Haber: Bikem Ögünç Demir
Mitsubishi Electric tekstil sektörüne ve spesifik olarak otomotiv tekstil ürünlerine özel dikiş makineleri ile de uzun dönemdir Türkiye pazarında bulunuyordu. Ancak 2021 yılı itibariyle bu çözüm artık bir diğer Japon dikiş devi olan Juki firması ile birlikte bir joint-venture olarak yeni bir yapıda devam edecek.
SANAYİ ROBOTLARI 7/24 ÇALIŞIYOR
Ali Kıbrıslı, sanayi robotlarının insan kolunu emüle ederek tekrarlanan her işi 7/24 yapabildiğinin altını çizdi. Tekstil sektöründe bu teknolojiyi çizim veya baskıdan lazer kesime kadar her türlü uygulamada kullanmanın mümkün olduğunu, dolayısıyla robotların üretim sahasında artmasının hem ürün kalitesini optimize edeceğini hem de üretim adedini ciddi manada artıracağını ifade eden Kıbrıslı, “Robotlar ayrıca esnek olarak programlanabilir. Bu sayede üretiminizi sürekli değişen tüketici taleplerine hızlıca adapte edebilirsiniz” dedi. Kıbrıslı şöyle devam etti: “Tüm üretim sanayisinde karşılaştığımız gibi tekstil sanayisinde de dünyada artan rekabet, tedarik ve lojistik süreçlerinin zorluğu ve maliyeti, piyasa şartlarına hızlıca uyum sağlayabilecek esnek üretim bantları ve yapay zekâ entegrasyonu konularının gündeme geldiğini görüyoruz. Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri olarak e-Factory dediğimiz konsept sayesinde üretim tesislerinin bu konular için tedarik, üretim, satış ve satış sonrasına kadar tüm süreçlerde kullanabilecekleri hem donanım hem yazılımdan oluşan komple bir çözüm platformu sunabiliyoruz. Bu konsept içinde artık üretim firmalarının rakiplerinden ayrışmasını sağlayacak edge computing, veri analizi ve bulut entegrasyonu çözümlerimiz de bulunuyor.”
“VERİ BOLLUĞU PROBLEMİ ÇÖZÜLMELİ”
Ali Kıbrıslı, günümüz dünyasında kararların veriler üzerinden verildiğine de dikkat çekerek şöyle konuştu: “Ne kadar çok veri kullanılırsa o kadar çok sağlıklı karar verilebildiğini gün geçtikçe daha net görüyoruz. Son 5-10 senedir popüler olan bu “veri ile karar verilmesi”ni, bir diğer adıyla Endüstri 4.0 konseptini ve bu konseptin sağlanması için gereken üretim verilerinin dijital ortama taşınmasını artık sıklıkla sahada da görmeye başladık. İlk etapta dijitale çıkan sistemlerin azlığı ve dolayısıyla verilerin nispeten daha az olması sebebiyle bu verilerden üst yönetim ve üretim sorumlarının bir çıkarım yapması mümkündü. Fakat günümüzde dijitale çıkan sistemlerin artması, bu sistemlerdeki akıllı sensörlerin ve dolayısıyla veri adedinin artması nedeniyle eski teknolojiler ve insan gücüyle bu kadar veriden bir çıkarım yapmak mümkün olmayabiliyor.” Kıbrıslı, “Bu veri bolluğu problemini çözmek için ya belli verileri seçmek zorundasınız ya da verilerin bir kısmını üst yönetime iletmeden bir işlemden geçirmeniz gerekiyor. Verilerin sahada işlenip iletilmesi denen bu ikinci çözüme “edge computing” diyoruz. Bu konsept için Mitsubishi Electric olarak geliştirdiğimiz MELIPC adlı ürünümüz MELIPC ile Mitsubishi Electric’in fabrikanın hammadde tedariğinden satış sonrasına kadar olan tüm süreçleri için bir çözüm platformu olan “e-f@ctory” konseptine edge computing çözümünü de eklemiş olduk. Bu ürün ile sadece üretim verisi toplayan bir sistem değil, ayrıca yapay zekâ destekli veri analizi çözümlerini de aynı paket ile sağlayan bir sistem kurmuş oluyoruz” dedi.