Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 6 Şubat 2023'te yaşanan yıkıcı depremler sonrasında "İyilik Bulaşıcıdır" motivasyonuyla hayata geçirdiği Teknolojik Eğitim Konteyneri/Sınıfı (TEK/TES) projesi ile dijital kapsayıcılık ve nitelikli eğitim konusunda fark yaratmaya devam ediyor. Proje kapsamında bugüne kadar Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Erzincan, Adıyaman, Kilis ve Osmaniye'de toplam 26 TEK/TES faaliyete geçti.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, dijital kapsayıcılığı artırmak, nitelikli eğitimi desteklemek ve fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla bölgede yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Bundan sonraki süreçte de teknolojiye erişimde dezavantajlı bölge ve bireylere destek olma hedefiyle projeye devam edeceklerini vurguladı.

Deprem Bölgelerinde Teknolojik Eğitim Seferberliği

6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler sonrasında, TÜBİSAD üyeleri ve ekosistemindeki paydaşların desteğiyle başlatılan TEK/TES projesi Aralık 2024 itibariyle:

Depremin Olmasını Engelleyemeyiz ama Sağlam Yapılar İnşa Etmek Elimizde Depremin Olmasını Engelleyemeyiz ama Sağlam Yapılar İnşa Etmek Elimizde
  • 14'ü Hatay'da,

  • 4'ü Kahramanmaraş'ta,

  • 4'ü Gaziantep'te,

  • 1'i Adıyaman'da,

  • 1'i Kilis'te,

  • 1'i Erzincan'da,

  • 1'i Osmaniye'de olmak üzere toplam 26 TEK/TES'i hayata geçirdi.

Her biri ortalama 20 öğrenci kapasitesine sahip ve ileri teknolojiyle donatılmış olan mobil veya sabit TEK ve TES birimleri, sadece eğitim merkezi olarak değil, aynı zamanda farklı yaş grupları için meslek edindirme kursları, sosyal ve kültürel etkinlikler, psikolojik destek programları gibi hizmetler sunan "Dönüşüm Eğitim Merkezleri" olarak da kullanılıyor.

Bu birimlerde masa, sandalye, dolap, yangın söndürme tüpü, dizüstü bilgisayar, klima, jeneratör, 3D yazıcı, projektör ve internet erişim noktası gibi temel donanımlar bulunuyor. Ayrıca robotik kodlama ve oyun tasarımı gibi alanlarda ek eğitimler de veriliyor.

150 Çocuğa Robotik Kodlama, 50 Çocuğa Oyun Tasarımı Eğitimi

2023 yılında Hatay'daki bir ortaokul ve bir lisede toplam 50 öğrenciye 112 saat oyun tasarımı eğitimi verildi. Ayrıca 150 çocuğun robotik kodlama eğitimi alabilmesi için Riders platformuna erişim sağlandı.

Bilişim sektöründe çalışan profesyoneller ve TÜBİSAD üyeleri, projeye gönüllü mentorluk desteği sunarak uzmanlık alanlarına uygun eğitimler verdi.

TEK/TES projesi, afet bölgesine sağladığı katkıyla 2023 Stevie Ödülleri'nde "Organization of the Year – Non-Profit or Government Organizations – Small" kategorisinde "TEK: Action for ICT Educational and Labor Force Demands in Disaster Areas" başlığıyla Bronz ödüle layık görüldü.

Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı

TEK/TES projesi, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında şu hedefierle doğrudan uyumlu:

  • 4 - Nitelikli Eğitim

  • 8 - İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüm

  • 9 - Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı

  • 10 - Eşitsizliklerin Azaltılması

  • 17 - Amaçlar İçin Ortaklıklar

TÜBİSAD, bu projeyle toplumsal kalkınmayı desteklemeyi, teknolojiye erişimi yaygınlaştırmayı ve eğitim altyapı projeleriyle sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefliyor.