Gıda sektöründeki faaliyet gösteren tesislerin hiçbir şekilde atık ısılarını boşa tüketmemeleri gerektiğini belirten Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, önemli bir tasarruf potansiyeli barındırdıklarını söylüyor. Karataş, tasarruf potansiyelini ise şu rakamlarla paylaşıyor: “Tesislerinde endüstriyel fırın kullanan gıda firması önemli oranda enerji tüketimi gerçekleştiriyordur. Yaptığımız enerji verimliliği etütlerinde 100 birim enerjinin en fazla yüzde 40’ının işe dönüştüğünü geriye kalan yüzde 60’ının ise boşa gittiğini görüyoruz. Boşa giden bu ısının en az yüzde 10’unu bacadan, yüzde 10’unu yalıtımdan yüzde 15’ini ise yanma kontrolünün sağlanmasından alabiliriz. Üreticilerimizin fırınlardaki faydalı enerjiyi en kısa sürede yüzde 50’nin üzerine çıkartması gerekiyor. Fırın bacalarından atılan atık ısıların boşa tüketmemesi önem arz ediyor” dedi.  

VERİMLİLİK İÇİN TESİSLER NELERE DİKKAT ETMELİ? 

Tesislerin yüksek verimlilik değerlerine ulaşması için bazı kriterlere dikkat etmesi gerektiğini belirten Karataş, bu maddeleri şu sözlerle anlattı: “Tesislerin yüksek verim sağlayabilmesi için yanmanın kontrolünü iyi yapmaları, yalıtımı doğru uygulamaları, prosesle ilgili her türlü ısıl işleme dikkat etmeleri gerekiyor. En önemlisi de kullanılan kazanlarda mutlaka ekonomizer olması gerekiyor. Çünkü ekonomizer olmayan bir kazan yüzde 15 enerjiyi doğrudan boşa atıyor demektir. Türkiye’deki kazanların %95’inde yoğuşmalı ekonomizer yoktur. Türkiye’deki endüstriyel tesisler kazanlarında yoğuşmalı ekonomizer kullanarak yüzde 5 ile 10 arasında enerji tasarrufu yapabilir. Yaptığımız tüm projeler bu rakama ulaşabileceğimizi bize gösteriyor. Atık ısı projesini hayata geçiren tesisler enerji maliyetlerini yüzde 5, doğalgaz tüketimlerini yüzde 25’e kadar düşürme imkanına sahipler. Bu oranlar ise sektöre göre farklılık göstermektedir” dedi.