Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) 11.Olağan Genel Kurulu, 26 Mart 2024 tarihinde Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Konferans Salonu’nda gerçekleşti. TKYD’nin 2024 – 2027 yönetim kurulu dönemi için yönetim kurulu başkanlığına Dr.Tamer Saka yeniden seçilirken, yönetim kurulunda Murat Bilgiç, Emre Eczacıbaşı, Duygu Yılmaz, Onur Çevikel, Senem Denktaş, Polat Şen, Tanyer Sönmezer, Kanan Mirzaev, Mustafa Sürmegöz, Selim Kasapoğlu yer aldı.
TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, “Bir dönemi daha kapatıyoruz. Bu vesileyle öncelikle bu dönemde görev yapan tüm yönetim kurulu üyelerimize teşekkür etmek istiyorum. TKYD, Türkiye'de kurumsal yönetim ve kurumsallaşma kavramının yaygınlaşması, gelişmesi adına faaliyet göstermek üzere kuruldu. Derneğimizin 2023’te 20. yılını kutladık. Bu 20 yıl Türkiye'nin kurumsallaşma hikayesinde de çok önemli bir yer teşkil ediyor. Son 20 yıl, dünyada da çok ciddi değişimlerin ve gelişmelerin olduğu bir dönem oldu. Tüm dünyada ülkelerin, şirketlerin, kurumların karşı karşıya olduğu problemler, riskler gittikçe artıyor ve karmaşık hale geliyor. Görünen o ki, içine girdiğimiz bu süreç önümüzdeki on yıllarca daha devam edecek nitelikte.
“Şirketlerimiz maalesef çok zorlu bir sınavla karşı karşıya”
“Yaşanan siyasal, jeopolitik, ekonomik gelişmeler, iş hayatında yaşadığımız dijitalleşme, yeşil dönüşüm gibi yapısal değişimler şirketlerimizi bu süreçlere adaptasyon noktasında maalesef çok zorlu bir sınavla karşı karşıya bırakıyor. İşte bu nedenle hiç olmadığı kadar kurumsallığın önem kazandığı bir dönemden geçiyoruz. Şirketlerimiz bu zorlu dönemden ancak kendilerini, yönetim kaslarını ve kurumsallaşma ile ilgili olan yapılarını güçlendirerek çıkabilecekler. Ortak aklın öne çıktığı, yönetim kurullarının etkin bir şekilde çalıştığı ve şirket içerisinde karar alma mekanizmalarının gerçekten doğru data üzerinden yürüdüğü süreçler olmak mecburiyetinde.
“Kurumsallaşmayı ülkemizin ve iş dünyamızın gündemine sokmak zorundayız”
Geçmişte başarılı olan formüllerimizin bu yeni dönemde başarılı olmayacağını çok net bir şekilde görüyoruz. Bu durum da derneğimize hiç olmadığı kadar sorumluluk yüklüyor. Bu gelişmeler ışığında kurumsallaşmayı ülkemizin ve iş dünyamızın gündemine sokmak ve hatta önceliklendirmek mecburiyetindeyiz. O yüzden tüm üyelerimizin derneğimize sağlayacağı katkılar son derece önemli. Anadolu’da da varlığımızı artırmak zorundayız. Türkiye'de İstanbul ekonomisi dışında, büyümenin bel kemiği KOBİ’ler ve Anadolu'daki girişimciler. Anadolu’daki kentlerimiz gerçekten çok başarılı işlere imza attılar. Ama yeni dünyayı adreslemede yeteri kadar hazırlıklı değiller. Dolayısıyla onları mümkün olan en çabuk ve en etkin şekilde bu yeni döneme hazırlamak zorundayız. O yüzden dernek olarak yeni dönemde de geçmiş dönemde olduğu gibi yine Anadolu yollarında olacağız. Derneğimizin üstlenmiş olduğu misyonu yeni dönemde daha da artırarak devam ettirmek zorundayız. Yine kurumsallaşmayı bu noktada şirketlerimize yaymak adına birçok eğitim programı ve sertifika programı yapıyoruz. Yönetim Kurulu Üyeliği Mentorluk ve Geliştirme Sertifika Programımız tüm hızıyla sürerken, derneğimizin eğitim programları artarak devam edecek.” dedi.
“TKYD Enstitüyü Türkiye dışına da taşıyacağız”
Konuşmasında Enstitü’nün çalışmalarına da değinen Saka; “TKYD enstitümüz vasıtasıyla yapacağımız işlerimizi artıracağız. Öte yandan ESG Sertifika Programımızı başlattık. Yeni dönemde eğitim alanında enstitümüzü Türkiye dışına da taşımayı planlıyoruz. Türkiye'de kurumsal yönetimle ilgili atılması gereken regülasyon adımlarını da yakından takip edeceğiz. Sermaye Piyasası Kurulu’yla yakın bir iş birliğimiz var. Bu iş birliğini daha da artırmayı hedefliyoruz. Yeni dönemde hedefimiz hem dünya hem de gelişmiş piyasalar standartlarında bir kurumsal yönetim kanuni altyapısının oluşmasını sağlıyor olmak.” dedi.
“Anadolu’da kurumsal yönetimin geliştirilmesi büyük önem arz ediyor”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “30 yıldır sivil toplum örgütünde çalışıyorum ve üniversitelere gittiğimde de söylüyorum. Herkesin mutlaka sivil toplum örgütlerinde çalışması gerekiyor. Topluma borcumuzu ödememiz gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Anadolu’da kurumsal yönetimin geliştirilmesi büyük önem arz ediyor. Anadolu’da aile şirketlerin kurumsallaşması ile ilgili almamız gereken çok uzun bir yol var ve TKYD’ye bu konuda büyük görevler düşüyor. Yeni yönetim kuruluna başarılar diliyorum.” dedi.
SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, “Dernek olarak Anadolu’da o kadar güzel işler yapıldı ki; bundan sonraki süreçte ve önümüzdeki çalışma döneminde daha çok Anadolu'ya açılmak, Anadolu'daki ihtiyaçlara paralel olarak bölgesel çalışmalar yapmak konusunda hemfikiriz. Özellikle kurumsal yapımızı daha da kurumsallaştıralım çağrısını da yapmak istiyorum. Anadolu'da çeşitli bölgelerde bölge federasyonlarımızı da dahil ederek ihtiyaçlara paralel olarak özellikle kurumsal yönetim anlayışını geliştirip güçlendirmek ve farkındalık yaratmak bizlerin bundan sonraki süreçte yapacağı çalışmalar olmalı. Şimdiden özellikle Tamer Bey ve tüm yönetim kuruluna başarılar diliyoruz.” diyerek sözlerini bitirdi.
XI. Olağan Genel Kurulu’na katılan üyeler adına Darüşşafaka’ya bağış gerçekleştirildi.