İnşaat ve Malzeme

YAPILAR, GELECEK NESİLLERİ DÜŞÜNEREK İNŞA EDİLMELİ

1-7 Mart Deprem Haftası’nda; Sika Yapı Kimyasalları, DEGÜDER ve Akademisyenlerle bir araya geldi.

Sika; Deprem Güçlendirme Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyza Taşkın, Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Canbay, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki ve Sika Türkiye Genel Müdürü Turgay Özkun’un katılımıyla bilinçlendirme projesi gerçekleştirdi. Bu projeyle; dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinde yer alan ülkemizde, vatandaşların binalarını depreme karşı hazırlarken dikkat etmeleri gereken konularda bilgi verilmesi amaçlanıyor. Konunun uzman kişileri ile yürütülen proje kapsamında; Türkiye’de yapı stokunun depreme uygun üretimi ve güçlendirilmesi ile ilgili görüşlerin yer aldığı videolar, mart ayı boyunca Sika’nın dijital mecralarında yayınlanacak.

Sika Türkiye Genel Müdürü Turgay Özkun, deprem ülkemizin bir gerçeği ve konum olarak aktif fay hatlarının olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Mevcut yapı stoku içerisinde riskli olduğu görülen yapılar için güçlendirme, hem kaynakların doğru yönetilmesi ve ekonomik açıdan, hem de zaman açısından çok önemli bir alternatif durumundadır.”

Güçlendirmenin uzmanlık gerektirdiğine dikkat çeken Özkun: “Bu konuda bilinçlendirme çalışmaları da yürütüyoruz. Doğru ürünlerin, doğru zamanda, doğru uygulanması konularında; uygulayıcılara, şartnameleri hazırlayanlara, sektör profesyonellerine yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. Yapısal güçlendirme sıradan bir uygulama değildir, ciddi bir uygulama bilgisi gerektirir. Öncesinde konunun yetkili uzmanlarıyla bir güçlendirme projesinin yapılması ve bu projeye bağlı kalarak uygulamaların da yine yetkili özel uzman uygulayıcılarla gerçekleştirilmesi gerekir.” dedi.


Yapılar deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmeli


Yapı stoğunda ciddi problemlerin olduğunu ve yapıların deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesinin en doğru çözüm olduğunu aktaran DEGÜDER-Deprem Güçlendirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan: ‘’İstanbul’da 2 milyon bina stoku var ve vatandaşın yaşadığı yapı stokunda ciddi problemlerle karşı karşıyayız. Zamanımız yok. Bu kadar az zaman içerisinde bu kadar fazla yapının imar edilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması kolay değil. Güçlendirme, binanın 2018 yılı yönetmeliğine uygun hale getirmesi demektir, tamirat demek değildir.” diye konuştu.

 FOTO: SİNAN TÜRKKAN - OKAN OVALI(SİKA YENILEME VE GUCLENDIRME HEDEF PAZAR MUDURU)

Sadece dört yıllık lisans eğitimi deprem tasarımı yapmak için yeterli olmamalı!


FOTO: ERDEM CANBAY - TURGAY ÖZKUN (SOLDAN SAĞA)

Yapıların, depremlere karşı dirençli olacak şekilde tasarlanmasını ifade eden deprem tasarımının önemine değinen Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Canbay: “Proje müellifinin hatalı deprem tasarımı, zemin özellikleri dikkate alınmadan tasarım yapılması ve şantiyedeki imalat kusurları hasara sebep olabilir. Üniversitelerde inşaat mühendisliği eğitiminin yükseltilmesi şarttır. Deprem gibi çok önemli ve hatalı uygulamaların felaketle sonuçlandığı bir alanda, sadece dört yıllık lisans eğitimi ile diploma sahibi olmak, deprem tasarımcısı olmak için yeterli olmamalıdır.” dedi.


Malzeme seçiminde dikkatli olunmalı!


Güçlendirmenin bütün prensibi doğru malzemenin, doğru yerde, doğru kullanımından geçtiğini aktaran İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyza Taşkın, şöyle konuştu: ”Öncelikle malzeme seçerken şunlara dikkat etmek gerekiyor: Seçilen marka kendi bünyesinde Ar-Ge’ye ne denli önem veriyor, kendini ve ürün gamını ne kadar güncelliyor, yapılacak deneylere karşı reaksiyonları ne olur, bağımsız kuruluş çağırılsa ürününün arkasında durabilir mi, CE belgesi başta olmak üzere uluslararası sertifikalara sahip mi, bu gibi konular önemli.”
Doğru teşhis, doğru güçlendirme projesi ve doğru uygulama bir bütün!


Yapılar için tek tip bir güçlendirme sistemi olmadığını belirten İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, şunları söyledi: “Doğru teşhis, doğru güçlendirme projesi ve doğru uygulama olması gerekiyor. Aksi takdirde yapılan güçlendirme hiçbir işe yaramıyor. Her projenin doğru, her uygulama yapanın doğru uygulama yöntemini yaptığına emin olamayız. Bu nedenle denetim mekanizmaları önemli”