İnşaat ve Malzeme

YORGLASS’DAN BM ULUSLARARASI CAM YILI’NA ÖZEL “CAM GİBİ DENİZLER” PROJESİ

Güvenilir ve global tedarikçi olma hedefiyle faaliyet gösteren endüstriyel cam üreticisi Yorglass, Birleşmiş Milletler 2022 Uluslararası Cam Yılı’nda sürdürebilirlik için önemli bir adım daha atarak “Cam Gibi Denizler” projesini hayata geçirdi.

Sektöründeki tek Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısı olan ve tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik bakış açısıyla gerçekleştiren Yorglass, Birleşmiş Milletler 2022 Cam Yılı’na (IYOG2022) özel olarak hayata geçirdiği “Cam Gibi Denizler” projesinin ilk adımını Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA ile attı. Yorglass, deniz yaşamını ve ekosistemini korumak ve cam gibi temiz denizleri gelecek nesillere bırakmak amacıyla TURMEPA’nın Marmaris Körfezi’nde bulunan atık toplama teknesine destek olarak teknelerden 100 bin litre sıvı atığın toplanmasını sağlayacak.  
Sürdürülebilir değer yaratma misyonuyla TURMEPA ortaklığı ile hayata geçirilen projeden elde edilen veriler ise Yorglass CEO’su Semavi Yorgancılar ve TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu tarafından kamuoyu ile paylaşılacak.

“DENİZLERİN YAŞAM İÇİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ”

Yorglass’ın sürdürülebilirlik kültüründen gelen anlayışla yeni projeler hayata geçirdiklerini söyleyen Yorglass CEO’su Semavi Yorgancılar, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Birleşmiş Milletler 2022 yılını ‘Uluslararası Cam Yılı’ ilan etti ve camın sürdürülebilir yaşam açısından ne denli önemli olduğuna dikkat çekti. Denizler, tüm canlılar için yaşamı destekleyen en önemli ekosistem. Ancak plastik başta olmak üzere petrol sızıntıları, zehirli atıklar ve pestisitler gibi faktörler tüm dünyada denizleri, okyanusları ve doğal yaşamı tehdit ediyor. Son yıllarda hızla artan plastik kullanımı hem insan sağlığı hem de çevre açısından büyük riskleri beraberinde getiriyor. Tamamen doğada bulunan ham maddelerden üretilen cam ise çevreye katkıda bulunuyor, enerji tasarrufu sağlıyor. Cam, tek kullanımlık plastik tüketimine oranla daha çok tercih edilen ve döngüsel ekonomiyi destekleyen bir malzeme olarak günlük yaşamda evlerimizden fabrikalar ve ofislere kadar birçok alanda kullanılıyor. Kalitesinden ödün vermeden sonsuz sayıda geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğu için sera gazı emisyonlarının azaltılmasında da etkin rol oynuyor. Her sektörün önemli girdileri arasında yer alan cam, insan hayatının hemen her anına dokunan bir ürün. Yorglass olarak, Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Cam Yılı hedeflerine ilişkin heyecanla bir dizi proje üzerinde çalışıyoruz. Denizlerin korunmasını ulusal öncelik haline getirmek için faaliyet gösteren TURMEPA ile iş birliği içinde başlattığımız ‘Cam Gibi Denizler’ kampanyası da Yorglass'ın kapsayıcı sürdürülebilirlik bakış açısının ürünü. TURMEPA’nın denizleri koruma çalışmalarına destek verirken bu konunun yaşam için önemine dikkat çekmek ve toplumun tüm kesimlerinde farkındalık yaratmak istiyoruz.”

DENİZTEMİZ4 TEKNESİ YAKLAŞIK 100 BİN LİTRE SIVI ATIK ALIMI YAPACAK

Yorglass iş birliği ile ilgili açıklamalarda bulunan TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ise şunları söyledi: “TURMEPA olarak 28 yıldır dünyamız, denizlerimiz ve yarınlarımız için iyilik hikâyeleri yazıyoruz. Gelecek nesillere daha mavi denizler bırakabilmek için çevreye duyarlı, deniz dostu binlerce gönüllümüz ve destekçilerimizle birlikte mücadele ediyoruz. Hayata geçirdiğimiz tüm projelerin sürdürülebilir, uzun soluklu ve kalıcı hale gelmesini çok önemsiyoruz. Doğal bir ham maddeden üretilen çevre dostu bir ürün olan cam, bu benzersiz yönüyle hem atık üretmiyor hem de karbon emisyonlarının artmasını önlüyor.  Bu nedenle Yorglass ile ‘Uluslararası Cam Yılı’ dolayısıyla yaptığımız bu iş birliği bizim için çok değerli. Yorglass sponsorluğunda sezon boyunca faaliyet gösterecek olan DenizTemiz4 teknemiz, yaklaşık 100 bin litre sıvı atık alımı yaparak bölgede deniz turizminden kaynaklanan kirliliğin önüne geçilmesine katkıda bulunacak. TURMEPA olarak bu çalışmalarımızla 28 yılda 43 milyon litre sıvı atığın denizlerimize karışmasını önledik. Bu hizmet ile yatlar ve turistik teknelerden toplanan atık suyun denize karışması engelleniyor, deniz canlılarının yaşam alanı korunuyor ve biyo çeşitliliğin devamlılığı sağlanıyor. Her zaman dile getirdiğimiz gibi aldığımız iki nefesten birini denizlerimiz sağlıyor. Bilimsel araştırmalara göre ihtiyacımız olan oksijenin yüzde 50 ila 70'i denizlerimiz tarafından üretiliyor. Bu nedenle Yorglass’ın Marmaris Körfezi’nin temiz kalması için verdiği destek sadece denizdeki değil, karadaki yaşamın devamı için de büyük önem taşıyor. TURMEPA’ya verdikleri bu değerli destek için Yorglass’a teşekkür ediyor ve iş birliğimizin uzun yıllar devam etmesini diliyoruz.”