Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesi ve büyüme öngörüleriyle ilgili görüşlerini paylaştı. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıl içerisinde yüzde 64 oranında büyüyeceğini öngördüğünü belirten Birol, bu büyüme rakamı ile Avrupa’da dördüncü piyasa olurken dünyada da ilk 10’a gireceğini belirtti. Birol, yenilenebilir enerjideki bu büyümenin yüzde 75'i rüzgar ve güneşten geleceğine de dikkat çekti.
YENİLENEBİLİR 2022: ANALİZ VE 2027’E YÖNELİK ÖNGÖRÜLER
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, IEA'nın bugün yayımlanan "Yenilenebilir 2022: Analiz ve 2027'ye Yönelik Öngörüler" başlıklı yıllık raporu ve Türkiye'deki yenilenebilir enerjinin gelişimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Birol, açıklamasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Dünyada yenilenebilir enerjinin gücü son 20 yıl içerisinde çok hızlı bir şekilde büyüyor. Gelecek 5 yıl içerisinde özellikle enerji krizinin de etkisiyle bu büyüme çok önemli bir noktaya ulaşacak. 5 yıllık dönem içerisinde küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2 bin 400 gigavat artacak. Bu büyüme, son 20 yıl içerisindeki büyümeye ve Çin'in şu andaki elektrik kapasitesine de neredeyse eşit. Bu olağanüstü büyümenin iki sebebi var. Birincisi, birçok ülke yenilenebilir enerjiyi sadece çevre dostu değil, enerji arz güvenliğinde de çok önemli bir opsiyon olarak düşünüyor. İkinci sebep de yenilenebilir enerji maliyetleri, fosil yakıt fiyatlarına göre çok daha düşük. Yani, ekonomik olarak da yenilenebilir önemli bir seçim haline geldi. Bu açıdan, yenilenebilir enerjinin olağanüstü bir büyüme dönemine girdiğini görüyoruz."
BÜYÜMENİN ARKASINDA ARZ GÜVENLİĞİ VE DÜŞÜK
Birol, yenilenebilir yatırımlarının finansmanı konusunda sinyallerin aynı şekilde olumlu olduğunu belirtirken birçok hükümetin yenilenebilir enerjiye bugüne kadar görülmemiş bir destek verdiğini belirtti. Birol, “Dünyanın dört büyük ekonomisi olan Çin, Hindistan, ABD ve AB yenilenebilir enerji yatırımlarını finansal olarak destekliyor. Yatırımcılara çok elverişli şartlar sunuyor. Bu sebeple büyüme bu kadar büyük adımlarla ilerliyor. İklim değişikliği yenilenebilir enerjideki büyümenin arkasındaki ana faktör değil. Ana faktör yenilenebilir enerjinin diğer yakıtlara göre daha ucuz olması." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'DEKİ BÜYÜMENİN YÜZDE 75'İ GÜNEŞ VE RÜZGARDAN
Birol, dünyada yenilenebilir enerjideki büyümenin Türkiye'de de görüldüğüne dikkati çekerek, IEA'nın Türkiye'ye ilişkin şu öngörülerini paylaştı: "Türkiye'de yenilenebilir enerjinin 5 yıl içinde yüzde 64 seviyesinde büyüyeceğini görüyoruz. Bu büyümeyle Türkiye Avrupa'da yenilenebilir enerjide dördüncü büyük piyasa olurken, dünyada da ilk 10'a girmiş oluyor. Yenilenebilir enerjideki bu büyümenin yüzde 75'i rüzgar ve güneşten gelecek. Ayrıca, Türkiye'deki jeotermal enerji büyümesi de çok yüksek. Türkiye Endonezya ile neredeyse aynı şekilde liderlik yapıyor bu alanda." IEA'nın raporundaki Türkiye'ye ilişkin bulgulara göre, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 64 artışla 2027 itibarıyla toplamda 90 gigavata ulaşması bekleniyor. Güneş enerjisi toplam kapasite artışında yüzde 49 ile ilk sırada yer alıyor. Rüzgar enerjisi bu artışın yüzde 24’ünü oluşturması bekleniyor. Türkiye'nin, bu büyümeyle 2027 itibarıyla Çin, ABD, Hindistan, Almanya, Brezilya, İspanya, Japonya, Avustralya ve Birleşik Krallık'ın ardından dünyada en yüksek yenilenebilir enerji kapasitesine sahip ülkeler arasında 10'uncu sıraya yükselmesi bekleniyor. (AA)