Fabrikaların başarısını T ile başlayan üç adet kısaltma ile tanımlanan metodolojileri uygulama performansı belirler!
Birinci kısaltma TPS; ‘Toyota Production System’ bizde daha çok ‘Yalın Üretim’ olarak bilinir. TPS sekiz temel israfı elimine ederek üretime verimlilik, hızlılık ve şeffaflık kazandırmayı hedefler. TPS ile çekme sistemi kurulur, sorunlar daha doğarken kolayca keşfedilerek ortadan kaldırılır.
İkinci öğreti TQM; ‘Total Quality Management’ fabrikanın her yerinde ve herkesin katılımıyla ürün, süreç ve yönetim kalitesini sürekli yukarıya çekmeyi vaat eder. Bizde ‘Toplam Kalite Yönetimi’ denen TQM mükemmelliği bir varış noktası değil, bitmeyen yolculuk olarak görür.
Üçüncü metodoloji TPS kısaltmasıyla ifade edilen ‘Toplam Üretken Bakım’dır. TPS iki üretim faktörünü; insanı ve ekipmanı iyileştirmeyi amaçlar. Yöntem insan kategorisinde makina operatörü, bakım sorumlusunu ve üretim mühendisini geliştirmeyi önemser. Operatörler otonom bakımdan, bakımcılar plansız duruşları engellemekten, mühendisler de bakım gereksinimi olmayan ekipmanlar planlamaktan sorumludurlar. TPS’in makinalarla ilgili vizyonu OEE (Overall Equipment Effectiveness) olarak bilinen çalışma süresi ve performansı yüksek, ürünleri kusursuz ekipmanlar geliştirmektir. Ancak bu ilk adımdır. İkinci adım toplam yaşam çevrimi maliyeti düşük ve dikine kalkış yapabilen makinalardır.
T’leri kavrayamamış fabrikalar kalıcı başarıya ulaşamaz.