Türkiye’deki enerji tüketiminden yaklaşık yüzde 35 pay alan sanayi sektörü, 1 Ekim 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemli bir parçası olan ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nın (SKDM) 3 yıllık geçiş döneminde sona yaklaştı. 2026 yılında başlayacak olan ana uygulama dönemi ile birlikte AB’ye ihraç edilen ilgili ürünlere ilişkin gömülü emisyonlar için mali yükümlülükler oluşacak.
8-14 Ocak Enerji Verimliliği Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nın (SKDM) ana uygulama dönemine aylar kala sanayi sektöründeki yeşil dönüşüm yatırımlarına ve elektrikli ısıtıcı pazarında yaşanan talep artışına dikkat çekti.
GES YATIRIMLARI ARTTI, ELEKTRİKLİ ISITICI PAZARI İVME KAZANDI
Sınırda karbon vergisi uygulamasına az bir zaman kaldı diyerek sözlerine başlayan Ünlü şöyle konuştu: "2026 yılından itibaren karbon emisyonu yüksek olan; demir-çelik, alüminyum, gübre, çimento, hidrojen ve elektrik üretim sektörlerindeki firmalara sınırda karbon mekanizması uygulanacak. Bu sektörlerde faaliyet gösteren endüstriyel tesisler, ihracat gelirlerinin en az yüzde 25’i oranında vergiye maruz kalmamak ve rekabet güçlerini kaybetmemek için yeşil dönüşüm yatırımlarına hız verdi."
Özellikle güneş enerjisi ( GES ) yatırımlarının arttığına dikkat çeken Ünlü, "Bu durum elektrikli ısıtıcı pazarına da ivme kazandırdı. Çünkü Türkiye’de sanayide sarf edilen enerjinin yüzde 50’ye yakını verimsiz ısıtma ve soğutma sistemleri tarafından tüketiliyor. Bu nedenle sanayici, geleneksel ısıtma sistemlerini renovasyon kapsamına alıp, ihtiyaç fazlası enerjiyi, ısıtma sistemlerinde değerlendirmeyi tercih ediyor. Endüstriyel tesislerin ısıtma sistemlerindeki tercihi ise; verimli, hızlı ve konforlu ısıtma yapan elektrikli ısıtıcılar oluyor." diyerek sözlerini tamamladı.