İnşaat malzemeleri sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanmakta olan “Ocak 2023 Sektör Raporu” açıklandı. İnşaat malzemeleri sanayi üretiminin 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,4; ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 oranında artış gösterdiği raporda; üretimin 2022’nin üçüncü çeyreğinde yüzde 3,3 düştüğü görülüyor.
İnşaat malzemelerinin sanayi üretiminde son beş ayda bir azalmanın kaydedildiğinin belirtildiği raporda; üretimde 2022 Ekim ayında yüzde 3,3'lük, Kasım ayında ise yüzde 5,9’luk bir gerileme olduğu belirtiliyor. Raporda öne çıkan bir diğer nokta ise inşaat malzemelerine yönelik iç talebin göreceli olarak devam ettiği, dış talepteki yavaşlamanın da gerilemeye başladığı yönünde.
İNŞAAT MALZEMESİ ÜRETİMİ 13 ALT SEKTÖRDE ARTIŞ YAŞADI
2022 yılının ilk 11 ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimindeki artış, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,5 olarak gerçekleşti. Raporda belirtilene göre; yılın ilk 11 ayında 13 alt sektörde üretim 2021 yılının aynı dönemine göre artış gösterirken, 9 alt sektörde ise gerileme yaşadı.
2022 yılının 11 ayında en yüksek üretim artışı yüzde 24,7 ile seramik kaplama malzemelerinde görülürken, onu, yüzde 16,4 ile plastik inşaat malzemeleri; yüzde 15,7 ile birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri; yüzde 12,8 ile seramik sağlık gereçleri izliyor. İnşaat boyaları ve vernikleri üretiminin de aynı dönemde yüzde 12,9’luk bir yükseliş gösterdiği görülüyor. Buna rağmen yılın ilk 11 ayında demir çelik radyatör üretiminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,3'lük, çimento üretiminde yüzde 4,9'luk, hazır beton üretiminde yüzde 5,2'lik, tuğla ve kiremit üretiminde de yüzde 12,9'luk gerileme yaşandı.
GÜVEN ENDEKSİNDEKİ ARTIŞ SÜRÜYOR
İnşaat sektöründeki güven endeksinin yeni yıla önemli bir artış ile başladığına dikkat çekilen raporda; 2023 Ocak ayındaki endeksin bir önceki aya göre 5,1 puan yükseldiği görülüyor. Seçim öncesinde sektöre yönelik olarak açıklanan desteklerin ve kredi paketlerinin, güven endeksini olumlu etkilediği belirtiliyor. Mevsimselliğe rağmen mevcut işlerdeki ve alınan yeni iş siparişlerindeki artışların da inşaat sektörünün güven endeksini destekleyen unsurların başında geldiği bildiriliyor. Mevcut inşaat işleri seviyesinde ise Ocak ayında bir önceki aya kıyasla 0,8'lik puan artışı gerçekleşti. Mevsimsellik nedeniyle inşaat işlerinde görülen geleneksel gerilemeye rağmen Ocak ayında işlerin hareketlendiği bildiriliyor.