Fuji Mühendislik Teknik Müdürü Zeynel Çalışkan, sorularımızı yanıtladı. Çalışkan, binaların depreme karşı dayanıklılığını artırmada kullanılan yeni nesil güçlendirme sistemlerini anlattı. Sürtünmeli ve viskoz sönümleyicilerle yapılan güçlendirme çalışmalarının geleneksel yöntemlere kıyasla daha hızlı, etkili ve ekonomik olduğunu vurguladı.
FOTO: Fuji Mühendislik Teknik Müdürü Zeynel Çalışkan
Betonarme binalarda güçlendirme projeleri için hangi malzemeler, sistemler tercih edilmeli ve neden?
Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan bir ülkede betonarme binaların güçlendirilmesi hem can güvenliğini sağlamak hem de yapıların ömrünü uzatmak açılarından büyük önem arz ediyor. Bu noktada, yapıya uygun güçlendirme metodunun seçilmesi ve sürecin işinde uzman kişiler tarafından yürütülmesi öne çıkıyor. Biz Fuji Mühendislik olarak yüksek katlı binalar ve sanayi tesisleri için “Sürtünmeli Sönümleyici” ve “Viskoz Sönümleyici” çözümlerimizi sunuyoruz. Bu yenilikçi çözümler, deprem enerjisini sönümleyerek yapı elemanlarının zorlanmasını azaltıyor ve binaların depreme karşı dayanıklılığını artırıyor. Bu da can ve mal kayıplarının önüne geçilmesini sağlıyor.
Sönümleyicilerle (Damperlerle) güçlendirme yapmanın, geleneksel yöntemlere göre avantajları neler?
Yenilikçi yöntemlerde kullanılan enerji sönümleyiciler yani “damperler”, geleneksel güçlendirme yöntemlerine kıyasla pek çok avantaj sunuyor. Bu yöntem sayesinde binada temel kazısı ve güçlendirmesi yapılmasına gerek kalmaz, yapı içindeki müdahale seviyesi minimuma indirilmiş olur. Ayrıca, enerji sönümleyicilerle yapılan güçlendirmelerde “kolon mantolama” gibi zahmetli işlemlere gerek yoktur. Minimum müdahale ile kolayca monte edilebilir. En önemli avantajlarından biri de iş kesintisinin minimum düzeyde olmasıdır. Bu sayede güçlendirme işlemi sırasında, bina kullanıcılarının günlük faaliyetleri neredeyse kesintisiz bir şekilde devam edebilir. Yenilikçi güçlendirme yöntemlerimiz hem daha etkili hem hızlı hem de kullanıcı dostu bir çözüm sunduğu için modern güçlendirme projelerinde öne çıkıyor.
Tüm bunlara ek olarak, çözümlerimizin uluslararası çapta birçok prestijli projede uzun yıllardır güvenle kullanıldığını, büyük depremlerde test edildiğini ve sistemde kullanılan ürünlerin 40 yıla kadar hizmet garantisi sunduğunu da belirtmek istiyorum.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Olası büyük bir depremde yalnızca meskenlerin değil, işletmelerin de ciddi zarar görebileceği; endüstriyel tesislerin ve yüksek katlı binaların hayatın olağan akışının sürdürülebilmesi için ne denli kritik olduğu unutulmamalıdır. Depremden sonra yangın, gaz sızıntısı, elektrik kaçağı gibi “ikincil afet” dediğimiz, can ve mal kaybını artırabilecek ve iş kesintisi doğurabilecek faktörlerin önüne geçmek için, gelişmiş ülkelerde uygulanan ve Fuji Mühendislik olarak öncülük ettiğimiz çözümler de ülkemizde yaygınlaşmalıdır.