İnşaat ve Malzeme

"ŞEHİRLERİMİZİ YEMYEŞİL YAPABİLİRİZ"

Cepheder (Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Başkanı Cengizhan Okur, inşaat sektörü ve cephe konusunda düşüncelerini paylaştı.

Cephe; binaların, yaşam alanların karakteristiğini taşıyan bir “bina kabuğu” dur. Tek bir katmandan oluşmayan bina kabuğu, birbirini destekleyen ve birbirine entegre olan bir sistemdir. Bu sistem içinde ısı yalıtımı, yapısal elemanlar ve su yalıtımı bulunuyor. Bununla birlikte sistemin dışında da tasarımla ilgili olan malzemeler bulunuyor.

Cephe dediğimiz terimin, bir sistemden oluştuğunu ve bir mühendislik ürünü olduğunu söyleyebiliriz. Bu sistemin tasarımı, uygulanması, denetlenmesi ve birbiriyle çalışan elemanların uyumlu bir şekilde çalışması gerektiğini açıklayan Cepheder Başkanı Cengizhan Okur; “Bu sistemin içerisindeki eleman, tasarım veya uygulama hatasından dolayı bu kabuk zarar görüyorsa aslında bütün sistemi kaybetmiş oluyoruz. Örnek vermek gerekirse, bir ısı yalıtımı kullanıyorsunuz ve bu ısı yalıtımınız oldukça kaliteli. Malzemeyi doğru seçiyorsunuz, tasarımı parametrelere uygun olarak uyguluyorsunuz ama bu ısı yalıtımını koruyacak olan su yalıtım katmanı olmadığında ısı yalıtımını birkaç sene içinde kaybediyorsunuz.” dedi.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ HEM DİNAMİK HEM DE REKABETÇİ”

İnşaat sektörünün hem dinamik hem de rekabetçi olduğunu kaydeden Okur, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde, inşaat sektörü çok büyük bir yer tutuyor ve tutmaya da devam edecek. Çünkü bizim ülkemizin demografik yapısı genç. Dolayısıyla inşaata ihtiyacımız var. Altyapıya, devlet binalarına, konutlara olan ihtiyacımız da devam edecek. Böyle dinamik bir sektörümüz olduğu için çok şanslıyız.”

“VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK ELZEM OLMALI”

Okur; cephe sistemlerinin, şehrin karakteristiğine etkisinin bulunduğunu ve asıl işlevinin, içinde yaşadığı insanların konforunu ve sağlıklı bir şekilde yaşamalarını desteklemek olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Enerji verimliliği de oldukça önemli. Enerji verimliliği dediğimizde, aklımıza ilk ısı yalıtımı gelse de aslında birçok alt kolla ilişkili. Güneş enerjisinin kontrolü de enerji verimliliği konusunda önemli. Binalarda ısıtmaya ve soğutmaya para harcıyoruz ama harcadığımız bir şey daha var; aydınlatma. Cephenin aydınlatmaya da bir etkisi bulunuyor. Çünkü kurulan sistem, eğer aydınlatmaya olanak veriyorsa ve güneş ışınlarını yeri geldiğinde kesebiliyorsa çok büyük tasarruflar elde edebiliyorsunuz. Bence verimliliği artırmak elzem olmalı”

“ŞEHİRLERİMİZİ YEMYEŞİL YAPABİLİRİZ”

Bundan 20 yıl sonra, sektörde akıllı otomasyon sistemlerini göreceğimizin altını çizen Okur: sözlerini şöyle tamamladı: “Günümüzün en popüler konularından birisi “yapay zekâ”. Yapay zekânın etkisini her yerde görüyoruz ve artık binaların otomasyonlarında da görmeye başlayacağız. Yeşil alanlar, yaşayan cepheler, yaşayan bina katmanları da görmeye başlayacağız. Küresel ısınmadan konuşuyorsak şehirlerimizi de yemyeşil yapabiliriz.”