solidian & kelteks Türkiye Genel Müdürü Samed Uslu, ST Endüstri Radyo’da gerçekleşen “Depreme Dayanıklı Binalar” programının konuğu oldu.
kelteks markası ile teknik tekstiller üreterek kompozit sektörüne, solidian markası ile inşaat ve antisismik/deprem güçlendirme pazarına üretimler gerçekleştirdiklerini açıklayan solidian & kelteks Türkiye Genel Müdürü Samed Uslu, “Antisismik tarafında, gerçekleşen depremlerle de aldığımız tecrübelerle birlikte deprem güçlendirme tarafında sektöre faydalı ürünleri üretip tedarik etmeye çalışıyoruz. Yapıya özel çözümler ve sistemler üretmeye başladık.” dedi.
Uslu, konuşmasına şöyle devam etti: “Partnerlerimizle de projeler geliştirerek güçlendirme ve restorasyonlar yapıyoruz. Türkiye’de, özellikle güçlendirme işlerinde gizlilik ön plana çıkıyor. Avrupa’da bunun sorununu çok yaşamıyoruz. Yaptığımız güçlendirme projelerinin gizliliği önem arz ediyor. Türkiye, deprem bölgesinde yer alıyor. Dolayısıyla insanları da böyle bir paniğe veya bu yapıda güçlendirme çalışması yapılmış fikrine kaptırmamak adına çalıştığımız partnerler de böyle bir yöntem belirliyor.”
YAPI STOKUNUN NEREDEYSE YÜZDE 70’İNDE KOROZYON VAR
Korozyon konusunun önemine dikkat çeken Uslu, “Kontrollerden doğan istatistiklerde, mevcut yapı stokunun neredeyse yüzde 70’inde korozyon konusu çok ciddi bir problem ve bu konu ana sorunlarımızdan bir tanesi. Eski binalarda veya güçlendirmemiz gereken binalarda, bu durumu mevcut güçlendirme yöntemleriyle çözebiliyoruz. Yeni binalarda ise buna uygun malzeme seçimi ve denetleme mekanizmasıyla da bu konuyu çözebiliyoruz. Baktığımız zaman, her şeyi kitabına göre yaparsak ve yapılarımızı da deprem yönetmeliğine uygun inşa edersek canımız yanmayacaktır.” diye konuştu.
SON ZAMANLARDA FRP KARBON KUMAŞ SİSTEMLERİ ÖNE ÇIKMIŞ DURUMDA
Uslu, eğitim konusunun öneminin de altını çizerek şöyle devam etti: “Her şeyi doğru yapıyor olmanıza rağmen zincirin bir tanesi kırıldığında aslında hiçbir şeyi doğru yapmamış oluyorsunuz. Doğru malzemeyi sahaya göndermiş olabilirsiniz, doğru ustalarla çalışmış olabilirsiniz, doğru mühendis firmasıyla projelerinizi yazmış olabilirsiniz ama orada işine ehemmiyet göstermeyen bir kişi veya grup ile sağladığınız bütün değer zincirini kırabilir ve kırdıktan sonra da çok acı tablolara maruz kalabilirsiniz. Bunun kırılmaması için yapılması gereken tek şey eğitim ve çok ciddi bir denetleme mekanizması. Bunlar sağlandıktan sonra deprem ya da deprem güçlendirme konularını bu kadar konuşuyor olmayacağız diye düşünüyorum.” dedi.
Uslu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yapıyı projelendirmeden önce yapının zemin etüdünü yaparak, toprağın yapısını inceleyerek, binanın nelere maruz kalacağını doğru hesaplayarak ve bunu doğru malzemelerle yaparak her yere depreme dayanıklı bina yapabiliriz. Biliyorsunuz ki kentsel dönüşüm çalışmaları çok önemli. Ayrıca kentsel dönüşüm çalışmaları, depreme dayanıklı yeni bina inşa edilmesine olan talebi de arttıracaktır, diye düşünüyorum.”