Türkiye sanayiinin elektronik ve endüstriyel otomasyon gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan Otes, 1997 yılından bu yana dünya çapındaki birçok firmanın distribütörlüğünü alarak hizmet veriyor. Son yıllarda ise firma yurtdışı üretici firmaların Türkiye temsilciliğini yapmakla beraber sistem entegrasyonu alanında da faaliyet gösteriyor. Otes’in sistem entegrasyonu alanındaki uygulamalarından bazıları şunlar: Müşteri ihtiyacına yönelik, içerisinde endüstriyel kamera ve robot bulunan otomasyon sistemleri için anahtar teslimi çözümler, kutu/kasadan parça alma ve besleme uygulamaları, kolaboratif robotlu paletleme… Ürün gamında robotik alanında, kolaboratif robotlar ve kolaboratif robotlar için elektrikli, hassas tutucular; görüntü işleme alanında, 2D görüntü işleme yazılımı ve 3D görüntü işleme sistemleri bulunan firmanın yakın dönem iş gündeminde, Robot Yatırımları Zirve ve Sergisi’nde bir araya geldiği ziyaretçilere, olası projelerinde destek vermek, bunun yanında robotik ve görüntü işleme alanlarındaki ürünlerinin bilinirliğini artırmak var. Otes İş Geliştirme Uzmanı Fulya Atalay’dan robotik çözümleri ile ilgili bilgiler aldık.
Sunduğunuz robotik çözümler hakkında bilgi verir misiniz? Hangi uygulamalar için ne tür robot çözümlerinizi müşterilerinizle buluşturuyorsunuz?
Robotik çözümlerimizde; kolaboratif robotlar, kolaboratif robotlar için hassas tutucular (gripperlar) ve robot yönlendiren 3D kameralar var. Paletleme, pick&place, makine yükleme ve boşaltma uygulamalarında bu ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturuyoruz.
Bize örnek bir projenizi paylaşır mısınız? Müşteriniz size nasıl bir taleple geldi? Hangi ihtiyacına istinaden sizden çözüm sunmanızı istedi? Ne tür bir çözüm uygulandı? Proje sırasında olası sorunlar nasıl aşıldı? Proje öncesine göre yatırım, ne tür verimlilikler ve kazanımlar sağladı, yatırım ne kadar sürede kendini ödedi, müşteri tarafının geribildirimleri nasıl oldu, paylaşır mısınız?
Ak-Ar Kalıp firmasının IKEA için ürettiği Spruttig askı üretim hattı için robotik makina yükleme ve boşaltma projesini uyguladık. Operatör sayısının yüksek olduğu bu üretim hattında, müşterimizin bize olan talebi yüksek maaliyeti düşürebilmek için bir çözüm bulmamızdı. Biz de bu talep doğrultusunda yaptığımız saha ziyaretleri sonrasında, şu an devreye alınan uygulamamızı müşterimize sunduk. Uygulamada, her plastik enjeksiyon makinası çıkışına birer kolaboratif robot yerleştirdik. Bu, kolaboratif robot ürünleri enjeksiyon makinasından alarak etiket makinasına yüklüyor. Burada, ikinci kolaboratif robot ise ürünleri etiket makinasından alarak konveyöre yüklemeyi sağlıyor. Daha öncesinde 18 operatör ile yürütülen bu uygulama, devreye aldığımız uygulamanın ardından artık yalnızca 3 operatör ile yürütülüyor. Bu sayede müşterimizin üretim hattının, yüksek maaliyetini düşürürken, hat verimliliğini yüksek oranda artırdık. Bu yatırım, kendisini 1,5 yılda amorti ediyor. Müşterimiz, sistemin 6 gün 3 vardiya, 24 saat olarak sorunsuz bir şekilde çalışması sebebiyle memnuniyetini bize sık sık belirtiyor.
İlk kez robot yatırımı yapacak firmalara önerileriniz nelerdir?
İlk kez robot yatırımı yapacak firmalara en önemli önerim, robot uygulanacak alanda, yatırımın geri dönüş süresini iyi hesaplamaları. Detaylı yapılmayan hesaplar sonucunda çıkan gerçeğe yakın olmayan sonuçlara aldanmayarak, robot yatırımlarından vazgeçmemeleri.