Ukar Yapı Mühendislik bünyesinde hizmet veren Mimar Dilan Aslan, deprem güçlendirme çalışmalarında kullanılan farklı yöntemler hakkında bilgi verdi. Deprem riski taşıyan bölgelerde güvenli yapıların inşa edilmesi kadar mevcut yapıların güçlendirilmesi de büyük önem taşıyor. Dilan Aslan, geleneksel betonarme güçlendirme yönteminin hâlâ yaygın olarak kullanıldığını ancak yeni teknolojilerle geliştirilen kompozit malzemelerin ve çelik sistemlerin de ön plana çıktığını belirtti. Betonarme güçlendirme yönteminde, mevcut yapı elemanlarının üzerine yeni beton ve donatı çelikleri eklenerek yapının taşıma kapasitesi artırılıyor. Bu yöntemin uzun yıllardır kullanıldığını ifade eden Aslan, uygulamanın büyük oranda başarılı sonuçlar verdiğini de sözlerine ekledi.

D A

FOTO: Ukar Yapı Mühendislik Mimar Dilan Aslan

Karbon Elyaf ve Çelik ile Güçlendirme Teknikleri

Yeni nesil malzemelerin yapı güçlendirmede önemli avantajlar sunduğuna değinen Aslan, karbon elyaf (FRP) ile güçlendirme yönteminin özellikle çekme dayanımı yüksek, hafif ve anti-korozif yapısıyla tercih edildiğini aktardı. FRP malzemeleri ince, hafif ve yüksek dayanımlı yapısıyla betonarme elemanlara dıştan uygulanarak mukavemeti artırıyor. Epoksi reçine ile beton yüzeyine yapıştırılan karbon elyaf malzemeler, yükleri üniform bir şekilde aktararak dayanıklılığı artırıyor. Ayrıca, karbon plaka ile güçlendirme yöntemi de yüksek çekme mukavemeti ve düşük ağırlığı sayesinde dikkat çekiyor.

Resim1

2025’te Havuz Sektöründe Teknoloji Devrimi 2025’te Havuz Sektöründe Teknoloji Devrimi

Çelik ile güçlendirme yöntemine de değinen Aslan, bu yöntemin genellikle betonarme yapıların taşıma kapasitesini artırmak ve çatlakları onarmak için kullanıldığını belirtti. Çelik elemanların mevcut yapı üzerine eklenmesiyle dayanıklılığı artırmanın mümkün olduğunu ifade eden Aslan, “Her yapının ihtiyacına göre farklı güçlendirme yöntemleri bir arada kullanılmalı. Doğru malzeme ve tekniği belirlemek, yapının uzun vadeli dayanıklılığı açısından büyük önem taşıyor. Epoksi enjeksiyon yöntemi ile çatlaklar onarılıyor ve yapının mukavemeti de artırılıyor. Bu yöntem, çatlamalara karşı esneklik sağlıyor." diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: Merve Kaya