Türkiye'de konut ihtiyacını karşılamak ve dar gelirli vatandaşların uygun fiyatlı ev sahibi olmalarını sağlamak amacıyla Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), kuruldu. Devlet destekli bir konut üreticisi olan TOKİ, ülkenin dört bir yanında toplu konut projeleri geliştirerek, modern yaşam alanları sunmayı hedeflemektedir. Kuruluşundan bu yana, sosyal devlet anlayışıyla hareket ederek, özellikle dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik konut projeleri geliştiriyor.
TOKİ, sadece büyük şehirlerde değil, Türkiye'nin dört bir yanındaki kırsal bölgelerde de konut projeleri geliştiriyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kentsel dönüşüm projeleriyle eski ve depreme dayanıksız binaların yerine modern konutlar inşa edilirken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sosyal konut projeleri hayata geçiriliyor. Geniş bir yelpazede konut projeleri gerçekleştiren TOKİ, enerji verimliliği ve çevre dostu özellikleriyle öne çıkıyor.
DEPREME DAYANIKLI YAPISI İLE DİKKAT ÇEKİYOR
Özellikle depreme dayanıklı yapılar inşa etme konusundaki kararlılığıyla bilinen TOKİ, yeni projelerinde ileri teknoloji ve kaliteli malzemeler kullanarak güvenliği en üst düzeye çıkarıyor. Bu çerçevede, İstanbul ve İzmir gibi deprem riski yüksek bölgelerdeki projeler, yoğun ilgi görüyor.
6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE DE HASAR ALMAMIŞTI
6 Şubat 2023’te Cumhuriyet tarihimizin en yıkıcı afetlerinden birini yaşamıştık. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kahramanmaraş ve çevresindeki 10 ilde büyük yıkımlar, can ve mal kayıpları yaşanmıştı. Bu yaşanılan depremlerin ardından TOKİ tarafından yaptırılan binaların yıkılıp yıkılmadığı hususu vatandaşların merak ettiği bir konu olmuştu. Hasar tespit çalışmalarında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ konutlarında hiçbir hasar olmadığını tespit etmiş ve TOKİ yetkilileri de konuyla ilgili açıklama yapmıştı. Yetkililerin yaptığı açıklamada, depremden etkilenen illerimizde yıkılan bir binalarının bulunmadığını beyan etmişti.
Peki TOKİ’nin beton perde yöntemiyle, duvarlarda tuğla kullanılarak yapılan binalar arasında ''Ortalama yüzde kaç maliyet farkı olabilir?''
Albayrak Beton Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Albayrak, konu ile ilgili açıklamada bulundu.
FOTO: Albayrak Beton Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Albayrak
Beton kalitesinin önemli olduğunu ve betonun da bir reçetesinin bulunduğunu ifade eden Erdal Albayrak, “TOKİ projelerinde hangi beton kullanılıyorsa, diğer projelerde de aynı beton kullanılıyor. Dolayısıyla beton kalitesinde bir fark olmaz. TOKİ projelerine şöyle açıklama getirebiliriz: TOKİ projelerinde zemin etütleri daha doğru ve ciddi yapılıyor. TOKİ projelerinde bina güvenlik kat sayısı denen bir sistem var. Ayrıca binalarda tünel kalıp sistemi kullanılıyor. Binanın iç duvarlarında normalde tuğla kullanılırken, TOKİ binalarında duvarlar beton perde olarak yapılır ve taşıyıcıdır. Dolayısıyla piyasadakilerden çok daha dayanıklıdır ve deprem güvenliği de fazladır. Bu sistemde beton ve demir de daha fazla kullanılmış oluyor. Bu sistemin maliyeti de daha yüksektir.” dedi.