40 yılı aşkın süredir sunduğu hizmetlerle Türkiye talaşlı imalat sanayine öncülük eden Tezmaksan, 2023 yılı hedeflerini belirledi. Teknolojinin takipçisi olarak üretim ve ihracat kapasitelerini artırmak için 2023 yılında sürdürülebilirlik çalışmalarına odaklanacaklarını ifade eden Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, sanayide ve özellikle talaşlı imalatta işlerin Avrupa’dan Türkiye’ye kaymaya devam ettiğini, son iki yıldır yatırım rekorları kıran Türkiye sanayisinin özellikle robotik sistemler ve burada üretilmeyen makineler özelindeki yatırımlarını bir fırsat olarak gördükleirni dile getirdi. Kendilerinin de önümüzdeki beş yıl boyunca bu doğrultuda üretim ve istihdam konusunda yatırımlara devam edeceklerini belirten Aydoğdu, talaşlı imalatta dünyada yüzde 1 civarında büyüme söz konusuyken Türkiye'nin yüzde 5 ila 7 arası büyümeye devam edeceğini, kendilerinin de Tezmaksan olarak 2023 yılında yüzde 10 büyümeyi hedeflediklerini söyledi.
SİVAS'TAN UZAKDOĞU'YA İHRACAT
Tezmaksan’ın 2022 yılında gerçekleştirdiği yatırımlarıyla talaşlı imalat sanayinin yurt içi ve yurt dışındaki rekabet gücüne katkıda bulunduğunu belirten Aydoğdu, Uzakdoğu'nun hedeflerinde olduğunu belirterek; sanayinin Marmara bölgesinde sıkışıp kalmasından dolayı farklı bir strateji izleyerek yeni fabrikaları için rotayı Sivas’a çevirdikleirni, 15 milyon Euro yatırım ve 30 milyon TL’lik fabrika inşası bedeliyle temelini attıkları fabrikanın inşasını Sivas Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde 53 dönem arazi üzerine gerçekleştireceklerini söyledi. Bu fabrikada, Türkiye'de yapılmayan CNC modellerinin de üretimi, Ar-Ge çalışmaları ve diğer süreçler de planlamalarının da olacağını söyleyen Aydoğdu, 2023’te Sivas fabrikasının devreye alınması ile istihdamda yüzde 15’lik bir artış beklediklerini belirtti.
Takım tezgahları kullanımında ise bu seneye paralel bir makine yatırımı bütçelediklerini ifade eden Aydoğdu, 2022 yılında aynı zamanda geliştirdikleri 4 yeni Cubebox modelinin farklı ölçülerinden oluşan toplam 8 yeni çeşidiyle toplam 17 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, 2023 yılında da ihracat kapasitelerini genişleterek 35 ülkeye ulaşmayı ve Uzakdoğu pazarında derinleşmeyi hedeflediklerini söyledi.
PARKURDA PAZARYERİ'NDE TEDARİKÇİLER ÜRÜNLERİNİ SATABİLECEK
Tezmaksan için 2023 yılının bir başka yatırımının da Parkurda Pazaryeri olduğunu dile getiren Aydoğdu, "KOBİ’ler için büyük bir teknolojik devrim gerçekleştirmeye çok yakınız." dedi. Bu yatırımlarının talaşlı imalat sanayinin mevcut ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıktığını; Türkiye’de makine sanayinde sektöründe bir ilk olacak olan Parkurda Pazaryeri sayesinde tüketicinin teknoloji ekosistemindeki tüm ürün ve hizmetleri değişen müşteri ihtiyaçlarına en hızlı ve uygun şekilde cevap vererek bütünsel bir deneyim ile müşterilerine sunacaklarını söyledi.
Tedarikçilerin stoklarında kalan fazla ürünleri satışa sunarak değerlendirebilmesi bakımından büyük öneme sahip olacak bu platform sayesinde sürdürülebilirliğe de katkı sunacaklarını ifade eden Aydoğdu, bu doğrultuda Parkurda Pazaryeri için başlangıç miktarı olarak 2 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdikleirni söyledi. Parkurda Pazaryeri'nin; 15 bin müşteri, 50 mağaza, 5000 satışa hazır ürün ve 5 ana kategoriden oluşacağını ve alt kırımlımlar dahil 65 başlangıç kategorisinin platformda yer alacağını söyleyerek platformu 2023 yılının mart ayında açmayı planladıklarını dile getirdi.