bunu yapabiliyorlar.” dedi.
ROBOTİK SİSTEMLERE DUYULAN İHTİYAÇ ARTACAK
E-ticaret sektörünün büyümesiyle birlikte otonom sistemlerin önemi daha da artacak. Şirketler bu sayede daha hızlı gönderim yapabilecek ve bu da verimlilik artışını beraberinde getiriyor olacak.
E- ticaret devi Amazon, siparişlerin daha hızlı teslim edilebilmeleri için depolama, istifleme ve depo içi taşımada robotları kullanan şirketlerden sadece birisi. Amazon'un son dönemde bazı çalışanlarının, robotik sistemler üzerine eğitim almalarını desteklediği, hatta yeniden okula dönmelerini istediği biliniyor.
Fetch Robotics şirketinden Melonee Wise yaptığı açıklamada: “Amazon Etkisi” kesinlikle AMR’lerin benimsenmesinde önemli bir faktör ancak bu alandaki büyüme yalnızca e-ticaret ile sınırlı değil. AMR’leri kullanan sayısız depo ve lojistik tesisi bulunuyor. Müşterilerimizin karşı karşıya olduğu bu büyümenin en büyük etkisi, çalışanların olağanüstü sıkıntısı...” şeklinde konuştu.
İŞ GÜCÜNE ULAŞMA ZORLUĞU ROBOTLAŞMAYI HIZLANDIRIYOR
Nick Finill ise çalışmasında, robotların bu kadar rağbet görüyor olmasının en büyük nedeninin depolarda çalışacak kişi bulunamaması olduğunu, bulunsa da işe tutunmasının hayli zor olduğunu gösterdi. Depoların genellikle şehir merkezlerinden uzakta konuşlandırılmaları ve çalışanların ücretlerinin de hayli düşük tutulması bu durumu besliyor. Finill: “İşçi kıtlığı ve yüksek maliyetler, sipariş hacimlerinin artması ve sipariş yerine getirme sürelerini azaltma ihtiyacı robot kullanımını artırmakta” dedi. Ayrıca robotların benimsenmesinin, orta ölçekli şirketler için teknolojiyi daha uygun hale getirebileceğini, bunun da ‘hizmet verecek robot’ modellerinin giderek daha da satın alınabilir hale getireceğini belirtti.
Öte yandan Amerikan lojistik şirketi XPO, Kuzey Amerika ve Avrupa’da 5 binden fazla depoya robotları sokacağını duyurmuştu.