Popüler ısıtma uygulamalarından biri olan yerden ısıtma sistemleri, ortam sıcaklığını en ideal şekilde ayarlamanıza olanak sağlıyor. Yalnızca kapalı mekanlarda değil otoban, mahalle ve hatta kentlerin altyapılarında sıklıkla tercih ediliyor. Ülkemizde uzun yıllardır kullanılan yerden ısıtma sistemleri enerji verimliliği anlamında hangi noktada?
Fortes Mühendislik A.Ş Mekanik Müdürü, Makine Mühendisi Sadık Hazar Şaybak, yerden ısıtma sistemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
YERDEN ISITMA SİSTEMLERİ HER ORTAMA UYUM SAĞLAYABİLİR
Dünyanın hemen her yerinde kullanılan ve bulunduğu ortama ciddi avantaj sağlayan yerden ısıtma sistemleri yalnızca ofis, ev veya kapalı mekanlara değil, her noktaya rahatlıkla uygulanabiliyor. Konunun uzmanı Fortes Mühendislik A.Ş Mekanik Müdürü Sadık Hazar Şaybak, yerden ısıtmanın hem maliyetleri azalttığına hem de ciddi tasarruf sağladığına dikkat çekti.
Yerden ısıtma sistemleri kapasite ve kullanım amaçlarına göre dizayn edilerek istenilen her noktaya entegre edilebiliyor. Bu sayede yerden ısıtma sistemi kapalı ya da açık alan fark etmeksizin gerekli her noktaya sıcaklık uygulayabiliyor.
OTOBANLARDA KAZA RİSKLERİNİ AZALTIYOR
Yerden ısıtma sistemlerinin bugün her yerde kullanıldığını belirten Fortes Mühendislik A.Ş Mekanik Müdürü Sadık Hazar Şaybak, yalnızca kapalı alanlarda kullanılmadığını söyledi. Şaybak,“Yerden ısıtma sistemleri birçok kişi tarafından iş yerleri, ofis, ev gibi kapalı alanlarda kullanıldığı ve buralarda verim alındığı düşünülüyor. Her ne kadar daha çok kapalı mekanlarda kullanılsa da İsveç ve Norveç gibi kuzey ülkelerinde otobanları sıcak tutması için yerden ısıtma sistemleri kullanılıyor. Burada kullanılan sistemler sayesinde otobanlar soğuk havalarda buz tutmuyor ve kaza riskleri en aza indiriliyor. Kuzey ülkelerinde kışlar çok sert ve çetin geçtiği için bu yola başvuran İsveç ve Norveç, yerden ısıtma sistemleri sayesinde rahat ve konforlu bir ulaşım sağlıyor. Bu da yerden ısıtma sistemlerinin her yere entegre edilip, uygulanabilir olması anlamına geliyor” dedi.
YERDEN ISITMA SİSTEMLERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ ANLAMINDA HANGİ NOKTADA?
Yerden ısıtma sistemlerinin son derece faydalı olduğunu ve enerji verimliliği konusunda ciddi avantajlar sağladığını dile getiren Makine Mühendisi Sadık Hazar Şaybak, sözlerine şöyle devam etti:
“Yerden ısıtma sistemleri yine birçok kişi tarafından verimli olmayan yöntem olarak biliniyor. Ancak bu da bilinen yanlışlardan birisi olarak kayda geçebilir. Bu sistemler zemin altı borulama sistemleri, sadece ısıtma değil serinletme kurgusu ile beraber çalışabildiği için çok yönlü olarak kurulabiliyor. Özellikle her mevsim yaşamın olduğu yerlerde bu sistem kurularak ciddi bir verim elde edilebilir. Sistemin serileceği sırada bu alanda çalışan mühendisler yaşam alanındaki ısı kaybının en çok olduğu yerleri hassas ölçümlerle birlikte tespit ederek bu alanlara sık boru döşemesi yapar ve ısı kaybını en aza indirir. Kapalı mahallerde ideal ısıtma grafiğini diğer ısıtma sistemleri grafikleri ile karşılaştırdığımızda en yakın grafiği yerden ısıtma sistemlerinde görülüyor”.
YERDEN ISITMA SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK BAKIŞ AÇISIYLA KURGULANMALI
Yerden ısıtma sistemlerinin çok yönlü kullanıldığına dikkat çeken Hazar Şaybak, şunları söyledi:
“Yerden ısıtma sistemleri, çoğunlukla şantiye ve inşaat aşamasında yapılan imalatlardır. Bunun temel sebebi uygulamak istenilen mahallerde geniş bir alana yapılmasıdır. Bundan dolayı aktif yaşamın devam ettiği mahallerde imalat maliyeti ve uygulama süresi daha farklı sonuçlar verebilir.
Yerden ısıtma sistemleri, iklimlendirmenin sağlanması yanında özellikle ısıtma tarafındaki konforu da artırmaktadır.
Isı kayıp analizlerinden sonra en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de montajdır. Montaj tekniği olarak mahal zeminine serilen boruların metrekare olarak kullanılma sıklığı ısıl kayıpların fazla olduğu yerlerde çok; ısı kayıplarının az olduğu yerlerde ise seyrek montaj yapılması daha doğru bir seçenek olacaktır.
Boruların doğru montajlamasının yanı sıra kullanılan strafor ve kenar izolasyon bandı gibi tüm detayların, mühendislik bakış açısıyla değerlendirilmesi oldukça önemlidir.
Tesisattan ortama aktarılacak ısı, izolasyonlar ile doğru odaklanmazsa, verim çok aşağılara çekilmiş olur. Bundan dolayı bütün kompanentler doğru bir şekilde kurgulanmalıdır”.