Haber: Bikem Ögünç Demir

Endüstriye pek çok ürün, çözüm ve sistem sunan Entek Otomasyon, ölçüm cihazları ve sistemleri alanında da ihtiyaçlara yönelik çözümler sağlıyor. Ölçümü bir hedefin boyutunu, uzunluğunu, ağırlığını, kapasitesini veya diğer yönlerini belirleme olarak tanımlayan Entek Otomasyon Görüntü İşleme ve Ölçme Bölüm Müdürü Hamit Kaya endüstrideki üretim hatlarında In-Line ya da Side-Line olarak boyutsal kontrol yapan test-ölçüm cihazları sunduklarını, çoğu durumda, üretim hatlarında kullanılan ölçüm sistemlerinin Entek Otomasyon’un üretim parametreleri tarafından belirlendiğini anlatıyor. Kaya, “Örnek vermek gerekirse, yüksek hızda ve adette üretim ortamlarında, in-line ölçüm sistemlerine ve otomasyona daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Side-Line ölçüm sistemleri, üretim tesislerinde belirli aralıklarla yapılması gereken ölçümlerin laboratuvarlarda kullanılan cihazlarla yapıldığı ölçüm şekliyken; altından geçen ürünleri devamlı olarak izleyebilmek için üretim hattı boyunca monte edilmiş bir sensör içeren sistemler ise In-Line ölçüm yöntemidir” şeklinde konuştu.

TEMASLI VE TEMASSIZ ÖLÇÜM

“Ölçüm sensörleriyle ışık veya manyetik alanlar/ses dalgaları kullanılarak temassız veya hedefe doğrudan dokunarak gerçekleştirilen temaslı ölçüm olmak üzere iki yöntem mevcuttur” diyen Hamit Kaya, şu bilgileri aktardı: “Temassız ölçüm sistemlerinde, kaynağın çalışma prensibine göre 1D/2D/3D lazerli ve optik ışık teknolojisi kullanılırken, temaslı ölçüm sistemlerinde ise cam cetvel teknolojisi kullanılıyor. Bu teknolojilere detaylı bakacak olursak 1D sistemler, noktasal optik ya da lazer kaynak yardımıyla ölçüm yaparken; 2D sistemler, çizgisel ya da alan taramalı kaynaklarla ölçüm yapıyor. 3D sistemler ise iki eksende çizgisel alan taramalı lazer kaynak yardımıyla zaman ekseninde oluşturulan veri üzerinde ölçüm yapıyor.

BİRBİRİNDEN FARKLI ÇÖZÜMLER

Hamit Kaya Üretimde ölçüm sistemlerinin en yoğun kullanıldığı endüstriler ve uygulamalarla ilgili de bilgiler aktararak “Görüntü İşleme ve Ölçme ekibi olarak endüstride birbirinden farklı çözümler sunuyoruz.  Başta otomotiv, metal işleme/şekil verme, beyaz eşya, elektrik/elektronik endüstrileri olmak üzere birçok endüstride uygulamalarımız bulunmaktadır. Ölçüm ile ilgili en sık karşılaştığımız uygulamalar ise Kalınlık/Genişlik ölçümü, İç çap/Dış çap ölçümü, Salgı/Titreşim ölçümü, Mesafe/Pozisyon ölçümü, 2D/3D Profil ölçümü diyebiliriz. Yaptığımız uygulamalardan bazılarına örnek vermek gerekirse, lastik üretim prosesinde yarı mamul lastik hammaddelerinin genişlik ve kalınlıklarını ölçülmesi, bitmiş lastikte salgı kontrollerinin yapılması ya da üç boyutlu (3D) fren balatası kontrolünden bahsedebiliriz” diye konuştu.   

Üretimde, temassız ölçüm sistemlerinin kullanılmasıyla ilgili üç önemli avantajından da bahseden Kaya, “Ürünler üretimde hareket halindeyken, temassız ölçüm sensörleri kullanılarak birden fazla noktayı üretimi durdurmadan, üretilen ürünlerin tamamını %100 kontrol edecek şekilde verimliliği arttırır. Bu ölçümü gerçekleştirirken hızdan etkilenmeden kararlı bir ölçüm sunar. Bunun yanı sıra, ölçümü kimin yaptığına bağlı olmadan ve operatör müdahalesi gerektirmeden hataları ortadan kaldırıp yüksek doğruluk ve kararlılıkta ölçüm yapabiliyor. Son olarak temassız ölçümün, ürünlere zarar verme riskinin olmadığı anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Bu sayede sert ya da formu olmayan ürünler için kararlı ölçümü mümkün kılıyor.”

Sundukları tüm bu çözümler sayesinde müşterilerinin üretim kalitesinin arttığını, hata oranlarının azaldığını ve iş gücü maliyetlerinin düştüğünü ifade eden Kaya, In-line sistemlerin, Kalite Güvencesi departmanı üzerindeki ölçüm yükünü azalttığının ve elde ettiği verilerle imalat işlemlerini kolayca sürdürebilmek için fayda sağladığının altını çizdi.

“Ürünlerimizin Projelerde Yaygın Şekilde Kullanılmasını Bekliyoruz" “Ürünlerimizin Projelerde Yaygın Şekilde Kullanılmasını Bekliyoruz"

ÜÇ YENİ TEKNOLOJİ SUNMAYA HAZIRLANIYOR

Hamit Kaya son olarak şunları söyledi: “Gelişen ve değişen endüstri trendlerini yakından takip eden KEYENCE sayesinde biz de endüstrimizi bu üstün teknolojiler ile çok hızlı buluşturmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz sene Görüntü İşleme ve Ölçme Bölümü olarak iki ürün lansmanı gerçekleştirmiştik. Bu sene ise ölçüm grubu için üç adet yeni ürün teknolojisini endüstriye sunmaya hazırlanıyoruz. 1D confocal deplasman sensörlerinden CL-3000, 2D/3D profil sensörlerinden LJ-X8000, 2D optik mikrometrelerden TM-X5000’in lansman hazırlıklarına başladık. Yakın zamanda bu lansmanlar için tarihlerimizi sizlerle paylaşacağız. 24-27 Mayıs tarihleri arasında TÜYAP’ta düzenlenecek olan Wire-Tech Fuarı’nda ölçüm teknolojilerimizi ziyaretçilerimize sunmak için hazırlanıyoruz.  Gelişen ve sürekli değişen teknolojilerle iş ortaklarımızın üretimlerine değer katarken, kalitelerini arttırmalarına yardımcı oluyoruz.”

Editör: Haber Merkezi