Yerel pazarda 35 yıllık deneyime sahip olan Alliance Healthcare Türkiye, ülke genelinde 45 şehirdeki 78 ecza deposu ile 81 ilin tamamını kapsayan bir dağıtım ağına sahip. Ülke genelindeki 78 dağıtım noktasından 20.000'den fazla eczacıya hizmet veren şirket, depolarındaki otomasyon ağı ve akıllı çözümleriyle müşterilerine hizmet veriyor. Alliance Healthcare Türkiye Operasyon Direktörü Beytullah Özdemir, İlaç Sanayi ve Ecza Depoları kapak konuğumuz olarak ST Depolama Çözümleri Dergisi'nin sorularını yanıtladı.
Beytullah Bey okuyucularımız için bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
Alliance Healthcare Türkiye’de, 2015 yılından itibaren Operasyon Direktörü olarak görev yapıyorum. Darüşşafaka Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans mezunuyum. Lojistik sektöründe 20 yıllık tecrübeye sahibim. Bir önceki işyerim olan DHL Supply Chain’de, 9 yıl boyunca sağlık, teknoloji ve otomotiv sektörlerine yönelik lojistik operasyonlarının yöneticisi olarak görev yaptım. Uzmanlık alanım sağlık sektörü lojistiğidir.
Alliance Healthcare olarak şirketinizin yapılanmasını ve sektördeki konumunu bizlerle paylaşabilir misiniz?
Yerel pazarda 35 yıllık deneyime sahip olan Alliance Healthcare Türkiye, 3700'ü aşkın çalışanı ile ülke genelindeki 78 dağıtım noktasından 20.000'den fazla eczacıya hizmet veren Türkiye'nin önde gelen ilaç, medikal, sağlık ve güzellik ürünleri dağıtıcısıdır.
Bölge merkezi İngiltere’de olan Alliance Healthcare, çoğunluğu Avrupa’daki 10 ülkede faaliyetlerini sürdürmekte olup, eczaneler ve ilaç firmaları için toptan ilaç satış ve dağıtımı, lojistik, klinik araştırma desteği ve yenilikçi sağlık çözümleri sunan lider bir şirkettir.
Eczanelerin çevrimiçi ortamda sipariş vermelerini sağlayan e-sipariş sistemini 2002 yılında biz başlattık...
Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı?
Müşterilerimiz olan eczanelerin çevrimiçi ortamda sipariş vermelerini sağlayan e-sipariş sistemini 2002 yılında biz başlattık ve o dönemde mobil uygulamamız da mevcuttu. Ayrıca, ilaç firmalarına verdiğimiz satınalma siparişlerini de elektronik ortama taşıyan sektördeki ilk firma olduk. İlave olarak, sektörde "Sipariş Referans Numarası" uygulamasını başlatan ilk ve tek firmayız. Her siparişimiz için tekil olarak üretilen referans numaraları ile tedarikçilerimizden sevkiyat yapmalarını talep ediyor, tüm giriş ve muhasebe kontrollerini bu numara ve numaraya bağlı koşullar üzerinden yapıyoruz.
Alliance Healthcare olarak piyasadaki rakiplerinizden hangi yönlerinizle ayrılıyorsunuz?
Alliance Healthcare Türkiye, 20 yılı aşkın süredir yürüttüğü uluslararası ortaklıkları sayesinde sektörümüze global know-how getirmiş ve kuruluşundan bu yana sektörün öncü firmalarından olmuştur.
İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2022 yılını şirketiniz ve sektör açısından değerlendirir misiniz?
Artan maliyetlerin faaliyetlerimiz üzerindeki etkisi, hem şirketimiz hem de sektör açısından ana gündem maddelerinden biri oldu. Müşterilerimize sağladığımız hizmet kalitesini ve kapsamını değiştirmeden, maliyet artışının etkilerini azaltmayı amaçlayan projelere öncelik verdik.
Türkiye’de kaç ayrı lokasyonda depolarınız bulunuyor? Bu depoların işleyişinden bahsedebilir misiniz?
Türkiye’de 45 şehirde, 78 depomuz ile 81 şehrimizin tamamını kapsayan bir dağıtım ağına sahibiz. Depo sayımızı artırmak ve büyüyen pazarlarda müşterilerimize daha yakın olabilmek için devam eden projelerimiz mevcut.
Yakın dönemde İzmir’de yeni bir depo yatırımını tamamladık. Bu binada ilk defa akıllı bina teknolojisini kullanıyoruz ve şirketimiz için bir ilk olan solar enerji kullanımını bu binada başlattık.
Yeni depo, sistem ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Şirketinizin öne çıkan yatırım kriterleri nelerdir?
