Haziran ayının son haftasında Münih’te “Laser World of Photonics” fuarı yapıldı. Çok az sayıda firmamızın katıldığı fuarda “Uluslararası Laser Pazarı” konulu sempozyum da düzenlendi. Sempozyumda Almanya, ABD, Çin, Güney Kore, Japonya, Hindistan ve İsviçre’nin yanı sıra Türkiye’deki ticari ve teknolojik faaliyetler paylaşıldı. Sempozyum yöneticileri Türkiye adına konuşmayı benim yapmamı rica etmişti. Ülkemizin bu toplantıya çağrılmasının nedeni laser çipini üretmeyi başarmış dünyadaki beşinci firmaya sahip olmamız. Üstelik firma bu teknolojiyi hiçbir devlet desteği almadan yaratmayı başardı.
* * *
Laser pazarı, laser ışın üreteci ve laser sistemleri olarak iki başlık altında inceleniyor. Laser sistemleri de üç kategoriye ayrılıyor: Markalama, Mikro süreçler ve Makro süreçler. Mikro süreçlerde 3D printer, güneş paneli, elektronik kartlar, ince metal ve metal dışı malzeme işleme yer alıyor. Makro süreçler ise metal kesme ve kaynak uygulamalarını kapsıyor. Ülkemiz ışın üreteci hariç hiçbir alanda dünyadaki ilk beş içinde değilse de metal kesmede iddialı firmalarımız var.
Laser ışını radyo dalgalarından ve mikrodalgadan daha fazla enformasyon taşıyor, diğer ışınlar gibi dağılmadığı için enerjiyi odaklayabiliyor, fiber optik malzeme içinde iletilebildiğinden müthiş esnek uygulamalar gerçekleştiriliyor. Bu nedenlerden dolayı da pek çok alanı hızla hakimiyetine alıyor. Örneğin geleceğin tüm silahlarında olacak.
* * *
Konuşmamı yaparken gelen bir soru nefesimi kesti. Güney Koreli dinleyici ülkenizde bir laser mühendisinin ortalama maaşı ne kadardır dedi. Sizce ne cevap vermişimdir?