Treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) tarafından düzenlenen Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi, ‘Geleceğin Treyleri, Türkiye’de Treyler Üretiminin Geleceği’ başlığıyla gerçekleşti. Zirveye, treyler üreticilerinin yanı sıra, tedarikçiler ilgili kamu, özel sektör, kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri katıldı.
Zirve kapsamında gerçekleştirilen 4 farklı panelde, güncel gelişmeler ışığında sektörün geleceği hakkında görüşler paylaşıldı.
AVRUPA'NIN İKİNCİ BÜYÜK ÜRETİCİSİ
Zirvenin açılışında konuşan TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, sektörün 2023 yılını 60 bin adetlik üretime imza attığı tarihi bir rekorla kapatırken, ihracatta 25 bin adede ulaşıldığını kaydetti. Şentürk, “TREDER’i kurarken en büyük amacımız; Türkiye’yi Avrupa’nın üretim merkezi haline getirmekti. Bu yolda çok büyük aşama kaydettik. Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük üretim yapan ülkesiyiz.” dedi. Treyler üretimi kadar tedarikçilerin sektöre sunduğu parçaların da Türkiye’de üretildiğini aktaran Şentürk, “Burada üretim yapan kazanır” dedi.
800 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ
TREDER Başkan Yardımcısı Kaan Saltık yaptığı konuşmada, TREDER’in amacı ve hedefleri hakkında bilgi verirken, 60 bin adetlik üretim ve 800 milyon dolarlık ihracatla sektörün üretimde ve ihracatta geldiğini noktaya dikkat çekti. Saltık, “Hedefimiz ülkemizi Avrupa Birliği ve çevre ülkeler için treyler üretim merkezi haline getirmek ve ihracatımızı milyar dolarlık rakamlara çıkarmaktır. Önümüzdeki dönemde, teknolojik yeniliklerin ve sürdürülebilirlik prensiplerinin rehberliğinde, sektörümüzü daha da ileriye taşıma kararlılığındayız. Birlikte çalışarak, Türkiye'nin treyler sektörünü dünya çapında bir lider haline getirebiliriz.” diye konuştu.
“KEDİ DEĞİL KAPLAN BESLEMİŞİZ”
Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, ülkemizin toplam ihracattaki seyri ile treyler ihracatını kıyaslayarak, "Toplam ihracattaki durumumuza göre ihracatta treylerde birçok Avrupa ülkesinden iyi durumdayız. Kedi beslememişiz içimizde kaplan beslemişiz. Rakam küçük gibi görünüyor ama katma değeri yüksek bir sektör. İyi bir üretim ve ihracat rakamı yakalandı." ifadelerini kullandı.