Uluslararası nükleer enerji forumu "Atomexpo 2022" Rusya'nın Soçi kentinde başladı. 21-22 Kasım tarihlerini kapsayan etkinliğin bu seneki ana teması “Nükleer Baharı: Sürdürülebilir Bir Gelecek Yaratmak” olarak belirlenen forumda, 65 ülkeden önde gelen uzmanlar bir araya geldiler. Forum kapsamında 2.500'den fazla katılımcının yer alacağı 30'dan fazla iş etkinliği planlandı.
Etkinliğin açılışını Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, UAEA Genel Müdür Yardımcısı Mikhail Chudakov ve Africa4Nuclear’in kurucusu Prenses Mtombeni gerçekleştirdi
NÜKLEER ENERJİ GÜNDEM KONULARI ÇERÇEVESİNDE ELE ALINIYOR
Genel oturumların, yuvarlak masa toplantılarının ve panellerin yer alacağı iki gün sürecek forumda, nükleer enerjinin küresel iklim değişikliğinin çözümündeki rolü ve nükleer teknolojilerin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına katkıları dünyanın dört bir yanından çok sayıda uzman tarafından tartışılıyor.
Tartışmalarda ayrıca yapay zekanın nükleer enerji endüstrisindeki rolü ve yeri, yeşil ve mavi ekonomi, kapalı yakıt çevrimindeki beklentiler ve sunacağı yeni fırsatlar, modern hayat şartları karşısında endüstrinin dijitalleşmesinin zorlukları ve bir dizi güncel konu ele alınıyor. Forumda yaklaşık 40 etkinliğin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
ATOMEXPO 2022'DE YUVARLAK MASA TOPLANTISI
Alanında uzman isimler, yenilenebilir enerji kaynağı üreten ülkelerin karşılaştığı zorlukları ele almanın yanı sıra telafi kapasitesi ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, elektrik arz ve tüketim dengesizlikleri, emisyon oranlarını azaltmanın gereklilikleri ve yöntemleri, “yeşil” tarifeler ve yenilenebilir enerji düzenlemesi gibi konulara ilişkin yaklaşımlar sunacak.
Etkinlikte ayrıca, istikrarlı bir enerji arzı ve etkili bir enerji geçişi sağlamak için rüzgâr, su, enerji depolama gibi farklı “yeşil" üretim türlerini birleştirmeye yönelik teknolojik yaklaşımların uygulanması ele alınıyor.
Likhachev genel oturumda yaptığı konuşmada, “UAEK(Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu) tahminlerine göre 2050 yılına kadar dünyada en az 600 GW nükleer enerji kapasitesi inşa edilmesi gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için en az binlerce inşaat projesi, on binlerce insan ve bu tesisleri işletecek milyonlarca insan gerekecek. Böyle niteliksel bir değişimin eşiğindeyiz”