Üretim

"Üretim Olmadan Kalkınma Mümkün Değil"

Türkiye İmalat PMI verilerine göre aralık ayında 49,1 olan manşet PMI, ocak ayında azalarak 48 düzeyine geriledi. PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz verileri yorumladı.

Zorlu piyasa koşullarının sürmesi nedeniyle imalat sanayi performansında yaklaşık bir yıldır düşüş eğilimi görülüyor. Talep koşullarında devam eden durağan seyrin etkisi ile 2025 yılının ilk ayında da Türk imalat sanayisinde yavaşlama eğilimi görülüyor. Aralık ayında 49,1 olan manşet PMI, ocak ayında azalma yaşayarak 48 düzeyine geriledi. Aralık ayında bir önceki döneme kıyasla görülen bir miktar iyileşmenin ardından gelen bu düşüş eğilimi, ekonomi çevrelerinde bir hayal kırıklığı yarattı. İmalat sanayinin performansında görülen bu gerilemenin bir süre daha devam edeceği yorumları yapılıyorken, talepteki kırılganlığın ise sürmesi bekleniyor. 

Ocak ayında Türk imalat sektörünün PMI verilerinde yaşanan bu gerilemenin kaygı verici olduğunu söyleyen Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, tam 11 aydır sürekli eşik değerin altında kalan PMI verilerinin bir önceki ayın da altına düşmesinin, sanayicinin içinde bulunduğu sıkıntının bir göstergesi olduğunu ifade ediyor. Üretim olmadan kalkınmanın mümkün olamayacağını vurgulayan Karadeniz, sanayicinin sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor.

İMALAT SANAYİSİNDEKİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİ SANAYİCİYİ KAYGILANDIRIYOR

Verilerin gelecek adına umut verici olmadığına işaret eden Karadeniz, imalat sanayinin daralma bölgesi içinde yer almaya devam ettiğini bildirdi. Büyüme rakamları incelendiğinde bir yavaşlama görüldüğünü ve bunun en büyük nedenlerinden birinin ise imalat sanayindeki zayıflama olduğunu işaret eden Karadeniz, “PMI verilerine göre talep ortamındaki durgunluk, yeni siparişlere ilişkin verilere de yansıdı. Hem toplam yeni siparişler hem de yeni ihracat siparişleri önceki aya göre yavaşlama kaydetti. Sıkı finansman koşulları, jeopolitik gerilimler ve ticaret korumacılığı gibi faktörler, imalat sanayisini olumsuz yönde etkiliyor” dedi. 

PLASTİK SEKTÖRÜ MEVCUT YAPISINI KORUDU

PMI anket kapsamında izlenen ve daralma gösteren 10 sektörün içinde gıda sektörü hariç, kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinin mevcudiyetini koruduğunu ifade eden Karadeniz, ihracat tarafında da artış eğiliminin sevindirici olduğunu söyledi. İstihdamda yaşanan gerilemenin ocak ayında da devam ettiğini bildiren Karadeniz, “Satın alma faaliyetlerinde hafif bir azalma yaşandı. Girdi maliyetleri, bir önceki aya göre ivme kaybına rağmen keskin bir şekilde artmaya devam etti. Nihai ürün fiyatları enflasyonu da düşüş sergiledi” diye konuştu. 

“YILLIK ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ, BAZ ETKİSİYLE GERÇEKLEŞTİ”

Yıllık enflasyonun baz etkisiyle düşüş eğilimi gösterdiğine dikkat çeken Karadeniz, makroekonomik dengelenmenin sağlanması için enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Enflasyon ile mücadelede alınan tedbirlerin artırılmasını isteyen Karadeniz, hedeflenen seviyelere ulaşabilmek için bütüncül bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu ve para politikalarının yapısal reformlarla desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Finansman maliyetlerinde görülen artış ve iç talebin azalması sonucunda, reel kesim bilançolarının bozulduğuna dikkat çeken Karadeniz, “Ekonomide ihtiyaç duyduğumuz dengelenmenin sağlanması ve enflasyonun düşürülmesi için sanayicimiz gereken her türlü maliyete katlanıp, desteğini verdi. Bundan sonra da enflasyonla mücadelede gerekli çabanın içinde yer almaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.