Küresel ısınmanın bir getirisi olarak ortaya çıkan küresel su sorunu, tüm dünyayı “su yönetimi” konusunda harekete geçirerek önlem seferberliğine itiyor. Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde bu alanda başarılı çalışmalar gerçekleştiren ve özellikle kamu kuruluşlarına ve belediyelere bu alanda sunduğu hizmetlerle öne çıkan ALTER Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş., Gaziantep İçmesuyu Şebekesinin Haritalanması ve Hidrolik Modelin Oluşturulması projesi ile ödüle layık görüldü.
Günümüzde stratejik önem kazanan “su yönetimi”ne ilişkin tüm ülkeler bu alanda çalışan, projeler üreten mühendislik ve müşavirlik kuruluşlarını teşvik ediyor ve ödüllendiriyor. Türkiye’de ise Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED), 2014 yılından beri düzenlediği Su Kayıp ve Kaçakları Forumu ve Sergisi etkinliğini iki yıldır ödüller ile taçlandırıyor. Etkinlikte 6 dalda ödül veriliyor.
ALTER MÜHENDİSLİK, YILIN MÜŞAVİRİ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın himayesinde, World Water Council ve İLBANK desteğiyle AKATED tarafından düzenlenen 6. Su Kayıp ve Kaçakları Forumu ve Sergisi, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Bu yıl 2'ncisi verilen Su Yönetimi ödülleri çerçevesinde ALTER adına Dide Özdikmen, “Gaziantep İçmesuyu Şebekesinin Haritalanması ve Hidrolik Modelin Oluşturulması Danışmanlık İşi” ile “Müşavir” kategorisinde ödül almaya hak kazandı.
Ödüle layık görülen çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Alter Yönetici Ortağı Dide Özdikmen, “ ALTER'in yaklaşık 50 yıla dayanan tecrübesi ile 1994 yılında ilk kez Bursa İçmesuyu projesiyle, içmesuyu temin ve dağıtım sistemlerinin dinamik simülasyonlu modellemeler ve ölçülebilir alt bölgeler oluşturulmasıyla, kayıp ve kaçak kontrolünde çok başarılı sonuçlar alınabileceğini gösteren firmamız, daha sonra da çalıştığımız Sivas, Kayseri, Muğla, Bodrum, Eskişehir, Trabzon, Erdemli vb. örnekler ile yurtiçinde olumlu sonuçlar elede etmişti. Yurtdışında da aynı hizmetlerde yer alıyoruz. Gaziantep İçme suyu Şebekesinin Haritalanması ve Hidrolik Modelin Oluşturulması Danışmanlık İşi ile de 2. Su Yönetim Ödüllerinde “Müşavir” olarak ödüllendirilmemiz, ALTER’e, ülkemiz ve dünya için stratejik öneme sahip bu alanda yürüteceği çalışmalarda başarı çıtasını yükseltme yönünde önemli bir motivasyon olacak.” dedi.
Dide Özdikmen, ‘’Gaziantep İçme suyu Şebekesinin Haritalanması ve Hidrolik Modelin Oluşturulması Danışmanlık İşinde’’ yapılan çalışmalara da değinerek şu bilgileri paylaştı:
“İdarelerde suyun düzgün yönetilmesi için entegre çözümler şart. Biz Alter olarak entegre çözümler üretmekteyiz. Su idareleri ve belediyeler öncellikle su temin sisteminin ve dağıtım şebekesinin envanterlerini çıkartmalılar. Bunun için boru ve armatürlerin yerinde tespit edilmesi ve sayısallaştırılarak altlık harita ve imar planına işlenmesi ve CBS ortamına aktarılması gerekiyor. Daha sonra doğru tespit edilmiş veriler ile CBS ortamında sistemin hidrolik modeli kurularak farklı senaryolar için mevcut sistem test edilmeli ve sistemin zayıf yönlerinin tespiti yapılmalı. Hidrolik model sonuçlarından da yararlanılarak basınç zonları belirlenmeli ve toplu ölçümler yapılmalı. Gelir getirmeyen suyun azaltılmasına yönelik olarak ölçümlenebilir alt bölgeler oluşturulmalı. Bu çalışmalarla eş zamanlı olarak seçilecek en az 2 adet pilot alt bölgede kayıp ve kaçak arama çalışmaları yapılmalı. Bu işlemlerden sonra basınç zonları belirlenmiş, ölçümlenebilir alt bölgeleri tespit edilmiş sistemin kalibrasyonlu hidrolik modeli işletilerek çıkan sonuçlara göre öncellikli olarak yapılması gereken boru değişim-yenileme projeleri hazırlanmalı ve ilk yatırım maliyetleri belirlenmeli. Üretilen, iletilen, depolanan ve dağıtılan suyun ölçümlenebilir alt bölge girişleri de dahil kayıtları SCADA sistemine aktarılmalı."