Savunma sanayinden tarımcılığa pek çok farklı sektörde, genellikle de büyük ölçekli kurum ve kuruluşlara teknolojik çözümler ve ARGE konusunda hizmet üreten, yazılım geliştiren, kendi ürünlerinde iş ortaklarıyla pazara sunan 12M Tech Genel Müdürü Akgün Yardımcı, Avrupa Birliği yapay zeka yasasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Avrupa Birliği yapay zeka yasasının bu alandaki ilk yasal düzenleme olduğuna dikkat çeken Yardımcı, "Dolayısıyla Avrupa Birliği'nin burada öncü bir rolü var dersek yanlış olmaz." ifadesini kullandıktan sonra konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Avrupa Birliği doğrudan tabii etkilenecek ama Avrupa Birliği'ne hizmet üreten, ürünlerini geliştiren, orada bir şekilde yapay zeka sistemlerini kullanacak, geliştirecek kuruluşlarda yani coğrafi konumu olarak orada olmasalar bile eğer o bölgeden veri topluyorlarsa, o bölgeye hizmet üretiyorlarsa onlar da bundan etkilenecek diyebiliriz. Niye böyle bir yasaya ihtiyaç duyulduğu konusunda ise şöyle düşünebiliriz. Bizim herhangi bir suç işlememizin önündeki engeller genelde gelenek, görenek, örf, adet diyebileceğimiz bir kültürel yapı bir de yasalardır. Şimdi yapay zeka çok yeni bir alan. Dolayısıyla bir kültürünün olduğunu konuşmak mümkün değil. Yapay zekanın nasıl kullanılacağıyla ilgili bir düzenleme olmasına ihtiyaç duyulmasının sebebi de bu. Yani birileri bunu kötü amaçlı kullanabilir ki bunun örneklerini dünyada gördük maalesef. Bu yasa tam da bu gibi şeylere engel olmak için var. Yani siz eğer yapay zeka sistemleriyle üretiyorsanız ya da yapay zeka sistemlerine ürettirdiğiniz bir içeriği özelleştirerek sunuyorsanız bunu belirtmenizi istiyor."

"MANİPÜLE EDİLMEMİŞ VERİ SETİ KULLANILMAK ZORUNDA"

Yapay zekanın insan gibi düşünmesi beklenen, insan gibi davranması beklenen ve bunun için programlanan sistemler ve yazılımlar olduğunu hatırlatan Yardımcı, "İnsanı simüle etmek ya da insana benzemek için, insan gibi davranmak için eğitilmeye, öğretilmeye ihtiyaç var. Yani o makinenin, o yapay zeka sisteminin bir şekilde eğitilmesine ihtiyaç var. Eğitirken de siz bir veri kullanıyorsunuz, bir veri grubu kullanıyorsunuz. Bilgileri yani bir yerden elde ettiğiniz bilgileri kullanacaksınız. Bu bilgilerin güvenliği, bu bilgilerin doğru bilgiler olması, mesela bu yasa bunu da garanti altına alıyor. Siz eğer bir yapay zeka sistemi hayata geçiriyorsanız, bunu eğitirken kullanacağınız veri setinin bile doğru bir veri seti olması lazım. Manipüle edilmemiş veri seti olması lazım. Aslında yapay zeka sisteminin çıktısının gerçekten doğru olabilmesi için bir güvenlik katmanı sağlıyor bize." diyerek sözlerini sürdürdü.

"YASA, DÖRT SINIFA AYIRIYOR"

Yapay zeka yasasının kötüye kullanımı engellemek ve maksadına göre kullanmasını, makul amaçlarla kullanmasını sağlamak için olduğunu söyleyen Yardımcı, konuya farklı bir açıdan daha yaklaşarak şöyle konuştu: "Yapay zeka yasası yapay zekanın kullanılmasını engellemek için değil, aksine ne şekilde kullanılacağını tarif etmek için var. Tabii ki yasa, yapay zeka sistemlerini bir yandan da risk odaklı bir yaklaşımla sınıflandırıyor. Yapay zeka sistemlerinin nerede kullanılacağı, nelere etki edeceğinden yola çıkarak bir risk değerlendirmesi yapıyor. Yasa, bu dört sınıfa göre yapay zeka sisteminin nasıl işletileceği, ne gibi önlemler alınacağı, neleri yapıp neleri yapmayacağına ilişkin bir yol çiziyor."

Şirketlerin Hızlı Hareket Etmeleri Gerekiyor Şirketlerin Hızlı Hareket Etmeleri Gerekiyor

Yardımcı son olarak, "Yapay zeka yasası kültürün olmadığı yerde bazı açıkları kapatıyor ama bir yandan da kullanılmasını teşvik ediyor ve nasıl kullanılacağına dair bir yön veriyor." diyerek sözlerini tamamladı.
 

Editör: Ayşete Yavaş