Musluk suyu, genellikle evlerimize ve iş yerlerimize şebeke suyu aracılığıyla ulaşan sudur. Şebeke suyu, yeraltı suları, barajlar, göller ve nehirlerden temin edilir. Bu su, arıtma tesislerinde filtrelenerek temizlenir, dezenfekte edilir ve güvenli hale getirilir. Arıtma işlemi sırasında sudaki zararlı maddeler, mikroorganizmalar ve kirleticiler temizlenir, böylece günlük kullanım için uygun hale getirilir. Musluk suyu, içme suyu olarak da kullanılabilir, ancak bazı bölgelerde insanlar suyun tadı, kireç oranı veya eski boru hatlarından kaynaklanan endişeler nedeniyle filtreleme sistemlerini tercih edebilir. “Musluktan akan su temizdir, algısı yanlıştır” diyen Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, şebeke suyunun güvenliği konusunda vatandaşları ve belediyeleri uyararak, güvenli su yönetimi için yapılması gerekenleri paylaştı.

“Musluktan akan su temizdir, algısı yanlıştır”

Osman Yağız, “Musluktan akan su temizdir, algısı yanlıştır. Musluktan akan suyun kalitesini etkileyen bazı önemli unsurlar vardır. Bu unsurlar; belediyeler tarafından suyun depolandığı tesisler, şehirlerdeki su boruları, binalardaki su tesisatı ve su depolarıdır." diyerek suyun, depolama ve taşıma yöntemlerine dikkat çekti.

"Yapıchem Kimya ile Yeşil Çimento: Karbon Emisyonunu Azaltan Yeni Nesil Katkılar" "Yapıchem Kimya ile Yeşil Çimento: Karbon Emisyonunu Azaltan Yeni Nesil Katkılar"

Yağız, konuşmasına şöyle devam etti: "Su, yaşam alanlarına ulaşmadan önce belediyeler tarafından tedarik edilip, depolanıyor. Şebeke suyunu depolama tesislerinde yaygın olarak kullanılan betonarme depolarda muhafaza etmek yüksek risk taşıyor. Çünkü betonarme depolarda zamanla oksitlenme oluşabiliyor. Depoda oluşan bu deformasyon ise suyun kimyasal yapısını bozuyor. İçme ve kullanma suyunun güvenli bir şekilde depolanması, suyun depolandıktan sonrakalitesinin bozulmaması ve insan sağlığını tehdit edebilecek mikroorganizmalar oluşturmayacak şekilde muhafaza edilmesi için GRP modüler su deposu sistemini tercih etmek kritik önem taşıyor. Avrupa’da oldukça yaygın olan bu sistemler, suyu, kalitesini bozmadan uzun yıllar güvenli bir şekilde muhafaza ediyor. Yüksek mühendislik malzemesi olarak tanımlanan ve SMC olarak adlandırılan ‘cam elyaf takviyeli kompozit malzeme’ ile üretilen GRP su depoları, geleneksel sistemlerden farklı olarak, aşırı sıcak ve aşırı soğuk dış ortam şartlarından etkilenmiyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği nedeniyle UV ışınlarının geçirgenliği sıfıra yakın olduğu için su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşmuyor."

ŞEHİRDEKİ SU BORULARINA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR

Su depolama tesislerinin yanı sıra şehirlerdeki su borularına da dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Yağız, "Suyu, belediyelerin depolama tesislerinden binalara taşıyan borular da suyun kalitesinde önemli rol oynuyor. Borularda zamanla meydana gelen pas ve sızıntılar, şebeke suyunun kalitesini bozuyor. Bu durumun kontrolü ve düzeltilmesi noktasında da belediyelere büyük sorumluluklar düşüyor. Su, borular vasıtasıyla binalara ulaştıktan sonra da kirletici unsurlar bulunuyor. Binalardaki su tesisatı ve betonarme depolama yöntemleri de en büyük kirletici sınıfında yer alıyor. Binalarda da belediyelerin depolama tesislerinde olduğu gibi GRP su depoları tercih etmek ve su tesisatının bakımını yaptırmak gerekiyor. Bu konuda da ev sahiplerine, site yönetimlerine ve işletmelere önemli sorumluluklar düşüyor. Su yönetiminde bu hususlara hassasiyet gösterdiğimiz taktirde musluk suyunu güvenle kullanabilir, hatta içebilirsiniz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi