İhracat

2024 Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Raporu Yayımlandı

Teknopark firmalarının toplam ihracat tutarı, yıllık yüzde 67 oranında bir artışla 2 milyar dolara yükseldi.

SER Akademi tarafından yayımlanan "2024 Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Raporu"na göre, 2023 yılı itibarıyla Türkiye’deki teknoparklardaki firma sayısı 10 bini geçti ve bu firmaların toplam ihracat tutarı, yıllık yüzde 67 oranında bir artışla 2 milyar dolara yükseldi. Rapordaki sonuçlara ilişkin değerlendirmesini paylaşan SER Akademi Genel Müdürü Dr. Ömer Özdinç, bu durumun teknoparkların ülke ekonomisine sağladığı katkının önemini gösterdiğini söyledi. Yanı sıra ihracatın bu kadar büyük bir hızla artmasının, Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon sisteminin küresel pazarda rekabet edebilme yeteneğini gösterdiğini de sözlerine ekledi ve şunları ekledi:

“Teknoparkların inovasyon kapasitesinin artması, yalnızca ülke ekonomisine değil, aynı zamanda Türkiye'nin dünya çapındaki ticaret ilişkilerine de katkı sağlıyor. Teknolojik ürünlerin daha fazla katma değer üretmesi, Türkiye’nin global pazarlarda daha güçlü bir oyuncu olmasına olanak tanıyor. Bu artış, sadece Türkiye'nin iç pazarında değil, aynı zamanda ihracat pazarlarında da büyük fırsatlar yaratmaktadır.”

TEKNOPARKLARIN YÜKSELEN ROLÜ VE GELECEĞİ

SER Akademi Genel Müdürü Dr. Ömer Özdinç öte yandan teknoparklarda yaşanan büyümenin,  Ar-Ge ve yazılım faaliyetlerine odaklanan firmaların hızla artan sayısıyla paralel bir şekilde devam ettiğine dikkat çekerek; firmaların sayısındaki artışın ve bu firmaların gerçekleştirdiği ihracatın, Türkiye'nin Ar-Ge alanındaki yapısal dönüşümünü ve ülkenin yüksek teknolojiye dayalı üretim kapasitesini gösterdiğini de vurguladı. Özdinç, Türkiye’nin teknoparklarda yaptığı bu büyümenin, sadece yerli Ar-Ge faaliyetlerinin gelişmesiyle değil, aynı zamanda uluslararası işbirlikleri ve dışa açılma stratejileri ile de desteklendiğini belirtti ve global arenada ülkemizin artan rolüne dikkat çekerek, “Teknoparkların dünyaya açılması, ihracat oranlaındaki artışın bir sonucu olarak Türkiye'nin teknoloji üreten ülkeler sıralamasında yükselmesini sağlayacaktır. Her geçen yıl bu alandaki inovasyon kapasitesinin artması, küresel pazarda daha güçlü bir rekabetin önünü açmaktadır” dedi.

GELECEKTE BEKLENEN İHRACAT ARTIŞLARI

Özdinç, teknoparklardaki firmaların, Ar-Ge ve inovasyon süreçlerini hızlandırarak, global pazarlara daha fazla değerli ürün sunmayı hedeflemesinin doğru bir strateji olduğunu da ifade ederek, bu artışın sürdürülebilir olması ve Türkiye'nin küresel ticaret ilişkilerindeki yerini sağlamlaştırmasının Ar-Ge yatırımlarının daha da güçlendirilmesine ve inovasyon ekosisteminin büyütülmesine bağlı olduğuna işaret etti.

SER Akademi Genel Müdürü Dr. Ömer Özdinç, rapora ilişkin son yorumlarında ise, “2024 yılı itibarıyla teknoparklarda yapılan ihracatın hızla artması, Türkiye’nin inovasyon alanındaki atılımının bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Teknoparklar, bu büyümeyi yalnızca sürdürülebilir kılmakla kalmayıp, aynı zamanda yeni iş fırsatları yaratmak konusunda da ümit vadetmektedir” dedi.