Yapıchem Kimya, çimento ve beton sektöründe sürdürülebilirlik ve verimlilik sağlamak için yenilikçi çözümler geliştiriyor. Yapıchem'in geleceğe yönelik stratejilerini ve sürdürülebilirlik vizyonunu Yapıchem Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Arıcan ile konuştuk. Arıcan, "Klinker oranı azalırken çimentonun mukavemet kaybı olmasın diye mukavemet arttırıcı çimento kimyasallarının kullanımı adeta bir mecburiyettir." diye konuştu.
FOTO: Yapıchem Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Arıcan
Öncelikle Yapıchem Kimya’yı kısaca tanıyabilir miyiz?
Yapıchem’i sektörde gördüğümüz eksikleri gidermek, Türkiye kimya endüstrisinin küresel ekonomide hak ettiği yeri almasına katkıda bulunmak, sektöre düşük maliyetli ve yüksek kaliteli kimyasal girdiler sağlayabilmek amacıyla 2011 yılında kurduk. Yapıchem; kuruluşunda ilk olarak beton katkı kimyasalları üretimi ile faaliyet göstermeye başladı. Ardından çimento katkı kimyasallarını ve inşaat kimyasallarını ürün portföyümüze dahil ettik. Şu anda, Yapıchem olarak, bu üç ürün grubunda Arstep, Degaset, Arset, Arcem ve Yapıfine markaları ile hizmet vermekteyiz.
Temel amacımız, Türkiye'nin kimya endüstrisine katma değer sağlamak ve yerli üretimin gücünü ortaya koymak. Bu doğrultuda, sektördeki ihtiyaçları ve talepleri dikkate alarak, yenilikçi ve kaliteli ürünler geliştirmeyi ve üretmeyi hedefledik. Ülkemiz şartlarında en uygun fiyat/kalite performansı ile hem müşteriye özel, yüksek performanslı ürünlere hem de sektörün ihtiyaçlarına hızlı cevap vermeye öncelik verdik. Tuzla, Gaziantep ve İzmir olmak üzere 3 ayrı lokasyonda kurduğumuz üretim tesislerimizin, yıllık üretim kapasitesi 300.000 metrik tonu aşıyor.
Yapıchem olarak, AR-GE çalışmalarını ön planda tutuyoruz ve kendi üretim tesislerimizde Türkiye’nin öz kaynaklarını kullanan projeler üzerinde çalışıyoruz. AR-GE gücümüzün yanı sıra, en önemli avantajımız, konusunda uzman olan geniş teknik kadromuz ve deneyimli satış sonrası hizmet ekibimizdir. Deneyimli personel gücümüz sayesinde sektörün saygın kuruluşlarıyla uzun ve köklü bir geçmişe dayanan iyi ilişkilere sahibiz.
Çimento kimyasalı nedir?
Çimento Kimyasalı diye anılan bu proses kimyasalları kullanım amaçlarına göre Öğütme Kolaylaştırıcılar ve Mukavemet Arttırıcılar olarak iki ana gruba ayrılırlar. Öğütme kolaylaştırıcılar, çimento üretimi esnasında öğütme işleminin gerçekleştiği özel tip değirmenlerde kullanılırlar. Sıvı formdaki bu kimyasallar, ihtiyaç duyulan miktarda dozajlandıklarında çimento taneciklerinin arasındaki elektrostatik yüklerin nötralizasyonunu sağlayarak çimentonun kuru bazdaki akıcılığını arttırırlar, böylece birim zamanda üretilen çimento miktarının artmasına ve sonuç olarak üretim için gerekli elektrik ihtiyacının ortalama birim maliyetinin azalmasına yararlar. Bu da çimento üreticilerine kazanç olarak döner. Ayrıca çimentonun depolanmasında, araçlara yüklenip boşaltılmasında kolaylık sağladığı için de tercih edilir.
Mukavemet Arttırıcı grubunda olan kimyasallar ise öğütme kolaylaştırıcı etkiye sahip olmakla birlikte aynı zamanda çimentonun su ile buluştuğu beton üretimi sırasında çimento hamurunun reolojik özelliklerinin gelişmesine ve betondaki 1'inci gün ile 28'inci gün dayanımlarının artmasına yardımcı olurlar.
Farklı mevsim koşullarına uygun çimento kimyasalları var mıdır?