Yatırım kararlarını, pazar analizleri ya da geliştirme/ iyileştirme ihtiyaçları belirliyor. Depo, altyapı veya teknoloji yatırımı ile artı bir değer yaratabileceğimizi görüyorsak, proje haline getiriyor ve aksiyon alıyoruz.
Yakın dönemde depolarınızda ne tür bir yatırıma imza attınız? Hız, hatasız depolama, doğru sevkiyat vb. ne gibi avantajlar sağladı?
Yakın dönemde İzmir’de yeni bir depo yatırımını tamamladık. 10bin m2’lik kendi arsamız üzerinde, built-to-suit bir depo yaptık. Üç farklı ısı rejiminde depolama kapasitesine ve otomasyonlu toplama sistemlerine sahip endüstriyel bir yatırım oldu. Bu binada ilk defa akıllı bina teknolojisini kullanıyoruz ve şirketimiz için bir ilk olan solar enerji kullanımını bu binada başlattık.
Alliance Healthcare Türkiye’nin farklı şehirlerde bulunan sekiz şubesinde, Teknokom tarafından kurulmuş olan sipariş toplama otomasyonu sistemleri kullanılıyor...
İç lojistik süreçlerinizde ve depolarınızda ne tür teknolojiler kullanılıyor?
Alliance Healthcare Türkiye’nin farklı şehirlerde bulunan sekiz şubesinde, Teknokom tarafından kurulmuş olan sipariş toplama otomasyonu sistemleri kullanılıyor. Bu sistemler, akıllı konveyörler, transfer üniteleri, PTL (Pick To Light) çözümleri, asansörler, kayar raflar gibi farklı otomasyon bileşenlerinden oluşuyor.
Beylikdüzü şubesinde, Interroll’un akıllı konveyörleri kullanılmakta olup; istasyonlara yönlendirilen kasalara, el terminalleri ile sipariş toplama yapılmaktadır. Proje kapsamında, materyal akışının kontrolünü sağlayan yazılımlara ek olarak, sürecin canlı ve geçmişe dönük olarak izlenerek analizinin yapılmasını sağlayan veri toplama ve işleme yazılımları da Teknokom tarafından geliştirilmiştir.
Lojistik süreçlerin yönetiminde ise depo yönetim yazılımı ve el terminalleri kullandığımız standart ürünler kullanıyoruz. Ancak toplama sistemlerinde operasyonun büyüklüğü, ürün sayısı ve işlem hacmine göre farklı “akıllı ürün toplama” teknolojileri kullanabiliyoruz.
İlaç sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmalar, depolama süreçlerine sizce yeteri kadar önem veriyor mu?
Evet veriyorlar, vermek de zorundalar. Zira sağlık ürünlerinin lojistiğini yapmaktayız. Depolanan ve sevk edilen ürünlerin, üretim amaçlarına uygun faydayı sağlamaları için, süreçlerin doğru ısı rejimlerinde sürdürülmesi önemli. Tüm depolama süreçleri Sağlık Bakanlığı kanun ve yönetmeliklerine uygun olarak yönetilmek zorunda.
2023 yılı ile birlikte karbon ayak izimizi azaltmak üzere projeleri devreye alacağız...
Depolarınızda kullanılan raf sistemleri, istif araçları, otomasyon teknolojileri gibi ekipmanlarda tercih yerli mi yabancı mı oluyor? Sebepleriyle paylaşır mısınız?
Temin süreleri ve maliyetleri cazip olduğu müddetçe, ölçütlerimize uygunluk sağlayan yerli firmaların ürünlerini kullanmayı tercih ediyoruz. Bununla birlikte birçok ithal ürün ve teknoloji de kullanıyoruz.
Kullandığınız depo yönetim yazılımları ve ERP sistemi entegrasyonu operasyonlarınıza ne tür katkılar sağlıyor?
Öncelikle hızlı ve doğru veri transferini sağlıyor, özellikle elleçleme işinin doğru yapılmasını yönergeler ile sağlayarak yapılan işin verimliliğini artırıyor.
Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz?
Gelişen ve ucuzlayan teknolojiler, tüm paydaşlar arasındaki işlemlerin ve iletişimin dijital ortamda yapılmasını teşvik edecek, hatta zorunlu kılacak diyebilirim. Kısıtlı kaynaklar ve geleneksel iş yapma biçimlerinin yüksek maliyetleri, yeni ürünlerin ve iş yapma biçimlerinin önünü açacak.
2023 yılı için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
2023 yılı ile birlikte yenilenebilir enerji kullanımını artırmak ve karbon ayak izimizi azaltmak üzere projeleri devreye alacağız.