Yapı, otomotiv, havacılık, denizcilik, beyaz eşya, aydınlatma ve enerji gibi birçok sektör için özel ürünler ve çözümler geliştiren Sistem Alüminyum, ikinci sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. 2022 yılında şirket içinde kurulan Sürdürülebilirlik Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, GRI Standartları referans alındı.
2023'te 6 Milyar TL Ciro Elde Etti
Bir önceki yıla göre yüzde 20 büyüme gösteren ve 2024 yılında 30. yılını kutlayan Sistem Alüminyum, kuruluşundan bu yana 4 kıtada 75 ülkeye ihracat gerçekleştirdi, 2023’te 6 Milyar TL ciro elde etti, son 6 yılda ise ihracat rakamlarını 3 kat artırdı. Gösterdiği yüksek ihracat başarılarından dolayı 2018, 2019, 2020 ve 2022 yıllarında İDDMİB “İhracatın Metalik Yıldızları” ödülleri “Alüminyum Çubuk ve Profiller” kategorisinde birincilik; 2021 ve 2023 yılında ise ikincilik ödülüne layık görüldü. Ayrıca 10 senedir, Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Şirketi arasında yer alan Sistem Alüminyum; 2023 Listesi’ne de 247’nci sıradan girdi.
FOTO: istem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban
“Toplam atık miktarımızı yüzde 24 azalttık”
Sıfır Atık Belgesi’ne sahip olduklarına ve atık yönetiminde başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Sistem Alüminyum İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban, "2020 yılından bu yana geri kazanıma giden atık miktarımızı yüzde 28 artırdık. Ayrıca 2023 yılında oluşan atıklarımızın yüzde 99,5’ini geri kazandırdık. Geçtiğimiz yıla kıyasla 2023 yılında toplam atık miktarımızı yüzde 24 ve ürün başına atık miktarımızı yüzde 19 azalttık. Sistem Alüminyum olarak tesisimizdeki enerji süreçlerini ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. GES yatırımlarımız sayesinde de tükettiğimiz enerjinin dörtte birini yenilebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz. 2030 yılında ise karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“İkincil alüminyum oranını yükseltmeyi hedefliyoruz”
Tüm üretim süreçlerinde daimi önceliğin çevre olduğunu belirten Yerekaban,“Üretimimiz sonucu oluşan çevresel etkiyi kontrol altına alarak döngüsel ekonomik modele uygun biçimde faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. 2023 yılında da ISO 14064-1 kapsamında karbon ayak izimizi hesapladık ve doğrulattık. Ayrıca ISO 14046 kapsamında da su ayak izimizi hesapladık, doğrulattık. Öte yandan, doğal kaynakları verimli kullanmak için alüminyum üretiminde birincil alüminyum oranını düşürüp ikincil alüminyum oranını yükseltmeyi hedefliyoruz. 2050 yılı karbon nötr hedefimiz doğrultusunda iklim değişikliği risk analizimizi yaptık. 2023 yılında alüminyum profil, eloksallı alüminyum profil, boyalı alüminyum profil, mekanik işlemli alüminyum profil, A2 kompozit panel ve B1 kompozit panel ürünlerimiz için Yaşam Döngüsü Analizi (LCA) çalışmalarını yaparak Çevresel Ürün Beyanı Belgelendirme (EPD) sürecini tamamladık. Sürdürülebilirlik raporumuzda tüm bu çalışmalarımız ve ürünlerimizin çevresel etkilerini şeffaf bir şekilde paydaşlarımız ile paylaşıyoruz’’ dedi.
“SAP dijitalleşme projelerimizi merkezinde yer alıyor”
Dijital dönüşümü öncelikli gündem olarak ele aldıklarını belirten Yerekaban, “Dijital dönüşüm projelerimizle daha yenilikçi sistemleri hayata geçirerek sorumlu üretim ve tüketime katkı sağlıyoruz. Dijitalleşme projelerimizden en önemlisi olan SAP ile üretim planlamasından sipariş, depolama ve sevkiyata kadar tüm proseslerimizi standart hale getirdik” diye konuştu.