Çimentonun ana girdi olarak kullanıldığı betonun mevsimsel şartlara göre değişen fiziksel ve kimyasal özellikleri vardır. Kış aylarında soğuk hava şartlarında üretilip tüketilen betonun sergilediği özellikler ile yaz aylarında sıcak hava şartlarında üretilip tüketilen betonun sergilediği özellikler aynı değildir. Çünkü çimento su ile buluştuğu andan itibaren sertleşme eğilimindedir. Bu dayanım kazanımı zaten arzu edilen bir sonuçtur ancak betonun kullanılacağı inşaat faaliyet alanına kadar kullanılabilir ve işlenebilir tazelikte kalması son derece önemlidir. Bu nedenle mevsim şartları dikkate alınarak kimyasalların formüle edilmesi gerekir.
Çimento katkılarının, çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkileri nelerdir? Daha yeşil yapı malzemesi için bu katkılardan nasıl yararlanılır?
Çimento üretiminden bir önceki aşamada çimentonun yarı mamulü olarak bilinen klinker üretilir. Bu üretim devasa döner fırınlarda gerçekleşir. Yani klinker pişirme işlemi sonucunda elde edilen bir malzemedir. Bu pişirme işleminde gerekli ısıya ulaşmak için çoğunlukla fossil yakıtlar kullanılır. İşte tam olarak bu yüzden karbon salınımı en yüksek proseslerden biridir çimento üretim prosesi. Bu problemle başa çıkabilmenin ilk etapta yolu çimento üretiminde klinker kullanım oranını azaltmak, kalker, kül yada bazı puzolanik materyallerin klinker yerine belli yüzde oranlarda kullanılmasını sağlamaktır. Ancak bu dolgu malzemeleri özellikle mukavemet anlamında klinkerin yerini alamazlar. O yüzden klinker oranı azalırken çimentonun mukavemet kaybı olmasın diye mukavemet arttırıcı çimento kimyasallarının kullanımı adeta bir mecburiyettir.
Yapıchem olarak çimento üreticilerine sunduğunuz ürünlerden kısaca bahseder misiniz?
Yapıchem olarak hem çimento üreticilerine hem de beton üreticilerine yüksek performanslı, stabil kalitede ürünlerle uzun yıllardır hizmet vermekteyiz. En güçlü tarafımız ise her ürünü her müşteri için terzi usulü formülüze etmemizdir. İşte bu ihtiyaca özel geliştirdiğimiz çimento kimyasallarının ait olduğu ürün grubunun genel adı Arcem olarak belirlenmiştir.
Arcem grubu ürünlerimiz içinde öğütme kolaylaştırıcılar ile mukavemet arttırıcılara ek olarak çimentoda bulunan ve insan sağlığına özellikle dermatolojik açıdan zararlı olan krom+6’nın zararsız hale getirilmesini sağlayan krom indirgeyici ürünümüz de bulunmaktadır.
Türk çimento sektörünün 2024 yılı değerlendirilmesi konusunda ne söylemek istersiniz?
Genel olarak sektördeki tüm oyuncular açısından verimli geçen bir yıl oldu. Satış ve karlılık bakımından herkesin memnun olduğu kanaatindeyim. Bu yıla başlarken sektörün önünde üstesinden gelinmesi gereken en önemli zorluk karbon emisyonu ile mücadele idi. Bu zorluğun aşılmasıyla ilgili herkesin ciddi mesafe kaydettiği, kendisine çözümler geliştirdiği bir yıl oldu. Daha temiz bir dünya için son derece memnuniyet verici bir durumu yaşadık hep beraber. 2025 için daha da umutlandık.
Yapıchem olarak ise bu yıl, AR-GE ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarımızı yoğunlaştırdığımız, çimento ve beton endüstrileri için karbon emisyonlarını azaltıcı katkı maddeleri üzerine kapsamlı araştırmalar yürüttüğümüz bir dönem oldu. Yol haritamızı, ulusal stratejik hedefler ve Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat Sanayi Planı'nın belirlediği önceliklere uygun olarak şekillendiriyoruz. Bu bağlamda, sektörümüzün yeşil dönüşümüne ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunacak AR-GE faaliyetlerimize devam etmekteyiz.
RÖPORTAJIN TAMAMI ST İNŞAAT & MALZEME ARALIK SAYISINDA!
https://dergi.stendustri.com.tr/ sitesinden İnşaat Yapı & Malzeme dergisine ulaşabilirsiniz!