DÖNGÜSEL EKONOMİYE KATKI
Rapora göre Tetra Pak, enerjinin yüzde 80’inin yenilenebilir kaynaklardan sağlayarak operasyonel sera gazı emisyonlarını yüzde 36 azalttı, güneş enerjisi kapasitesini ise ikiye katlayarak 5,55 MW'a çıkardı. Geçen yıl 17,6 milyar bitki bazlı paket ve 10,8 milyar bitki bazlı kapak satarak fosil bazlı plastiğe kıyasla 96 kilo ton CO2 tasarrufu sağlayan Tetra Pak, 50 milyar kartonun toplanmasını ve geri dönüştürülmesini desteklemek için toplam 40 milyon euro yatırım yaptı. Öte yandan Tetra Pak’ın 2030 yılına kadar en iyi uygulama işleme hatlarının gıda israfını, su tüketimini ve karbon ayak izini yarıya indirme taahhüdü bulunuyor.
TÜRKİYE DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR
Tetra Pak, Türkiye’de Kahramanmaraş Kağıt ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında, 2021’de devreye aldığı tesiste yıllık 12 bin ton kartonu geri dönüştürebiliyor. Ülkemizdeki mevcut karton geri dönüşüm oranının yüzde 47'sini oluşturan tesis, kartonların tüm bileşenlerinin geri dönüşümünü sağlıyor. Afyonkarahisar'da AYTI Entegre ile yapılan iş birliği kapsamında ise tesiste yıllık 5 bin ton geri dönüşüm gerçekleştiriliyor.
İzmir'de faaliyet gösteren Viking Kağıt ile yapılan iş birliğiyle, Viking Kağıt’ın kendi tesislerinde üretilen, Türkiye’de ve bölgede ilk olan çevre dostu tüketim ürünleri “Select Nature” markasıyla yurt içi ve yurt dışındaki tüketicilerle buluşturuluyor. Tetra Pak ortaklığıyla hayata geçirilen resifiber teknoloji sayesinde yıllık kapasitesi 15 bin ton olan tesiste içecek kartonlarının yüzde 100 geri dönüşümü sağlanıyor.
Tetra Pak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın iş birliğiyle TEMA Vakfı’nın yürüttüğü "Sıfır Atık Eğitim Projesi”ne destek veren tek özel şirket olarak dikkat çekiyor. Proje kapsamında, 2022 yılında 81 ilde yaklaşık 250 bin çocuğa ulaşıldı. Çalışmaların 2023 yılında da devam etmesiyle birlikte eğitim uygulamaları aracılığıyla 125 bin çocuğa daha ulaşılması hedefleniyor.