SEW Eurodrive Genel Müdürü Murat Eroğlu, Türkiye'nin küresel otomasyon trendlerine uyum sağlaması için atması gereken stratejik adımları değerlendirdi. Bütün sektör paydaşlarının bu konuya yoğunlaşması gerektiğini söyleyen Eroğlu, öncelikle AR-GE ve inovasyona çok ciddi yatırım bütçeleri ayrılması gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu:
AR-GE BÜTÇELERİ YETERLİ DEĞİL
"AR-GE ve inovasyona elbette bütçeler ayrılıyor. Ama endüstri 4.0'a geçecek olan, hem akıllı üretim yapıp hem tasarruf edip hem hatasız üretim yapıp hem de gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek olan sanayicimizi düşünürsek eğer ayrılan bütçeler yeterli değil. Biz maça zaten geriden başladık. Öncelikle inovasyona odaklanmamız gerekli. Belki bir başkası öncelikle insan kaynakları ve eğitim diyebilir. Yani bizim insan kaynağımız zaten var. Sadece eğitilmesi gerekiyor. Eğitilmekten kastım. çok çabuk gelişen teknolojiye insan kaynağının adaptasyonu sağlanmalı. Üniversite sanayi iş birliği yapılması gerekenlerden bir diğeri diyebilirim. Özellikle teknoloji transfer ofislerinin, teknoloji geliştirme üretim bölümlerinin, organize sanayi bölgelerinin seçilmiş birimlerinde, bizim de bulunduğumuz bölgede var bunlar. Transfer ofislerinde esasında çok ciddi organizasyonları var ve sektör bileşenlerini bir araya getirip bir takım beyin fırtınaları yapılıyor. Ve hangi desteklerin nasıl kullanılması, hangi amaca hizmet edilirse ne kadar kullanılabileceği gibi bir sürü alt detaylarıyla beraber aslında çok güzel planlamalar var. Bunu yapıyoruz ama yetersiz. Yani çok daha geniş anlamda yapılması gerekiyor. Türkiye'nin birçok bölgesindeki teknoloji geliştirme birimlerinin sayısının arttırılması gerekiyor."
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNE ANLAMLI ÖRNEK
Üniversite-sanayi iş birliklerine dikkat çekerek sözlerine devam eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Üniversite sanayi iş birliğine örnek olarak bizim şirketimiz de bu konuya çok önemle ve titizlikle yaklaşıyoruz. Bulunduğumuz bölgede üniversitelerle iş birliği içerisindeyiz. Özellikle Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile Mekatronik Mühendisliği bölümü başta olmak üzere her yıl çok sayıda uzun dönem bazen kısa dönem stajyer öğrenciler alıyoruz. Dekanlıklar da bize yardımcı oluyorlar bu konuda. Dolayısıyla biz akademik olarak belli başarı göstermiş öğrencilere stajla önce kapılarımızı açıyoruz, sonra kendi özel eğitim birimimiz onlarla titizlikle ilgileniyor. Devamında ise 2-3 ay sonra bir kısmını seçerek bünyemize katmaya çalışıyoruz."
Konuşmasına devam Eroğlu son olarak, "Yatırım teşvikleri de çok önemli küreseldeki dinamiklere uyum sağlamak için. Bir de yaptıklarımızı doğru platformlarda doğru hedef kitleye ulaştırmak çok önemli. Bu noktada da pazarlama faaliyetlerimize önem vermemiz gerekiyor." diyerek sözlerini tamamladı.
SEW Eurodrive hakkında daha fazla bilgi almak için: https://www.sew-eurodrive.com.tr/anasayfa.html