Makina

SURTECH EURASİA YÜZEY İŞLEM ENDÜSTRİSİNİ BULUŞTURDU

Yüzey işlem ve kaplama endüstrisini tek çatı altında buluşturan Uluslararası Yüzey İşlem, Galvaniz Kimyasalları ve Teknolojileri Fuarı Surtech Eurasia 2021, 25-27 Kasım 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

Fuarın açılışı, TÜYİDER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Doğangün, İTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Fuat Çakır, HISIAD Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdeliğioğlu, ENOSAD Başkan Yardımcısı ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı’nın açılış konuşmaları ve açılış kurdelasının kesimi ile başladı.

Fuar aynı zamanda, üç gün boyunca sektörün uzmanlarından oluşan davetli konuşmacılara ve her gün sektörü yakından ilgilendiren tematik konularda panelleri kapsayan “Yüzey İşlem Teknolojileri Zirvesi”ne ev sahipliği yaptı.  

“GENİŞ YELPAZEDE UYGULAMALARA HİZMET VERİYOR”

Yüzey işlem sektörünün önemine değinen TÜYİDER Bilim ve Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ekrem Altuncu, şöyle konuştu:

“Yüzey işlem sektörü çok geniş bir yelpazede endüstriyel ve teknolojik uygulamalara hizmet vermektedir. Otomotivden havacılığa, gemicilikten, raylı sistemlere, savunmadan elektroniğe, medikalden tarıma, tekstile, gıda araç ve gereçlerine kadar sayısız uygulama farklı altlık malzeme yüzeylerinde mevcut olup yüzey işlemler ile temas etmeyen bir endüstri hemen hemen yok denecek kadar azdır. Kimyasal ve elektrokimyasal kaplama uygulamaları, boyalar, laklar ve çok çeşitli yüzey hazırlama ve temizleme kimyasalları yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Genel uygulama amaçlarını sınıflandırmak gerekirsek: Dekoratif amaçlı, korozyondan koruma amaçlı, iş parçalarının tamir, ömür ve performans artırma amaçlı, malzeme yüzeylerine fonksiyonel özellik kazandırma amaçlı farklı kalınlıklarda kaplama uygulamalarını içine almaktadır. Nano yüzey kaplamalardan makro dolgu ve tamir amaçlı sert yüzey kaplamalarına kadar geniş bir kaplama kesit aralığında uygulamayla endüstriyel taleplere ve standartlara cevap vermektedir.” 

ANA BAŞLIKLAR: ÇEVRE, DİJİTALLEŞME, KOROZYONDAN KORUNMA OLDU

Fuar çerçevesinde düzenlenen Yüzey İşlem Teknolojileri Zirvesi’nde, bu yıl “Çevre”, “Korozyondan Korunma” ve “Dijitalleşme” olmak üzere üç ana tematik başlıkta panel konularına ve panelistlere yer verildi. Panellerde korozyon ve korozyonla mücadelede çinko esaslı kaplamalar, çevresel sorunlar karşısında arıtma, geri dönüşüm ve akıllı endüstriyel tesisler konusu detaylı bir şekilde ele alındı. Zirve kapsamında panel programının yanı sıra her gün farklı yüzey işlem teknolojileri ve uygulamaları, sektörün uzmanları ve önde gelen akademisyenleri tarafından sunuldu.

İLK GÜN NELER KONUŞULDU?

İlk gün sektörün geçmişten günümüze gelişimi ve sektöre genel bakış başlığı altında Prof. Dr. Ali Fuat Çakır, yıllara dayanan tecrübelerini aktarırken, Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Öncel ise, artan su ve çevre kirliliğinde kritik süreçler konusunu anlattı. Prof. Dr. Öncel sunumunda, Marmara Bölgesi ve sanayi havzasında yaşanan kirlilik unsurları ve çözüm yaklaşımlarını ve yapılan çalışmaları ayrıntılarıyla ele aldı.

Zirve kapsamında panel açılışı TÜYİDER Bilim Danışma Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Altuncu tarafından gerçekleştirilirken, moderatörlüğünü TÜYİDER Üyesi Erdal Yılmaz’ın üstlendiği ilk günkü panelde “Çevre Dostu Kaplama Tesisleri ve Geri Dönüşüm Teknolojisi” konusu konuşuldu. 

Panelde panelist olarak GESU Arıtma Kurucusu Çevre Mühendisi Cem İbrikçi, Hedef Çevre Yüksek Çevre Mühendisi Erdinç Gündüz, Selzey Kimya Gıda Mühendisi Zeynep Güngördü ve Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Yonar yer aldı. Panel kapsamında yüzey işlem sektöründe atık yönetimi, geri kazanım ve geri dönüşüm teknolojilerinde son gelişmeler, ilgili standartlar ve denetim konuları masaya yatırıldı. 

İKİNCİ GÜN PROGRAMDA NELER VARDI?

İkinci gün TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Duran, “Polimerik Malzemelere Uygulanan Yüzey İşlem Yöntemleri” sunumu ile uzun yıllara dayanan yurt dışı ve çalışmalarını, Akcoat Fonksiyonel Kaplamalar Ar-Ge Müdürü Oğuzhan Çimen ise gıda ile temas eden yüzeylerde kullanılan “Fonksiyonel Yüzey Kaplamalarda Son Gelişmeler” konusunu ele aldı.

TÜYİDER Yönetim Kurulu Üyesi Atakan Şakar’ın moderatörlüğünü yaptığı ikinci gün panelinde, “Korozyondan Korunma Amaçlı Çinko Esaslı Alaşım Kaplamalar ve Sektörel Trendler” konusu BMK Metal Kimya’dan Kimya Mühendisi Ali Duran, TÜYİDER Genel Sekreteri ve Yılmer Test ve Ölçü Sistemleri Kurucu Ortağı Ali Selen, Hillebrand Yüzey Kimyasalları Genel Müdürü İzzet Aydın, Coatech Danışmanlık Firma Sahibi Muhammed Kılınç tarafından tartışıldı. Panelde; çinko ve alaşım çinko kaplamaları, lamelli çinko, kaplama sonrası pasivasyon, boya, kataforez uygulamalarını ve korozyon dayanımını etkileyen faktörleri, kaplama kalınlıklarının ölçümü ve ölçme teknolojisi konuları ele alındı.

ÜÇÜNCÜ GÜNÜN KONULARI NELERDİ?

Üçüncü gün Uniquetech Genel Müdürü Osman Kırlı, “Lazer Destekli Yüzey İşlemler” konusunda sektörel uygulamaları ve lazer teknolojisinin gelişimine dair bilgileri paylaştıktan sonra Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz, “Plazma Teknolojisinin Yüzey İşlemlerde Uygulama Potansiyeli” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Özellikle son yıllarda plazma ve lazer destekli yüzey işlem konularına olan ilginin artması ile gerek metalik gerekse polimerik yüzeylerde başarılı uygulama örnekleri izleyiciler ile paylaşıldı ve büyük ilgi uyandırdı.

TÜYİDER Yönetim Kurulu Üyesi Emin Kalıp’ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği üçüncü gün panelinde, “Endüstriyel Kaplama Tesislerinde Dijitalleşme ve Otomatik Kontrol” başlıklı konu konuşuldu. Sensemore Operasyon Direktörü Can Aksu, Etis Fabrika Müdürü Levent Oyman ve Proge Mühendislik Kurucu Ortağı Recep Güray’ın katıldığı panelde, sektörde yeni teknolojik gelişmeler ve beklentiler masaya yatırıldı.