Hemen hemen her röportajımızda yalıtımın önemine değiniyor, sektör oyuncularının bu konudaki görüşünü öğreniyoruz. Türkiye’de yalıtım bilinci, istenilen düzeye oluşuncaya kadar bu konuyu vurgulayamaya devam edeceğiz. Çünkü yalıtım, başlı başına hem binalarda güvenlik ihtiyacına hem de çevre sorununa cevap… Öncelikle güvenliği ele alacak olursak, temelden çatıya ihtiyaç duyulan her noktada su yalıtımın uygulanıyor olması o binayı korozyona karşı koruyor. Bu da depreme karşı daha mukavemetli bir yapı demek… Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, belediyelere uygulanan yaptırımlar sonucunda yeni binalarda ''Isı Yalıtımı Projesi '' yok ise ruhsat verilmiyor. Arzumuz bu şartın su yalıtımı için de geçerli olması. ''Su Yalıtımı Projesi''nin de belediyelerde zorunlu hale getirilmesi ve Su Yalıtımı Yönetmeliği'nin en yakın zamanda yürürlüğe girmesi önemli.
Isı yalıtımı ise mikro ölçekte son kullanıcının cebine; makro ölçekte ise ülke ekonomisine faydalı. Daha da ötesi hızla artan enerji tüketiminin sebep olduğu çevre tahribatına ve kirliğine karşı tüketimi azaltacak bir çözüm. Daha az doğal gaz, yakıt, elektrik harcaması… Tüm bunları bir bütün olarak değerlendirdiğimizde yalıtım şart diyoruz. Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 28 Nisan Cuma tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre en önemli değişikliklerinden biri "binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartının aranmasına" ilişkin uygulamanın 1 Ocak 2020'ye ertelenmesi. Bu değişimin sektörü nasıl etkileyeceğini yeni sayımızda dosya konusu olarak işlediğimiz yalıtım başlığında yetkililere sorduk. Yalıtımın avantajları düşünüldüğünde bu konuda bilincin artırılması şart. Bu nedenle yalıtım uygulamalarında insanları daha hızlı harekete geçirtecek birtakım kararların üzerine düşünülmesi gerekiyor.
İnşaat sektörünün önde gelen isimleri arasında yer alan Sinpaş GYO, bu ayki kapak konuğumuz. Ankara Çankaya Oran’da hayata geçirdiği Ege Vadisi projesi ile gayrimenkul sektörüne yeni bir soluk getiriyor desek abartmayız. Zira proje, Ankara’nın en uzun kumsallı havuzu. Ege’ye özgü ağaçlar, çiçekler ve çeşit çeşit bitkilerin yer alacağı projeyi, Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer ve Genel Müdür Yardımcısı Barış Ekinci ile konuştuk.
Bu sayıda bir diğer önemli konuğumuz Kuyaş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner. Yüzde 100’ü halka açık tek inşaat şirketi unvanına da sahip olan Kuyaş Gayrimenkul, doğru hamlelerle kısa zamanda birçok başarılı projeyi hayata geçirdi. Yeni sayımızı keyifle okumanız dileğiyle…