Haber: Murat Tanık
1975 yılında 4000 metrekarelik ilk tesisiyle faaliyetlerine başlayan, bugün 45 yılı aşan tecrübesiyle endüstriyel ham madde olarak kullanılan kompaund üretiminde Türkiye’nin tek üreticisi olan Tisan, büyüme hedefleri doğrultusunda yatırımlarına devam ediyor. 2023 yılı ikinci yarısında Kimyacılar Özel İhtisas Bölgesi’nde yeni bir fabrika yatırımı planlayan şirket, yeni fabrika yatırımıyla birlikte en az 10 bin metrekare kapalı alana sahip depo inşaatını da hayata geçirmeyi hedefliyor.
Yüzde 100 yerli sermayeli bir firma olarak yaklaşık 50 yıl önce kurulan ve kompaund üretimi yapan Tisan, elektrik-elektronik, otomotiv, savunma sanayi başta olmak üzere birçok alana hitap eden geniş bir ürün yelpazesine sahip.
Kompaund sektöründe rakip firmaların da müşterileri olduğu özel bir ürüne sahip olduklarını söyleyen Tisan Operasyonlar Direktörü Gökhan Aslan, bahse konu ürünün bir bağlayıcı olarak birçok ham madde için de kullanıldığını anlattı. Gökhan Aslan, “Tescilli markamız olan OLEBOND ticari adı ile satışlarına devam ettiğimiz ürün tarafımızca geliştirilen ve markalaştırılan önemli çalışmalarımızdan bir tanesi. Kompaund’un tek üreticisi olarak ilerlemeye devam ediyoruz” dedi.
30 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE BÜTÇE
2023’ün ilk yarısını da değerlendiren Aslan şunları söyledi: “2023 yılının ilk yarısında hedeflerimize yakın ilerlemiş durumda olsak da, bu dönemi seçim ekonomisi ve döviz piyasasındaki darboğazın etkisi nedeniyle ithalat ve ihracat işlemlerinde istenilmeyen ciddi problemler yaşamaya devam ettiğimiz bir dönem olarak görüyoruz. Gündemimiz doğru döviz politikası ve nakit akışının çok yakından izlenmesiyle meşgul. Alacağımız stratejik kararlar için ise finans piyasalarının daha stabil seyrettiği dönemleri bekliyoruz.”
Yakın dönemde, özellikle büyük yatırımlardan uzak durduğu bir stratejiyle ilerleyen Tisan, 2023 yılının ikinci yarısında Kimyacılar Özel İhtisas Bölgesi’nde yeni bir fabrika yatırımı planlayarak inşaat faaliyetlerini devreye alacak. Beraberinde makine ve ekipman yatırımlarımız da yaklaşık 2 yıl boyunca yoğun bir şekilde devam edecek. Şirketin ortalama bütçesi ise 30 milyon doların üzerinde olacak. Yeni fabrika yatırımıyla ile birlikte en az 10.000 metrekare kapalı alana sahip depo inşaatı da şirketin planları dahilinde bulunuyor.
YÜKLEME VE İSTİFLEMEDE İTHAL MARKALARLA ÇALIŞIYOR
Tisan, mevcut tesisinde otomatik paketleme ve dolum hattına sahip. Gelecek dönemler için otomatik paketleme ve paletleme yatırımı planladıklarını belirten Gökhan Aslan, yükleme ve istifleme araçlarında ithal markalarla çalışmaya devam ettiklerini dile getirdi. Aslan bunun temel sebebini ise makinaların ömür ve dayanıklılık açısından kendilerini kanıtlamış olmaları şeklinde açıkladı.
Gökhan Aslan şöyle konuştu: “Depo yönetim yazılımları ve ERP entegrasyonu sayesinde, süreklilik arz eden işlerin çok daha hızlı, hatasız ve kontrollü yapılmasını sağlayabiliyoruz. Zaman yönetimi, termin takibi, iş sıralaması, kolay istifleme ve adresleme ile istenen ürünü kolay bulabilme, ürün izleme ve hata tespit çalışmalarında nokta atış kök sebep analizi gibi birçok konuda önemli katkılar alabiliyoruz.”