Zayıf Halka Olmasın!

Giderek her ürünün mekatronik dönüşüm içinde olduğu dönemimizde “elektriksel bağlantı teknolojisi” düşük maliyetli olsa da arıza maliyetinin yüksekliği nedeniyle müşteri tatmini açısından yaşamsal önem taşıyan bir konu haline gelmiş bulunmaktadır.  

İlk bakışta sade gibi görünse de elektrik enerjisi ile çalışan tüm cihazlar sağlam bağlantı teknolojisi içermedikleri takdirde diğer bileşenleri ne kadar kaliteli olursa olsun performans ve ömürleri hedef değerlerin altında kalacaktır. 

* * *

Günümüz elektriksel bağlantı ürünlerinin performansında da uygulama alanını dikkate alan tasarım parametrelerinin doğru hedeflenmesi önemli bir rol oynar. Tasarım parametreleri de mekanik ve elektriksel olarak iki kategoride toplanır. Buradaki ilginçlik mekanik parametre sayısının elektriksel olanlardan daha fazla olmasıdır. Malzeme dayanıklılığı, kaplama kalınlığı, temas yüzeyi, yalıtkan kalınlığı, titreşim, darbe gibi mekanik parametrelere karşılık akım, gerilim, interferans, polarite elektriksel parametre olarak tasarımda dikkate alınırlar. Sonuçtan emin olabilmek için de prototipler testlerden geçer.  

* * *

Başarılı olabilmeleri için üretici firmaların düşünüldüğünden çok daha fazla bilgi birikimi sahibi olmaları gerekmektedir. Ürün kopyalama bir çözüm zannedilse de üretimde özel malzemeler kullanan firmaların formüllerine tersine mühendislikle erişilememektedir. 

Bağlantının performans/fiyat oranı uygulamaya özgü geliştirilmiş ürünlerle yakalanabileceğinden müşteri firmaların spot piyasadan alım yapmayıp dağarcığı dolu firmalarla proje başlarken tasarım çalışmalarına da başlamaları yerinde bir yaklaşımdır.  

Bağlantı teknolojisi zayıf halka olmamalıdır!