Dere kenarlarında, dere yataklarında ve taşma riskinin olduğu yerlerde konutların veya yapıların yapılmaması gerekiyor diyen Avrupa Yapı Sistemleri Yüksek Mimarı Mesut Altunbey, ST Endüstri Radyo’da yayınlanan “Depreme Dayanıklı Binalar” programına konuk oldu. Altunbey, “En büyük sorun fay hatlarında ve dere yataklarında oluyor. Özellikle afetin olduğu veya olabileceği noktalarda, doğru zemin etütleri yapılmadığında oluşabilecek sonuçları hep birlikte yaşadığımız depremlerle gördük. Dolayısıyla zemin etütleri hayati önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
FOTO: Avrupa Yapı Sistemleri Yüksek Mimarı Mesut Altunbey
“ZEMİN İYİLEŞTİRME YAPILACAKSA MÜHENDİSLER VE ZEMİNCİLER KARAR VERİYOR”
Eğer bir zemin iyileştirme yapılacaksa, zeminde güçlendirme veya iyileştirme yapılması gerekiyorsa zemincilerin ve mühendislerin karar verdiğini belirten Altunbey, “Zemin iyileştirme veya güçlendirme yapacağımız projeye, kat sayısına, yapının oturum şekline, oturum alanına, yapının statiğine, boyutuna, yüksekliğine ve ağırlığına göre ne yapılması gerekiyorsa belirleniyor. Örneğin, kazık mı yapılması gerekiyor veya nerelere kazık yapılması lazım vb. konuları zeminciler ve mühendisler kararlaştırıyor ve uygulama işlemine geçiliyor. Zemin iyileştirmenin ne kadar önemli olduğunu deprem hareketlerinde gördük. Bu projeleri ve bu süreçleri yönetirken bu konulara dikkat etmek gerekiyor. Değerler olması gerektiği gibi raporlayıp sonuçlarla birlikte belediyelere ve firmalara verilmesi gerektiğini düşünüyorum.” diye sözlerine ekledi.
Zemin iyileştirmenin amacına değinen Altunbey, konuşmasını şöyle tamamladı: “Zemin iyileştirmenin amacı zemin kapasitesini arttırmak. Yani oturma miktarını azaltmak. Deprem gerçeği bu son depremler bize bu işin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Depremlerin yoğun olduğu bölgelerde, deprem fay hatlarının geçtiği bölgelerde, bu konunun ne kadar önemli olduğunu son yaşadığımız depremlerde gördük.”