Türkiye’de geleceğin mobilite ekosistemini şekillendirecek girişimcilere mentörlük, finansal ve hukuki danışmanlık, proje takip desteği ve Ar-Ge teşvikleri gibi konularda yol göstermek amacıyla Togg ve Bilişim Vadisi ortaklığında 6 Nisan’da başlatılan "Mobilite Hızlandırma Programı" tamamlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen Demo Günü’nde, programı başarıyla tamamlayan 10 girişimci yatırımcıların karşısına çıkarak, girişimleri için yatırım almaya çalıştı.
"FİKRİNİ YEŞERTMEK İSTEYEN HERKESİN YANINDAYIZ"
Etkinlikte konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Hedefimiz yeni mobilite ekosisteminde daha güçlü bir şekilde yer alan Türkiye” diyerek, şunları söyledi:
“Bundan iki yıl önce ülkemizde milyar dolar değerlemeyi aşan teknoloji girişimi, unicorn bulunmuyorken bugün altı tane Turcorn’a, Türk unicorn’una sahibiz. Kuşkusuz son 20 yılda attığımız adımlar, güçlenen üretim, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemlerimiz bu başarının en önemli mimarları. Yol haritamız doğrultusunda atacağımız tüm adımlarla birlikte ülkemizi yüksek teknolojili yeni ürün ve çözümler sunan, araştırmacı, girişimci ve yatırımcılar için cazibe merkezi bir ülke haline getireceğiz. Ülkemizin girişimcilik ekosisteminden yeni başarı hikayeleri, Turcorn’lar çıkarmak istiyoruz. Bunun için de Bakanlık olarak yeni projeleri ve destek mekanizmalarını hayata geçirmeye devam edeceğiz. Sözün özü, ‘Bir fikrim var bunu yeşertmek istiyorum’ diyen herkesin yanında olacağız.”
"TÜRKİYE'NİN TEK MOBİLİTE EKOSİSTEMİ UYGULAMA PLATFORMUYUZ"
Togg CEO’su M. Gürcan Karakaş da Bilişim Vadisi’yle birlikte hazırlanan Mobilite Hızlandırma Programı’nın başarıyla tamamlandığını dile getirerek, şunları söyledi:
“Ülkemizin tek ve Avrupa'nın gerçek anlamda ender mobilite ekosistemi uygulama platformuyuz. Bizimle çalışan iş ortaklarımızı küresel rekabete hazırlıyor ve küresel ölçeklere ulaşma imkânı sağlıyoruz, böylece yatırımcıların önce radarına sonra odağına yerleşme potansiyeline kavuşuyorlar.
Program kapsamında başvuru yapan 850’yi aşkın girişimci arasından seçilen 47 kişiye 8 hafta boyunca yoğun teknik mentörlük hizmeti verdik. Sektör lideri ve alanında uzman eğitmenler tarafından mobiliteden büyük veriye, blok zincirinden siber güvenliğe, yapay zekadan oyunlaştırmaya, hafif malzemelerden sürdürülebilirliğe, akıllı şebekelerden enerji çözümlerine pek çok konu başlığında eğitim desteği sunduk. Katılımcıların ürünlerini test edebilmeleri için uygulama platformlarına erişim imkânı sağladık ve yatırım almaya hazır girişimler ile yatırımcılar arasında köprü olduk. Ülkemiz mobilite ekosistemini büyütmek üzere başlattığımız bu programın somut çıktılarını görmeyi ve geleceğin mobilite ekosistemini birlikte şekillendirebileceğimiz girişimcilerle çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”
"YÜKSEK TEKNOLOJİDE GİRİŞİMCİ EKOSİSTEMİNİ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu ise Mobilite Hızlandırma Programı ile girişimcilerin geliştirdikleri ürünleri ticarileştirme imkanı bulduğunu belirterek, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, ulusal ve uluslararası yatırım grupları, melek yatırım ağları, kurumsal teknoloji firmaları ve bireysel yatırımcılara sunum yapma imkanının yanı sıra Kuluçka İşletme Merkezi altyapı desteklerinden de faydalandıklarını vurguladı.
İbrahimcioğlu, "Mobilite alanında girişimci ekosistemi oluşturmada önemli bir sac ayağı olan bu programda, ürünlerin teknolojik seviyelerinin artırılmasının yanı sıra girişimlerin operasyonel süreçlerinin teknoloji hazırlık seviyelerinin artırılmasına da odaklandık. Program, potansiyel müşteriler ile girişimcileri bir araya getiren bir platform işlevi de gördü. Program süresince bir arada bulunan paydaş ve girişimler birbirileri ile daha sağlam ilişkiler kurarak, olası projelerde birlikte çalışmanın temellerini attı. Özgün, yenilikçi ve sürdürülebilir bir değer üretimi için yüksek teknoloji alanında girişimci ekosistemini desteklemeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.